Komentara: 0
Pregleda: 1153

Prva faza projekta: “Azil - pravo, ne osuda”

05.08.2015. u 19:58h
Izvor: Subotica.com
Realizovana je prva faza projekta: “Azil - pravo, ne osuda”. Izrađena je studija u kojoj su analizirani stavovi prema migrantima. Ukupno je učestvovalo 150 ispitanika, raspona godina od 18 do 60, na teritoriji Subotice, Sente, Čoke, Kanjiže i Novog Kneževca u periodu od 6. do 31. jula 2015. godine.
Prva faza projekta: “Azil - pravo, ne osuda”

Na osnovu analiziranih podataka, stiče se utisak da su stanovnici područja na kojima je istraživanje sprovedeno mahom indiferentna po pitanju prisustva imigranata, njihovog zdravstvenog i socijalnog osiguranja, kao i po pitanju zaštite njihove kulturalne baštine. Međutim, negativni stavovi se ispoljavaju kod pitanja koja ukazuju na dugoročne promene u životu domaćeg stanovništva, poput ravnopravnosti u zapošljavanju, doseljavanju imigranata sa ili bez porodice ili širenja bilo kakvog verskog ili nacionalnog uticaja.

Ovakvi podaci pružaju mnogo informacija o sadašnjem stanju u zemlji, jer implicitno nagoveštavaju da je među domaćim stanovništvom raširen određeni strah i otpor prema tražiocima azila, ali ovi podaci ujedno i daju relevantne implikacije za stvaranje promena kako u svesti domaćeg stanovništva, tako i u pravnom sistemu.

Istraživanje javnog mnjenja u Subotici, Senti, Čoki, Kanjiži i Novom Kneževcu prema migrantima sprovedeno je za potrebe Programa „Azil – pravo, ne osuda” koji realizuje Udruženje COSMO. Program je finansiran iz donatorskih sredstava koja su obezbeđena u okviru projekta „Podrška nacionalnoj koordinaciji reintegracije povratnika - faza 2” uz podršku Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (publikacija ni na koji način ne odražava stavove donatora. Sadržaj publikacije predstavlja isključivu odgovornost Udruženja). 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1153

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.