Komentara: 4
Pregleda: 2079

PU "Naša radost" u "Erazmus plus" programu - mališani uče u prirodi i ustanovama kulture

12.05.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Predškolska ustanova "Naša radost" učestvuje u pet projekata u okviru "Erazmus plus" programa, te sarađuje sa predškolskim ustanovama iz više od deset zemalja. Kroz ove projekte, mališani uče o značaju očuvanja životne sredine, o vezi između nauke i umetnosti, a znanja stiču i van vrtića, odnosno u prirodi i ustanovama kulture.
PU "Naša radost" u "Erazmus plus" programu - mališani uče u prirodi i ustanovama kulture

Projekat "Play and learn in Nature" realizuje se u saradnji sa predškolskim ustanovama iz Portugalije, Slovenije, Hrvatske i Poljske, a patrneri razmenjuju iskustva u vezi sa učenjem u prirodi.

O prirodi treba učiti u prirodi, jer to će rezultirati dobrobitima i za prirodu i za ljude. Upravo je to cilj ovog projekta. Partneri žive na različitim geografskim položajima i klimatima pa je upravo zbog toga interesantno i izazovno videti šta rade deca na planinama, na selu, kraj obale Atlantika, u brdovitim predelima ili u našoj ravnici - navode iz "Naše radosti" - Partneri iz ovog projekta će u oktobru boraviti u našem gradu, kada će vaspitači Predškolske ustanove "Naša radost", roditelji i predstavnici lokalne zajednice imati priliku da čuju iskustva partnerskih država.

Učenje van vrtića je cilj još jednog projekta pod nazivom "Wild Horizons - Outdoor Learning Experience". U okviru ovog projekta deca uče u muzejima, bibliotekama i drugim ustanovama kulture.

- Partneri na ovom projektu dolaze iz Slovenije, Turske, Italije, Rumunije, Portugalije i Srbije. Tokom susreta uživo i preko platforme, partneri razmenjuju dragocena iskljustva u vezi sa učenjem van vrtića i na taj način uče jedni od drugih.

Učenje o značaju očuvanja životne sredine osnovni je cilj projekta pod nazivom "Children in Action against Climate Change" u kom, osim PU "Naša radost", učestvuju predškolske ustanove iz Poljske, Turske, Grčke i Španije.

- U ovom projektu deca i vaspitači bave se razumevanjem ciljeva održivog razvoja koji se odnose na pitku vodu, zdravlje, ugrožene vrste biljaka i životinja našeg regiona - objašnjavaju iz "Naše radosti".

"If no Art, no Innovation" je projekat koji se bavi proučavanjem veze između umetnosti i nauke, a tokom projekta fokus je na različitim vrstama umetnosti, kao i na slobodi izražavanja dece koja rade sa različitim prirodnim i nestrukturiranim materijalima. 

- Posebno se fokusiramo na prirodu i njeno umetničko delo. Pronalazimo primere iz prirode koji su naučnicima poslužili kao model za mnogobrojne izume. Partneri dolaze iz Turske, Litvanije, Letonije, Hrvatske, Bugarske i Srbije.

Projekat "Colors" bavi se proučavanjem Gardnerovih tipova inteligencije.

- Njegova teorija kaže da nije važno koliko si pametan, već kako si pametan. Postoje različiti tipovi inteligencije koji su kod različitih ljudi različito razvijeni, a u toku života se i menjaju.

Do sada su, u okviru programa "Erazmus plus", u brojne partnerske gradove putovala 23 vaspitača i 2 stručna saradnika PU "Naša radost", a subotička predškolska ustanova je u dva navrata bila domaćin gostima iz partnerskih država.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2079
Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

naša radost

predškolska ustanova

predškolska ustanova naša radost

PU Nasa Radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.