Komentara: 11
Pregleda: 2264

Pune ruke posla za dimničare na početku grejne sezone

07.10.2021. u 13:16h
Izvor: Subotica.com
Nakon letošnje kontrole gasnih dimnjaka, JKP "Dimničar" započelo je prvi krug čišćenja i paljenja dimnjaka, kaljevih i crepanih peći. Da bi se bezbedno grejali tokom predstojeće sezone, iz nadležnog preduzeća savetuju građanima da omoguće dimničarima da urade svoj posao i tako izbegnu potencijalne opasnosti, poput samozapaljivanja dimnjaka.
Pune ruke posla za dimničare na početku grejne sezone

Sezona redovnog održavanja dimnjaka u JKP "Dimničar" zvanično je počela 1. oktobra, ali su dimničari aktivni tokom cele godine, jer se čišćenje odvija u tri kruga po reonima. Kao i svake godine, sezonu počinju od Palića, pri čemu se čišćenje odvija i u stambenim jedinicama, nakon čega slede domaćinstva i u ostalim delovima grada.

Onima koje dimničari ne zateknu kod kuće, ostavljaju se obaveštenja da je dimničar bio i građani mogu da pozovu i zakažu novi termin njegovog dolaska koji im odgovara. Osim toga, građani imaju mogućnost da se jave samoinicijativno i zatraže dimničarsku uslugu na telefon 024/553-072 i dimničar će doći na njihovu adresu u najkraćem roku - kaže Dragan Stošić, rukovodilac sektora dimničarskih poslova u JKP "Dimničar".

Po njegovim rečima, većina građana je svesna važnosti pravilnog i redovnog održavanja dimnjaka, zbog čega nemaju problem da omoguće dimnjičarima da urade svoj posao, ali da ima i pojedinaca koji to odbijaju i sami preuzimaju ulogu dimničara, zbog čega nekada naprave veći problem nego je inicijalno postojao.

- To što građani sami čiste dimnjak je veoma savesno od njih, ali oni prosto nisu ovlašćeni za to i postoje preduzeće i stručni ljudi koji jesu. Bilo je slučajeva da smo iz dimnjaka vadili čekiće, raznorazne cevi i druge teške predmete, koje su ubacivali u pokušaju da sami probiju i očiste dimnjak i tek onda, kada već nemaju drugi izlaz, zovu nas. Zato je bolje da prvo zovu nas, umesto da na svoju ruku čiste i naprave veći problem, jer momci će to uredno otkloniti, ali će se na tom terenu zadržati tri-četiri, a nekada i šest sati, zbog čega ispaštaju i dugo čekaju na red druga domaćinstva, jer dimničara nema mnogo - dodaje Stošić.

Pune ruke posla za dimničare na početku grejne sezoneNa evidenciji JKP "Dimničar" nalazi se oko 28.000 domaćinstava, dok je dimničara zaduženih za njihovo održavanje svega 12, te iz ovog preduzeća mole građane za strpljenje i poručuju da će svi doći na red.

- Podsećamo građane da je samo čist dimnjak, bezbedan dimnjak i da se njegovim redovnim čišćenjem i održavanjem smanjuje mogućnost da dođe do samozapaljivanja, a samim time i da se požar proširi na građevinsku konstrukciju i sam objekat. Uz to je i ekonomičnije, jer stvara uštedu u ogrevu, bilo da su u pitanju drva ili ugalj - poručuje Stošić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2264
Povezane teme

grejna sezona

jkp dimničar

dimnjak

čišćenje dimnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.