• Pregleda: 12899

PzGS: Nismo zadovoljni radom gradske vlasti!

Pokret za građansku Suboticu održao je konferenciju za medije na kojoj se njegov predsednik osvrnuo na rad nove skupštinske većine, o odlukama koje su donešene, sa posebnim osvrtom na podelu dobiti javnih preduzeća, Odluci o sahranjivanju i kadrovskim rešenjima na izvršnim funkcijama.
PzGS: Nismo zadovoljni radom gradske vlasti!

Bivši prvi čovek grada, Jene Maglai, danas prvi čovek pokreta koji je u svom prvom nastupu na izborima odmah završio u opoziciji, kritikovao je aktuelnu gradsku vlast da u poslednja 3-4 meseca Subotica ne samo da nije uznapredovala nego u nekim segmentima ide na lošije.

Kao prvu temu Maglai je izneo Oduku o sahranjivanju, koja po njemu je eklatantni primer kako se glas naroda ignoriše i kako se donose odluke koje nisu u interesu građana.

- "Skupštinska većina nema sluha za potrebe građana i građani to treba da znaju. Kroz peticiju 15.200 građana traženo je da se ukine monpol nad sahranjivanjem. Očigledno je da se ne želi poslušati glas naroda, očigledno je da će posledica ove odluke biti postepeno poskupljivanje i pad kvaliteta usluge. Podneli smo svojevremeno predlog odluke shodno onome što su zahtevali građani, ali nažalost ni opozicija nije smogla snage da istu podrži." - rekao je Maglai

Druga tema je bila raspodela dobiti javnih preduzeća.

- "Imamo javna preduzeća koju su neroganizovana i neefikasna, u kojima je prisutna ozbiljna korupcija i to se polako počelo menjati. To je proces koji će verovatno trajati godinama, ako se uradi do kraja. Prvi put posle dužeg niza godina neka naša javna preduzeća počela su da iskazuju ozbiljnu dobit. Verovatno je ranije ta dobit završavala negde drugde čim su ta ista preduzeća do juče bili gubitaši, a danas iskazuju veliku dobit i zbog toga će u budžet grada uplaćeno više desetina miliona dinara." - objašnjava predsednik PzGS

Ono što je Maglai kritikovao je raspodela dobiti JP, odnosno da je skupštinska većina odlučila da svu dobit preusmeri u budžet grada, a pri tome zaboravi na one koji su svojim angažmanom u okviru JP, na ovaj ili onaj način doprineli da dođe do te dobiti, iako im je to kolektivnim ugovorom zagrantovano.

- "Prošle godine smo potpisali kolektivne ugovore sa svim sindikatima u javnim preduzećima i tom prilikom smo konačno uredili odnos između poslodavca i zaposlenog. Sada kada su radnicima konačno garantovana ta prava da dobiju neku naknadu za ostvarenu dobit preduzeća ova gradska vlast ne želi to da im da. Nije u pitanju veliki novac, možda 20.000 dinara po radniku, ali to je nešto što bi radnicima sigurno pomoglo u krpljenju kućnog budžeta." - rekao je Maglai i sa žaljenjem konstatovao da svoj glas po ovoj tački nisu digli drugi "opozicionari", implicirajući da oni ovakvom pasivnošću pokazuju da se ne bore za građane.

Maglai je imao primedbu i na "otimanje" člana Gradske izborne komisije (GIK) kojeg su, kako tvrdi na osnovu izbornih rezultata pošteno zaslužili.

- "Nažalost svedoci smo jedne klasične otimačine i to sve uz podršku skupštinske većine. Pokretu za građansku Suboticu oteto je mesto člana u izbornoj komisiji. Imamo pravilnik po kojem se tačno zna da srazmerno zastupljenosti u gradskoj skupštini odborničkim grupama pripadaju mesta u GIK i po tom pravilniku sleduju nam dva člana, a nama je jedan uskraćen. Borićemo da nam se to vrati, na svakoj skupštini ćemo zahtevati da se to pitanje stavi kao tačka dnevnog reda jer je to stvar principa." - zaključio je Maglai

Komentarišući rad i kadrovska rešenja članova Gradskog veća Maglai je rekao da se nažalost pokazalo tačnim, kako je ranije najavljivao, da imenovana rešenja nisu kadra da odgovore izazovima.

- "Nismo zadovoljni ovim što se izdešavalo u poslednjih 4-5 meseci. Dva meseca se kilavilo sa izborom skupštinskih i izvršnih organa, davana su velika obećanja, a ne vidimo da se nešto na bolje promenilo. Bila je ovo prilika da se naprave dubinske reforme u funkcionisanju lokalne samouprave i da se stvori ozbiljniji napredak ovog grada, ali ništa se nažalost nije uradilo." - izjavio je prvi čovek PzGS i ponovio još jednom da su na odgovorna mesta došli podobni a ne sposobni kadrovi, ne želeći da imenuje bilo koga.

Da u javnim preduzećima i dalje dominira princip partijskog zapošljavanja Maglai nije negirao, kao što nije negirao da je toga bilo i dok je on bio gradonačelnik Subotice.

- "Racionalizacija se pokušava ostvariti preko leđa jadnih spremačica iz Naše radosti, a suštinski ništa zanačajno se nije promenilo. To je čista kozmetika koja neće doneti boljitak. Razlika između mene kao tadašnjeg gradonačelnika i sadašnjeg (Bogdana Labana) je u tome što sadašnji ima apsolutnu vlast i podršku vrećine i oni mogu da urade dubinske reforme, a to do sada nismo videli" - konstatovao je Maglai

Što se tiče rada lokalnog parlamenta Maglai je još jednom kritikovao opoziciju da nije dovoljno aktivna i optužio da neki od njih i dalje kalkulišu, kako kaže "nadaju se mrvicama".

- "Mi smo jedina prava opozicija, jedini smo koji kritikujemo, ne pravimo biznise iza paravana, direktna smo konkurencija Savezu vojvođanskih Mađara i zbog toga nas pritiskaju i pokušavaju da diskredituju, a samo je pitanje vremena kada ćemo biti meta i vodeće partije." - zaključio je Maglai.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

34
bisni Odgovori
Skraćeni izveštaj sa ove konferencije bi mogao da glasi : ja nisam ništa uradio dok sam bio gradonačelnik, Laban radi isto ili manje.
Petar Odgovori
A kako te nije sramota da nekog kritikujes !!! Prvo sto si uradio kad si postao grdonacelnik otpustio si 20 spemacica iz gradske uprave !! A sad nekog kritikujes za slicno !! Pokupovao si sve i svasta zaduzio grad i sad nek mi placamo tvoje bahatosti .. prva kasarna , dom vojske itd .. bezi vise ne pojavljuj se narodu pred oci .. sramota ovog grada !
Dejan Odgovori
A koja su to preduzeca? Ne smes da ih imenujes jer ce svima biti jasno da su u pitanju JP gde su direktori kadrovi SNS. Sahranjivanje? Ti kao pravnik znas jako dobro da ne moze lokalna samouprava da se oglusi o odredbe zakona. Cuo si za nacelo zakonitosti koje je osnov pravnog poretka?
antifašista Odgovori
Neverujem da je iko zadovoljan ! Evo pogledajte javnu nabavku za spremačice u Naša Radost, 300 dinara spremanje sat vremena puta 174 = 52.200,00 DINARA ! Bruto plata spremačice nije 30.000,00 DINARA ! Ovo je javna pljačka budžeta - sprovedena pod patronatom vlasti ! Ovu igru sa agencijama samo nameravaju da šire ! Portiri, spremačice, majstori--i sve je to skuplje, nego da plaćaju zaposlene ! Ali tako niko nemože toliko da se omasti ! A misle, građani ludi !
Atmosfera - kolegijalna i radna gde su SNS direktori je skoro nepodnošljiva, među ljudima vlada razdor, pritisak i teror na ljude, strah uteran u kosti, ulizice najbolji zaposleni ! Svako gleda da pobegne iz zemlje, sela su postala avetinjska mesta, gradovi ih polako sustižu ! Pa kako iko da bude zadovoljan !?
Aleksandrovo Odgovori
Sam si ovo sastavio Jencika ili ti je pomogao Miskolci???
Vesko Odgovori
Kads si ti bio sa njima, tada je sve bilo ok i savrseno je dobro funkcionisalo,uvek preko leđa građana.
Hvala i na uvecanim porezima koje ste nam ostavili. Meni je dosta od vas kao i ovih sada na vlasti.
ffilozoff Odgovori
Maglai,Vi ste unistili SUBOTICU,kad ste formirali koaliciju sa Gojkom i Bakicem(zvani veciti direktor) i skinuli DS. Optuzivali ste iste za kradje,da ce te ih procesuirati...i sta ste uradili??? Pljuvanjem po ds-u samo ste podigli rejting sns-ovaca,koji su(i sami znate) nesposobni,nestrucni,preletaci,postavljaju partijske lizace,i vec 100dana ne rade nista!!! Izvinite se gradjanima SUBOCE(kako Nas zove G.R.),jer VI ste promenili pozitivan tok razvoja GRADA SUBOTICE!!! Kad ste doveli sns na vlast u SUBoTiCO,otislo Vam 15000-20000 gradjana!!! Otisli su zahvaljujuci Vama,jer ste doveli neke nove ljude u JP.,a samim tim su SUBOTICANI gubili posao....i najvise Vam zameram,a i puno mojih drugara gastarbajtera,jer ste promenili imidz SUBOTICE STARE DAME EVROPE!!! (znate Vi dobro)!!!
vesna Odgovori
Kad Jencika i Barbika kao poznati procentuasi (%) brane jednu privatnu firmu to ima za rezultat debo kajmak. Da li su oni odbornici ili advokati privatne firme i koji deo zakona pravniku nije jasan? Ajd što Barbika Josipa ne konta ali kao pravnik ne bi smeo da se igra sa zakonom. I da li Josipa Ivankovic zastupa biskupiju, miskolcija ili....
Samo DS Odgovori
Istina je da je naš Saša u nemilosti SNS i ne sme zato da ih pljuje, ali mi se vraćamo uskoro na političku scenu Subotice. Živeo Šule i Saša dva sokola naša.
wiena Odgovori
Sram te bilo maglai...ovaj te je oduvao!!! Ajmo labane turi novi asfalt u suboticu i kralj si!!!
Eugen Maglajčević Odgovori
Ko nam to priča bajke.... najnesposniji gradonačelnik u istoriji Subotice i ultranacionalista maskiran u građansku opciju...

Jenci bači, ima jedna lepa poslovica koja glasi: U tuđoj avliji vidiš trun, a u svojoj ne vidiš balvan. Ako nisi shvatio - sve to što drugima zameraš su sitnice prema onim sranjima koja si pravio dok si bio na vlasti. Fala bogu odzvonilo i tebi i onom tvom Vjeki
Spisatelj Odgovori
Ovaj[*...*],izvinjavam se ali moram tako da ga nazovem nije ni svestan računa koji plaćamo a koji nam je ostavio sa svojim desperadosima.Subotica je u vreme njegovog mandata pretvorena u ogledno dobro njegove političke patologoje oličena u eksperimentu koji se okončao na svu sreću aprila meseca ove godine.Za vreme njegove vlasti naš grad je ubogaljen i pretvoren u zgarište.Sad je na aktuelnoj vlasti da ispravi i sanira štetu koju je bivši gradonačelnik napravio vodeći se samo lukrativnim interesima sebe i svojih saradnika koje je okupio u svojoj novoj političkoj organizaciji
niko Odgovori
ako JP iskazuju znacajnu dobit to znaci da cene njihovih usluga su velike i neopravdane a to sve gradska uprava odobrava.Toliko o novoj vlasti koja nista sustinski nemenja nego i dalje odobrava povecane cene usluga JP u Subotici .
rax Odgovori
e ja necu sasu, hocu da mi burgermajster bude gosp. covek, necu ni ovog sto je dosao na duzijacu otkopcane kosulje i sakoa, hocu da mi burgermajster bude obrazovan, da govori srpski, madjarski i barem jos jedan strani jezik, engleski nemacki, da ima manire, da zna da jede viljuskom i nozem, da poznaje istoriju subotice, da je voli, da su mu suboticani bar 3-4 generacije, ne ne treba da bude cak ni iz banata, treba da je suboticanin, treba da zna sta je kruh. u novijoj istoriji ove uslove ispunio je dulic i maglai,ali samo je jedan dao sve za suboticane, ali njega su suboticani nazalost ispljuvali i nisu prepoznali sta je uradio za nas. izuzetno mi je drago da ne nastala nova madjarska partija, bila ona sa josipom ili ne, ne znam sta je uradila ta josipa, ali sam sigurna da je bezazleno u odnosu sta ce ovde jos biti. najbolja opcija za suboticu bila bi gradjanska, posto smo multikulturni. inace maglai je rekao istinu, danas sns vodi ceo grad, mogu da odlucuju kako hoce, prema tome videcemo sta ce uraditi, valjda isto sto i na republickom - jedno veliko nista, puno price, malo akcije.
rax Odgovori
da i jos da dodam, ja znam kako jp posluju sa dobitkom. dimnjicar salje racune, pa ko ne plati, mada usluge ne koristim, taj ce na sud, tako ce i dimnjicar doci do para, a i sud, pa valjda i oni uplacuju u budzet grada. ovo se radilo sa strujom, vodom, prije predhodnih izbora. svi su morali da plate. na moju srecu bar sam se njihovog gasa resila, budu li slali tako racune za struju i to cu iskljuciti, vodu nemam, a ni kanalizaciju, srecom subotici treba stotine i stotine godina da se urbanizuje, tako ustedimo novac, koji bi nam oteli.
mici Odgovori
otkud to da nam dodjosi i prodjosi xladaju SUBOTICOM.sta oni znaju o istoriji subotice, obicajima ljudima,nepostuju ni ljude niti suboticu kao jedan prelep stari grad,gde je nasa subotica ,gde nestaje ...tone u zaborav sa nekim nazovi boljim vlastima,oni ce nama nametati njihov identitet i obicaje oni ce rec da smo je mi unistili suboticu ,do juce nisu ni znali sta je grad ,ni selo sisli tamo sa neke vuko...j. i sad bi da vladaju ...E SUBOTICO PROBUDI SE I NEDAJ SE ZVERIMA
earthworker Odgovori
@ Samo DS

sta to pricas? u kakvoj nemilosti? prete mu porodici ili sta? nadam se da nijesamo stolica u pitanju.

ko je gledao proslu skupstinu od opozicije jednio maglai i zigmanov zavredjuju svoje plate u lokalnom parlamentu.

a od pozicije mirko bajic & gojko radic. :)

ostalima ne bi dao ni dinara i tako ustedeo na lokalnom budzetu koji ce biti jako tanak nakon sto se prebace prihodi sa lokala na republicko.
rt Odgovori
Zna ovaj covek znanje , jos je i taktican pa svoje zapazanje o kvalitetu kadrova u '' vladajucoj vecini '' i njihovom potencijalu da nesto dobro urade - nije ( dovoljno ) generalizovao i na ' ne vladajuce ' .
Protiv svih Odgovori
A vojnic sto sprovodi teror po nasoj radosti?nnega vise niko i ne spominje
psiholoskinja Odgovori
posledice (ne) rada vase vlasti jos uvek osecamo!!!!!
istina Odgovori
E moj Maglai. To si trebao misliti kada si svojevremeno raskinuo koaliciju sa DS-om i ušao u sranje sa SNS-om. Ti si SNS doveo na vlast u Suboticu.
Sa SNS-om si poverćao poreze najviši u Subotici. Porez u Subotici za jedan hektar poljoprivrednog zemljišta 2500 dinara, a u Kanjiži 900 dinara. Manji porezi u Baćkoj Topoli, Somboru . . .
Kupio si sa SNS-om našu kasarnu, dom vojske . . .
dule Odgovori
@mici
Sve si rekla o sebi kada si ljude nazvala ZVERIMA. Sram da te bude. Po sadržini tvog komentara zver si ti a ne oni.
boa Odgovori
"rax"


Vidiš meni bi bio gradonačelnik bio dobar i bez majce i sakoa, da dođe i iz afričke džungle ali da ne krade da ne muti da ne gradi pozorište 20 godina, da ne premešta spomemnike a u isto vreme ljudi propadaju kroz centar grada, da uradi redovnu infrastrukturu u Subotici i da ne zapošljava ljude po stranačkoj - rodbinskoj pripadnosti već po stručnosti , sposobnosti.
rax Odgovori
boa, sva sreca da imamo prilike da izkazemo sopstveni stav

i kolonisti su zaposljavali lokalno stanovnisto, ali po koju cenu. lokalno stanovnistvo je postalo nemoralno i nikada nije naucilo samo da upravlja svojom drzavom. tvoje misljenje nema veze sa realnoscu, naravno da bi svaki gradjanin zeleo to sto si ti naveo, ali treba ostati realan. ja bih ukinula finansiranje svih politickih partija iz budzeta, sve partije neka se finansiraju same. sprovela test inteligencije kod rukovodeceg kadra, ne bih pustila ni jednog sa kupljenom diplomom, sprovela lustraciju, i zakon o poreklu imovine. preuzela svajcarsko drzavno uredjenje, vidis boa i ja imam fantazije, ali to su pusti snovi.
bole Odgovori
maglaji je jedina prava opozicija u gradu zna sta je bivsa i sadasnja vlast radila u gradu sada kada je on sebi sam gospodar a ne sluga u nekoj ulizicarskoj partiji sme i hoce da obelodani prljavstine propalih vlasti.
boa Odgovori
"rax"

U prethodnom komentaru si napisala da po tebi gradonačelnik treba da bude subotičanin i da su iz njegove porodice još 3-4 generacije subotičani a sada pišeš kako je lokalno stanovništvo nemoralno i nije sposobno da upravlja gradom ili državom??


Ako su tebi fantazije da gradonačelnik ne treba da krade i da ne uzima " proviziju " od odugovlačenja gradnje pozorišta, premeštanja i " renoviranja " spomenika i stranačkih restorana, dok je više od pola Subotice u blatu bez asfalta, bez telefona, interneta, kablovske, vodovodne mreže i kanalizacije, ambulante koje se ruše, deca u školama i vrtićima nemaju normalnu užinu.....onda ne znam šta je za tebe realnost....
spremačica Odgovori
- protiv svih - Slažem se sa vama. Veljka Vojnića što prije izbaciti iz Naše radosti.
On omalovažava roitelje, vaspitačice, sremačice.
Njega neće čak ni Mirko Bajić u njegov Bunjevački nacionalni savet.
rt Odgovori
@ bole . Saglasan sam sa takvim stavom. Nije lako biti k v a l i t e t a n opozicionar . Onaj Republicki poslanik i jos je bio i Premijer , pa to ne zna . Realno Maglai za to ima ' zicu '. Valjda je i za to presudno nesto ozbiljnije opste obrazovanje u sprezi sa inteligencijom . Kad sve to imate onda je to samo osnova - suvi potencijal - koji nije dovoljan . Doduse ovi iz ' vladajuce vecine' ni to ( cini mi se ) nemaju , pa je Maglaiu olaksan posao . Vucko je natprosecno sposoban i inteligentan , pa ako bude imao samo malo vremena da razmislja o Subotici , verujem da ce izmeniti neke stvari u 'vladajucoj vecini ' , upavo u duhu razmisljanja J.Maglaia . Uostalom u Danskoj , pozicija zapisuje sta opozicija kaze - realizuje to i opstaje kao pozicija !
DRUG Odgovori
Sve bi se svelo na onu staru "SJAŠI KURTA DA TE UZJAŠI MURTA". Svi su oni na našu žalost isti nevaspitani, pohlepni, beskrupolozni, lopovi, bez imalo morala i stida, pa kada nas takvi ljudi vode samo slepac nevidi gde ćemo stići.
ffilozoff Odgovori
#rt,a gde Ce to biti da je Vucko nadprosecno sposoban i inteligentan??? Niste dali ARGUMENT,ili ga samo obozavate kao boga??? Hvala Vama na ogromnoj ljubavi,dragi moji lizaci!!! Ali nama migranti setaju ulicama,u kolonama,jedan,po jedan,nji 500,sve muskarci do 25god.?? STRUJU I VODU ste nam podigli,a euro ;stoji;???? KOSOVO igra sa HR,sluzbenu utakmicu(Hrvati ih rasturaju),ode Trepca,telekom,....hladno je-nema grejanja....eeeee to su ARGUMENTI....NE mogu da verujem kolko sam GLUP???
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.