Komentara: 99
Pregleda: 22085

Protest zbog visokih cena goriva u petak

07.06.2018. u 14:54h
Izvor: Subotica.com
Počelo je kao građanska inicijativa, postepeno su se uključivali mediji, ali ipak dominantno je samoorganizovanje kroz društvene mreže. Pridruživanje protestu juče su najavili i paori, navodeći da im današnje cene goriva znatno otežavaju konkurentnost, u već ionako teškim uslovima za poljoprivrednu delatnost.
Protest zbog visokih cena goriva u petak

Da su i građani Subotice nezadovoljni cenama pretežno su to iskazivali preko društvenih mreža, potpisujući razne peticije, deleći razne tekstove i analize zbog čega u Srbiji imamo jedno od skupljih goriva u regionu.

Poslednjih dana postoji inicijativa određenog broja građana, kroz društvene mreže, da se i Subotica pridruži brojnim gradovima koji su zakazali protest za PETAK U POSLEPODNEVNIM ČASOVIMA, uglavnom sa smernicama da se vozači zaustave na sat vremena na nekoj frkventnoj raskrsnici i time blokiraju redovno odvijanje saobraćaja.

S obzirom da je u pitanju građanska inicjativa, nema, koliko je  nama poznato, zvaničnog organizatora ili kordinatora, tako postoje i različite ideje kako da se učestvuje u protestu i gde da se isti održi. Po poslednjim informacijama koje kruže internetom, nezadovoljni vozači iz Subotice će blokirati deo putnog pravca Segedinskog puta, kod megamarketa "Roda", i to od 16:30. Kako se nezvanično moglo čuti okupljanje je u navedeno vreme, a zatim bi se na licu mesta odlučilo da li će se ostati na tom delu ili u koloni krenuti prema gradu, blokirati raskrsnice jovana MIkića - Segedinski put, odnosno Segedinski put - Senćanski put. Najavljeno je prisustvo i određenog broja taksi udruženja sa svojim vozilima.

ZAŠTO PROTEST I ŠTA SE ZAHTEVA?

Po sistemu "mic po mic" došli smo do prosečne cene od 153,70 dinara za BMB 95, odnosno za litru dizela 163,40 dinar.  Iako se po prosečnoj ceni goriva u regionu nalazimo negde na sredini, cena dizela od 1,37 evra je među najskupljim u okruženju, a dodatno zabrinjava to što država još ništa ne čini da smanji svoje ogromno zahvatanje (akcize i porez) u ceni goriva, dok cene nafte na svetskom tržištu takođe ne pokazuju trend opadanja.

U građanskoj inicjiativi traži se da se cena goriva spusti na 120 dinara za bezolovni benzin, odnosno 110 dinara za dizel, da akciza na gorivo ne prelazi 40 odsto osnovne cene goriva (danas je i od 54 odsto), kao i da cena auto gasa ne bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

KOJE SU CENE U OKRUŽENJU?

Kada se posmatra cena bezolovnog benzina, najskuplji plaćaju vozači u Grčkoj - 1,54 evra za litar BMB 95, sledi Hrvatska sa - 1,45 evra i Albanija - 1,42 evra. Ispred nas su i Crna Gora i Slovenija 1,41 evra odnosno 1,35 evra. Međutim, jeftiniji benzin plaćaju vozači u Mađarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini gde je raspon cene od 1,09 do 1,21 evra za litru. Kod dizela naši vozači su u najnepovoljnijoj situaciji (1,37 evra), jer je samo u Albaniji sa 1,42 evra po litru cena nepovoljnija. Svi ostali toče jeftiniji dizel i to za 0,05 do 0,31 evra. U svemu ovome treba uzeti i životne standarde u navedenim državama i visinu njihovih prosečnih plata.

POLICIJA ĆE OBEZBEĐIVATI SKUP I BRINUTI O JAVNOM REDU

Iako se u pozivima na protest poziva na mirno okupljanje, naglašavajući da ne sme da se dolazi u sukob sa policijom ili bilo kojim organima reda, proverili smo u Policijskoj upravi Subotica kako će se u slučaju blokade postaviti pripadnici Policije.

- S obzirom da je niz skupova najavljen u većem broju gradova na teritoriji cele republike, pripadnici Policijske uprave Subotica blagovremeno će i u skladu sa prilikama obezbeđivati skup, brinuti o javnom redu i miru, kao i asistirati da se u vreme blokade prolaz obezbedi hitnim službama. - poručuju iz PU Subotica - Apeluje se na sve građane, učesnike protesta, da dosledno poštuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja, i da protest protekne mirno.

Sutrašnji protest trebao bi da traje do sat vremena, a postoji incijativa da se isti nastavi do ispunjenja zahteva.

Izvor: Subotica.com
Protesti povodom visokih cena goriva Protesti povodom visokih cena goriva Protesti povodom visokih cena goriva Protesti povodom visokih cena goriva Protesti povodom visokih cena goriva Protesti povodom visokih cena goriva Protesti povodom visokih cena goriva Protesti povodom visokih cena goriva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 99
Pregleda: 22085

Povezana vest

Povezane teme

saobraćajna policija

gorivo

cene goriva

kontrola saobraćaja

bezbednost u saobraćaju

bezbednost saobraćaja

protest

saobraćajna kontrola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.