Komentara: 0
Pregleda: 2243

Prvog vikenda popisan svaki šesti stanovnik Subotice

03.10.2011. u 17:30h
Izvor: RTV Yueco
Prvog vikenda popisan svaki šesti stanovnik Subotice

U prva dana popisa stanovništa, popisano je oko 11.000 domaćinstava, odnosno 25.000 stanovnika, rečeno je u popisnoj komisiji Grada Subotica. Građani sve informacije i primedbe u vezi popisa mogu prijaviti komisiji putem telefona 626-758. Kako saznajemo, građani su zvali ovaj broj kako bi rešili nedoumice koje su imali u vezi popisa, ali nije bilo primedbi na sam proces popisa stanovništva, što se ne može reći za kampanju koja je prethodila popisu.

Sudeći po aktivnostima i međusobnim prepucavanjima organizacija koje imaju nacionalni, politički i omladinski predznak, uz slučajeve pritisaka na medije i zaključno sa preksinoćnom kamenicom kroz staklo Hrvatskog nacionalnog veća, kampanja za popis stanovništva u Subotici ličila je na predizborne kampanje. Subotičani su preko malih ekrana, interneta i novina mogli da gledaju, slušaju i čitaju o tome ko na koji način treba da se izjasni, odnosno da li neko nekog vređa svojom kampanjom, odnosno provocira, da ne kažemo - ugrožava.

Prof. dr. Boško Kovačević sa Univerziteta Singidunum, komentarišući predpopisnu kampanju, smatra da je u pitanju vulgarno politikanstvo kojem pribegavaju politički subjekti sa etnocentričnim predznakom. Kovačević je mišljenja da njima popis ne služi ni za šta drugo već samo da se utvrdi na koju brojku birača oni mogu računati u budućnosti, za šta smatra da je nacionalistički način delovanja. Kovačević ne veruje da to može ostaviti posledice na multuetničnost Subotice.

Po popisu iz 2002. godine, u Subotici živi 38.47 % Mađara, 24.14% Srba, 11.24% Hrvata i 10,95% Bunjevaca, od ukupnog broja stanovništva koje brojalo 147.758 ljudi. Po pitanju nacionalnosti, 63.02% su rimokatolici, a 25.96% su pravoslavci. Biće zanimljivo kako će ove brojke izgledati posle ovogodišnjeg popisa pošto građani mogu da odbiju da se izjasne po pitanju vere i nacije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2243
Povezane teme

popis stanovništva

popis u subotici

popisivači

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.