• Pregleda: 5079

Prvi korak ka racionalizaciji lokalne samouprave urađen

Prvi korak ka racionalizaciji rada lokalne samouprave učinjen je usvajanjem Odluke o izmenama i dopunama Odluke o Gradskoj upravi Grada Subotice.
Prvi korak ka racionalizaciji lokalne samouprave urađen

Umesto dosadašnjih šest sekretarijata biće 10, što bi trebalo da dovede do toga da rad u lokalnoj samoupravi bude efikasniji.

Trenutno u lokalnoj samoupravi ima zaposleno 670 lica u koje se ubrajaju pored zaposlenih u lokalnoj admistraciji i korisnici budžeta, osim javnih preduzeća.

U samoj Gradskoj kući 340 lica je zaposleno na neodređeno vreme, a četvoro na određeno.

Anketirani Subotičani smatraju da bi broj zaposlenih trebalo da se smanji.

U Gradskoj upravi formirani su sledeći sekretarijati:

  • Sekretarijat za finansije
  • Sekretarijat lokalne poreske administracije
  • Sekretarijat za opštu upravu i zajedničke poslove
  • Sekretarijat za društvene delatnosti
  • Sekretarijat za građevinarstvo
  • Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove
  • Sekretarijat za privredu, lokalni ekonomski razvoj i turizam
  • Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine
  • Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj
  • Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove

Na ovaj način rad lokalne samouprave bi trebalo da bude brži i efikasniji.

Još uvek nije donet zakon kojim bi se propisalo za koji procenat bi trebalo da se smanji broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Dodatni je problem, što nedostaju zaposleni sa određenim profilima. U Gradskoj upravi ističu da će taj problem da reše kada se uradi sistematizacija zaposlenih.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

23
milca Odgovori
Samo ste napravili vise mesta za sefove koji nece nista raditi! Koliko ce gradjane kostati tuzba bivseg sefa informatike koga ste ne zakonito uklonili?
exsex Odgovori
Pa da , kadrovi zaposleni po politickom pitanju, e sad bi trebalo neko i da radi, pa sad treba skolovane ljude zaposlit.
Sting Odgovori
This must be a fuckin joke a?
Dragica Odgovori
4 sekretara i zamenika vise nego do sada. To znaci i vecu platu za sve te ljude. Ne razumem kako se to uklapa u termin racionalizacija
Milana Odgovori
Demagogija u stilu Aleksandra Vučića...
mada Odgovori
ccccc
Beta Odgovori
motikom sve napolje!
Vesko Odgovori
Niste vi zabadavad povecali poreze.Ima vas vise, treba vas vas sve izdrzavat,uglavnom par-
tijsku sku vojsku. Pogotovo sskretare i razne sefove, mada vi prvenstveno gledate strucnost,
kad bi se zezazli. Nekome i plata i penzija, a za unistavanja komaraca nema sredstava.
Minja Odgovori
Racionalizacija na koalicioni nacin - uzmes vlast na kvarnjaka, pozaposljavas svoje jarane bez struke, zvanja, znanja i obraza, odrzavas atmosferu da kobajagi nesto radis i znas, povremeno bacis saku blata i peska na protivnike, obecavas ono sto ni sam ne razumes, ubedjujes ljude da je dobro ono sto u stvari nije, a na kraju objasnis narodu da je to za njihovo dobro.
Do sledecih izbora - puna kapa!
Milan024 Odgovori
...halo bre, o kakvoj racionalizaciji pricate, pa 1. April je prošao, pre 120dana..!!!!
wasp Odgovori
Nisi znao Sting, da se po Teoriji nesigurnosti iz kvantne mehanike, povećanje sa 6 na 10 smatra racionalizacijom? To znači da su napokon u javnom sektoru počeli da koriste nauku i videćeš da će nam se konačno isplatiti svi ti silni masteri koji sede tamo... :-P
radijalac Odgovori
Zasada samo vidim, da birokratija i partijska kljuc za 50 % zaposlenih -samo u gradskoj kuci, a gde su ostali STICENICI ?kada cemo vec jednom i imena citati i u komentare i u izvestaje za siroku javnost ?Mnogo pitanja ,laicki i staracki razmisljanje je moje, ali vridi malo paznje posvititi i za nase misljenje.
Uvek u pravu Odgovori
Malo je deset sekretarijata trebalo bi bar dvadeset.Ima se-može se.Bruka i lopovluk kojima se ne nazire kraj.
Mike Odgovori
Koja sramota! 10 sekretarijata????? Neverovatno!
mb Odgovori
Trebali ste izabrati , da bude 7 sekretara ! Kao nekada ! Skoj ! A komarci napadaju , isisavaju i to što još nisu a možda će i oni ?
jovke Odgovori
A homer simpson je najvredniji radnik!!!!
Sva imena Odgovori
Idite na sajt Poverenika za informacije od javnog znacaja, poverenik.rs, imata formular koji treba da popunite i nakon toga posaljite u Gradsku upravu i u bilo koje JKP. Duzni su da vam dostave sve informacije koje trazite, od broja zaposlenih, imenom i prezimenom, njihovih plata, ugovora o radu, koju diplomu imaju, sve redom...

Na taj nacin vise ne mogu da se kriju, znacete poimence ko gde radi i koliku apanazu dobija za svoj (ne)rad!
Uzas Odgovori
Uzaaas! Muka mi je! Pa ni onih 6 je nesposobno, a kamoli 10! Dajete otkaze obicnim radnicima a vamo zaposljavate jos ljudi! Lazovi jedni! samo probajte da mi ne objavite komentar!!!!
biba Odgovori
pitanje za SVA IMENA. I šta ću da radim sa tim imenima? Uvek govorim, nije njima najveća privilegija iznos plate koji se vidi na OZ obrascu, nego ostale prinadležnosti, kao što su obračunate dnevnice, besplatan zubar, optičar, i ostali specijalisti... nadam su da svu već ukinuli onu naknadu za decu koju studiraju, to je tek bila pljačka..iz budžeta grada su radnici opštine dobijali pomoć za svoju decu - studente! a ko je moju decu pomagao?
ffilozoff Odgovori
EEEEEEEEEEEEe,sad nista nije jasno??? RACIONALIZACIJA,a povecan broj sekretarijata,a Maglai pricao o domacinskom ponasanju u gradskoj kuci??? SNS kao da ne postoji u GRADU SUBOTICI posle preletacine i uvlakacine??? NAJGORE je to da se nista ne radi,samo i dalje se zaposljavaju partijski poslusnici,lizaci Jenea i Gojka!!!! isto je i na nivou drzave,Vucic samo smenjuje,vodi kadrovsku politiku,umesto da vodi drzavu koja tone do bankrota! Bez privrede,proizvodnje,poljoprivrede-ovakav APARAT nece izdrzati!! NIKAD GORE !!!!
definicija racionalizacije Odgovori
racionalizacija ((lat. ratio))

organizacija neke delatnosti na osnovu najcelishodnijih metoda i načina rada, usavršavanje, poboljšavanje, poboljšanje; racionalizacija proizvonje smišljenost u radu kojoj je cilj da se što manjim utorškom vremena i energije radnika postigne najviši proizvodni efekat.
Ana Odgovori
Ni bolje,ni gore nego u celoj državi.Partijsko i podaničko zapošljavanje,pripadnost stranci jednako je -egzistencija.Ko za to nema želudac,neka gladuje,ko ga pita za stručnost i ostale kvalitete.

Izvan razuma,logike i želje da se ide napred,jedino i isključivo lični interes.

Setimo se samo Komunalne policije,zatim kakve kvalifikacije imaju pojedini inspektori.....

Ko može nek se spašava,ko je zadnji nek ugasi svetlo.
hmmmm Odgovori
Koja zastita zivotne sredine kada se zasadi vocnjaka podizu u sred urbanih sredina i tretiraju najotrovnijim hemijskim sredstvima. Nema narod kome niti da se pozali, osim da napravimo zivi zid. kazu jabuke zdrave??? ja mom detetu NEDAJEM da jede jabuke, jer kada se one prskaju po 30-40 puta tu nema sta biti zdravo..Nista drugacije nije niti sa drugim vocem. I niko ne posadi vocnjak uz svoju kucu nego sto dalje, nekom drugom pod prozor..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.