Komentara: 0
Pregleda: 2656

Prvo mesto za Hemijsko-tehnološku školu na Republičkom takmičenju

16.05.2017. u 15:31h
Izvor: Subotica.com
Na 22. Republičkom takmičenju učenika u području rada hemija, nemetali i grafičarstvo, oblast – hemija i nemetali, održanom od 12. do 14. maja u Kikindi, Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice osvojila je prvo mesto ekipno, u kategoriji - hemijska tehnologija, i treće mesto ekipno, u kategoriji – opšta i neorganska hemija.
Prvo mesto za Hemijsko-tehnološku školu na Republičkom takmičenju

Za veliki uspeh subotičke škole zaslužne su učenice trećeg razreda: Marija Kovač i Iva Toković, kao i učenici prvog razreda Dario Piuković i Erik Šinković. Ove talentovane i vredne đake, koji su dokazali da hemija nije bauk, za takmičenje su pripremali profesori-mentori: Ibolja Fenjveši, Svetozar Toković, Nataša Nikolski i Gabrijela Varga.

U pojedinačnoj konkurenciji, u oblasti hemijska tehnologija, Marija Kovač, sa osvojenih 94,7 bodova, zauzela je drugo mesto, Iva Toković osmo, dok je u oblasti opšta i neorganska hemija, Dario Piuković bio deveti, a Erik Šinković četrnaesti. Uspeh je veći ukoliko se u obzir uzme činjenica da su učešće u takmičenju uzela ukupno 74 učenika iz 25 stručnih škola.

Tokom tri dana, u prostorijama Srednje stručne škole “Miloš Crnjanski”, mladi hemičari takmičili su se u dve discipline: opšta i neorganska hemija i hemijska tehnologija. U obe discipline takmičenje se sastojalo iz pismenog testa i praktične vežbe.

- Izuzetno smo zadovoljni rezultatima! Takmičenje je proteklo u najboljem redu, organizacija je bila na nivou, nije zabeležen ni jedan incident. Učenici su se dobro osećali i uspešno savladali i teorijski i praktični deo, tako da smo se u Suboticu vratili sa diplomama i dva pehara – ističe profesorka Gabrijela Varga.

Prvo mesto za Hemijsko-tehnološku školu na Republičkom takmičenju

Za Mariju Kovač i Ivu Toković uspeh na 22. Republičkom takmičenju, samo je jedan u nizu. Skroz odlične učenice, polaznice seminara u Istraživačkoj stanici Petnica kraj Valjeva, i - najbolje drugarice, nedavno su, po još jednom povratku iz Petnice (gde se predavanja i praktičan rad smenjuju od ujutru do uveče, a često potraju duboko u noć), izjavile:

- Dan zapravo i nije toliko kratak! Može da potraje ako se vreme dobro rasporedi. Nismo ni svesni šta možemo da uradimo u samo jednom danu!

A da mnogo može da se uradi sa “malo” godina, dokaz su osvojena prva mesto na međunarodnom “Kiri” takmičenju iz hemije u kategoriji inostranih takmičara, prva mesta na republičkim takmičenjima iz opšte i neorganske hemije, treće mesto na “Sladićevom” takmičenju, zapaženi rezultati na takmičenju “Kengur” i mnoga druga. Stopama starijih drugarica sada su krenuli i učenici prvog razreda Dario i Erik. O mladim hemičarima iz Hemijsko-tehnološke škole još će se čuti, sigurni smo u to.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2656
Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.