• Pregleda: 10070

Protest podrške ekologu Đuri Vavrošu

Predstavnici 18 udruženja za zaštitu životne sredine iz cele Srbije protestvovali su danas ispred zgrade suda u znak podrške ekologu Đuri Vavrošu.
Protest podrške ekologu Đuri Vavrošu

Protiv Vavroša se već skoro godinu dana se vodi sudski proces zbog narušavanje ugleda preduzeća doo „Krivaja“, koje je, po njegovim rečima, uzoralo vetrozaštitni pojas u ovom naselju kod Bačke Topole.

Naime, prošle godine Vavroš, inače predsednik Ekološkog udruženja „Hrast“, obelodanio je u brojnim medijima da je preduzeće „Krivaja“ uzoralo skoro dve hiljade mladih sadnica, posađenih na zemljištu koje pripada mesnoj zajednici, i tako uništilo vetrozaštitni pojas.

- U dokumentarnoj emisiji „Zelena patrola” govorio sam o vetrozaštitnom pojasu u Pilakovoj dolini, koji su građani Krivaje posadili i za koji je dobijena dozvola opštine Bačka Topola. Najpre smo 2014. godine zasadili 1.200 sadnica, koje su oni uzorali i za šta niko nije odgovarao. Zasadili smo još 700 sadnica duž celog naselja, ali su oni opet sve uništili – podseća Đuro Vavroš. - Terete me za urušavanje ugleda preduzeća, ali ja nisam kriv, jer sam javnosti govorio samo istinu. Suđenje traje skoro godinu dana, a do sada je bilo samo pet ročišta. Sada je tužitelj Ištvan Harmati, inače državljanin Mađarske, uz prisustvo predstvanika konzulata, dao izjavu, a za 24. novembar zakazan je pretres kada će biti ispitani svedoci odbrane. Ovo je suđenje ne samo meni, nego svim ekolozima koji imaju hrabrost da javno kažu šta se dešava.

To smatraju i predstavnici ekoloških udruženja koja su se jutros okupila ispred subotičke „palate pravde“.

- Ovaj protest nije samo podrška Đuri Vavrošu, nego i svim ekolozima koji dižu glas za probleme životne sredine, protiv zagađivača, ukazuju na ekološke probleme, a bivaju zastrašeni i uvučeni u sudske procese – kaže Nataša Đereg, direktorka Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR). - Ovo je i znak pobune jer nemamo slobodu govora, da izrazimo javno zabrinutost za stanje životne sredine. Pravo na zdravu životnu sredinu je Ustavom zagarantovano pravo i svako ima pravo da ga brani. Uz to, Srbija je ratifikovala i Arhusku konvenciju, koja kaže da pristup informacijama i odlukama koje se tiču životne sredine moraju biti javni a oni koji ukazuju na probleme ne smeju bit kažnjavani.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
delija.ultras0@gmail.com Odgovori
Ko ga poznaje zna sve. Veliki covek. Podrska Djuri
panonski čamac Odgovori
Urušavanje ugleda preduzeća? Ako npr. kažem da je PTT KDS đubre, imaju pravo da me tuže? Kakav je ovo sistem?

Istrajte protiv budala i pokupite im lovu, jer samo će taj jezik da razumeju. Možeš mislit', državljanin Mađarske tuži građanina Srbije jer mu je uvredio firmu... toliko o slobodi govora.
magacioner Odgovori
http://www.palilula.org.rs/e-uprava/komunalni-poslovi/odobrenje-za-secu-ili-orezivanje-stabala.html?pismo=lat
Kad građanin ove države želi da ukloni neko drvo koje smeta ili je opasno za prolaznike podnosi molbu i nekad mesecima čeka za odobrenje.
"Biznismen" uništi 1.900 sadnica i tuži aktivistu koji je to izneo u javnost. Evo kao izgleda izvod zakona o zaštiti drveća Mađarske, original:
" A közterületen lévő fás szárú növény kivágását a fás szárú növény helye szerint illetékes jegyző engedélyezi. Amennyiben a pótlás környezeti feltételei adottak, a jegyző a tulajdonost a pótlásra kötelezi. A közterületen lévő fás szárú növény kivágását követő egy éven belül a használó köteles gondoskodni a növény helyben történő szakszerű pótlásáról."
Znači ni tamo nije dozvoljeno vađenje drveta bez dozvole, a kamoli uništavanje više stotina sadnica.
Što se gospodina konzularnog predstavnika tiče, pitanje je da li je i on postupio u duhu dobrosusedskih odnosa ili je pod uticajem poslovnog lobija došao na sud.
sand Odgovori
sramota,toliko o demokretiji od ovog režima
Daddy Odgovori
Velika podrska gospodinu Djuri Vavros i svim dobrim i hrabrim ljudima koji brinu i upozoravaju nas na drustveno stetne insekte kao Istvan Harmati koja nam unistavaju sredinu.

Ko ce odgovarat za te sadnice? Dal je policija ovaj slucaj istrazila ili je slucaj preko veze vec stavljen u fijoku?


Doo Krivaja treba "dobro" isprozivat svugde na netu, facebook, tweeter itd da se te firme niko ko g*vneta ni stapom ne pipne.
roditelj Odgovori
Zar je ovo moguće? Podrška gospodinu Vavrošu. SLOBODA GOVORA!!!!!
dule Odgovori
@sand
Ovaj postupak ne vodi režim. Treba ipak biti malo edukovan, neću reći obrazovan, da bi se znalo šta znači privatna tužba i kako se po njoj postupa.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.