Komentara: 6
Pregleda: 3112

"Prvi maj nije samo praznik rada, nego i dan radničke borbe"

30.04.2019. u 12:19h
Izvor: Subotica.com
Proglas Udruženja građana "Solidarnost" Subotica i "Centar – Tito – Központ" Subotica povodom međunarodnog praznika rada prenosimo u celosti.
"Prvi maj nije samo praznik rada, nego i dan radničke borbe"

"Prvi maj nije samo praznik rada, nego i međunarodni dan radničke borbe" - ističu u Proglasu navedena udruženja.

- U zadnjih trideset godina nestalo je proslava i obeležavanja 1. maja. To nam je doneo ovakav kapitalizam i eksploatacija čoveka, te se jedva dočeka 1. maj da se malo odmori i predahne u porodičnom i krugu prijatelja. - zaključuju članovi subotičkih Udruženja građana "Solidarnost" Subotica i "Centar – Tito – Központ" Subotica

U Srbiji je, kako kažu, umrtvljena, neutralizovana radnička borba, za svoja prava, dok u razvijenom svetu na Zapadu i Istoku ima organizovane radničke borbe i sledstveno tome tamo radnici imaju veća prava.

- Proces nemilosrdne kapitalističke reprodukcije dramatično dovodi u pitanje opstanak čovečanstva na planeti. Čoveku ne preostaje drugo nego da se bori za opstanak. Ne smemo dozvoliti da izgubimo ljudsku toplinu, tj. potrebu za ljudima. Samo čovek koji nije izgubio najsuštastveniju ljudsku osobeniu potrebe za ljucima, može da žudi za humanim svetom. - navodi se u Proglasu - Zbog svih tih ciljeva izgradnje humanije Srbije i ciljeva obeležavanja Prvog maja, naša udruženja građana "Solidarnost"  i "Centar – Tito – Központ" su odlučila da 1. maja 2019. godine, u sredu, od 11 do 12 sati na Trgu slobode u Subotici održe Prvomajski performans.

"Prvi maj nije samo praznik rada, nego i dan radničke borbe"

Tom prilikom građani će moći upisati u "Belu knjigu nepravdi prema radnicima" svoje zahteve i primedbe o svom ekonomskom i socijalnom položaju danas, u Subotici i Srbiji. Kako se navodi, na prvoj stranici "Bele knjige" već se nalaze zahtevi kao što su promena Zakona o radu, zatim osam sati rada + osam sati rekreacije + osam sati odmora, zaustavljanje procesa ekonomskog raslojavanja u Srbiji (da se većina ne osiromašuje a manjina biva sve bogatija), da minimalna plata bude u visini minimalne potrošačke korpe, da se povećaju plate i penzije jer prosečna porodica od dve plate ne može da živi i obezbeđivanje perspektive i socijalne sigurnosti, zaustaviti proces odlazaka mladih i stručnih građana u inostranstvo.

- Praznik radničke borbe se ne obeležava između četiri zida i zato pozivamo građane da nam se pridruže 1. maja na Trg slobode. Neverovatna je količina patnje koju čovečanstvo danas doživljava, a posebno nepravdi prema čoveku stvaraocu nove vrednosti. Jer novi humani svet bi trebao biti vizija budućnost i zato se moramo boriti. - zaključuje se u Proglasu

"Prvi maj nije samo praznik rada, nego i dan radničke borbe"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3112

Povezana vest

Povezane teme

prvi maj

udruženje solidarnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.