Komentara: 0
Pregleda: 5061

Radioaktivni gromobrani nisu uklonjeni

06.01.2009. u 11:00h
<p>Radioaktivni gromobrani jo&scaron; uvek stoje na krovovima subotičkih zgrada, iako je rok za njihovo uklanjanje istekao 1996.godine.Gromobrani su sedamdesetih i osamdesetih godina pro&scaron;log veka postavljani na vrhove zgrada i industrijskih objekata.</p>
Radioaktivni gromobrani nisu uklonjeni

Uklanjanje radioaktivnih gromobrana spada u nadležnost republičke vlasti, koja bi za demontažu svakog gromobrana i postavljanje novog trebalo da izdvoji oko 400.000 dinara. Uklanjanje ovih gromobrana predvideo je Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja iz 1986. godine, a to je trebalo da bude učinjeno najkasnije do 1996. godine.U Subotici postoji preko 40 radioaktivnih gromobrana.Oni se nalaze u centru grada, u naselju Prozivka, ali i na mnogim nekadašnjim industrijskim gigantima koji su sada pod stečajem.U vreme kada su uvedeni radioaktivni gromobrani bili su jeftiniji, pouzdaniji i znatno efikasniji od običnih, jer obuhvataju znatno šiti opseg zaštite od groma, kažu u Direkciji za izgradnju grada.Oni su prepoznatljivi po šipkama koje se nalaze u sredini konstrukcije.

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 5061

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.