Komentara: 2
Pregleda: 1694

Radionica o saradnji klastera

26.02.2013. u 16:51h
Izvor: RTV City
U okviru Ipa projekta prekogranične saradnje koji Regionalna privredna komora realizuje u saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom Županije Čongrad, danas je održana radionica o saradnji klastera.
Radionica o saradnji klastera

Projekat koji implementiraju dve privredne komore pod nazivom Internalicionalizacija malih i srednjih preduzeća u prekograničnoj regiji započet je januara 2012. godine,a njegov završetak se očekuje sredinom 2013. IPA projekat koji je u drugoj fazi bazira se na dvostrukim iskustvima mađarskih i srpskih eksperata.

Na današnjoj radionici mađarski stručnjaci prezentovali su mogućnost saradnje između Srbije i Mađarske u oblasti prehrambene industrije i obnovljivih izvora energije, dok su stručnjaci iz Srbije govorili o menadžmentu klastera i o njihovoj saradnji u prekograničnom regionu.

Po rečima Ivana Vojnić Tunića, klasteri su nešto novo kako za nas tako i za Mađare, ali su kod njih nešto razvijeniji. Oni su interesantni zbog novog oblika interesnog udruživanja bez okvira i granica, a sa ciljem stvaranja boljeg rezultata i većeg profita.

Radionica o saradnji klastera

„Ako pokušamo da pogledamo šta je suština ovakvih projekata onda bi neki podaci bili vrlo interesantni, a to je da je robna razmena između našeg regiona i Mađarske u 2012. Godini manja za 3 miliona dolara u odnosu na prethodnu godinu ali se bitno pomerila struktura, a to znači da smo smanjili uvoz i povećali izvoz i imamo 56 miliona izvoza i 50 miliona dolara uvoza što znači da imamo suficit, dok je 2011 zabeležen deficit od 23 miliona“ - rekao je Ivan Vojnić Tunić.

On ne može da trvdi da je ovaj projekat doprineo tome da se ovakvo stanje bitno pomeri u pozitivnom smeru, ali je sigurno da su projekti ovakvog tipa bitno pomogli da se Srpski preduzetnici i preduzeća uključe u jednu veoma ozbiljnu Evropsku priču. Vojnić Tunić dodaje da je ovaj projekat od značaja za obe strane jer jača dobrosusedske odnose pre svega u ekonomskom smislu.

Radionica o saradnji klastera

- „Projekat je odobren za period od 2007 do 2013 godine i on je pomoć svim zemljama koji su na granici ulaska u Evropsku uniju. Ovo je i jedna pomoć u jačanju kapaciteta malih i srednjih preduzeća pre svega malih i srednjih preduzetnika kojima je jako bitno da pored dela koji je vezan za posao znaju i propise Evropske unije.“ – kaže Vojnić Tunić.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1694
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.