Komentara: 19
Pregleda: 3449

Protiv pušenja u Opštoj bolnici

22.10.2012. u 18:58h
Izvor: RTV Yueco
Redakciji Yu Eco se obratila se grupa građana i pacijenata Opšte bolnice Subotica zbog kako navode, kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.
Protiv pušenja u Opštoj bolnici

Oni tvrde da se, iako je zabranjeno, u okviru Bolnice puši, pa čak i na mestima zapaljivih materijala. Redakcija je pokušala da dođe do odgovora da li se i koliko često sankcioniše kršenje ovog zakona.

U Opštoj bolnici Subotica formirana je Komisija za kontrolu zabrane pušenja, koja se sastoji od dva člana i koja u ime direktora vrši kontrolu i nadgledanje sprovođenja Zakona o zabrani stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Iako Komisija nekoliko puta godišnje obilazi prostorije i dvorište Bolnice, do sada nije primećeno kršenje Zakona od strane zdravstvenih radnika, dok se sa druge strane pacijenti i posetioci često oglušuju o zabranu pušenja.

U sanitarnoj inspekciji ponavljaju da je pušenje zabranjeno ne samo u zgradi Bolnice, nego i na celoj katastarskoj parceli koja Bolnici pripada, tj. u dvorištu zgrade. Sanitarna inspekcija potvrdila nam je da od stupanja Zakona na snagu, ni jedan zdravstveni radnik nije prekršio zabranu ili je bar nije kršio u trenutku obilaska inspekcije.

Sanitarna inspekcija zajedno sa Zdravstvenom inspekcijom nadležna je pre svega za zaposlene, dok su posetioci Bolnice u nadležnosti Komisije koja je po nalogu direktora formirana. Za kršenje ovog Zakona, predviđena je mandatna kazna na licu mesta u iznosu od 5 000 dinara. Ukoliko se primeti da pravno lice ne sprovodi Zakon, kazne su drastično veće, pa se tako za prekršaj pravnog lica predviđa novčana kazna u iznosu od čak 500 000 do 1 000 000 dinara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 3449
Povezane teme

subotička bolnica

zabrana pušenja

duvanski dim

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.