Komentara: 12
Pregleda: 2764

Proteklu godinu u Zoološkom vrtu obeležio veliki broj mladunaca ali i dosta životinja iz prihvatilišta

05.01.2024. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Godinu za nama u Zoološkom vrtu "Palić" obeležio je veliki broj mladunaca, pre svega kada su u pitanju vrste koje obično svake godine na svet donose potomstvo, a ono što je izazvalo posebnu radost jesu mladunci papagaja are i beloglavog supa, kao i rođenje de braza majmuna.
Proteklu godinu u Zoološkom vrtu obeležio veliki broj mladunaca ali i dosta životinja iz prihvatilišta

Sem standardnih vrsta, kao što su antilope, alpake, lame, aksis jeleni, od kojih smo navikli da nas svake godine obraduju mladuncima, ove godine iznenadili su nas i papagaji ali i belogalvi sup. 

 - Nakon deset godina, dobili smo mladunče ara papagaja, koji je prvo hranjen uz prisustvo svojih roditelja, a kasnije je odvojen, i nastavljeno je hranjnje uz timaritelja. Dobili smo, i imamo još uvek u našem zoo-vrtu, mladunče beloglavog supa, što nas je isto tako veoma obradovalo. Mi dobijamo beloglave supove koji su povređeni od Zavoda za zaštitu prirode, tako da ih sve nakon  oporavka vraćamo na Uvac, kao zaštićeno područje, a sada je jedno mladunče došlo na svet kod nas, tako da je to veliki uspeh. Kada je u pitanju de braza majmun, ovo je treću godinu zaredom da nas obraduju, tako da smo i protekel godine dobili muško mladunče, koje je još uvek sa majkom, i kao takav može da se vidi u svom ispustu - kaže Jelena Toljagić iz Zoološkog vrta "Palić".

Proteklu godinu u Zoološkom vrtu obeležio veliki broj mladunaca ali i dosta životinja iz prihvatilištaKraj godine obeležio je dolazak ženke persijskog leoparda, koja je stigla u okviru saradnje sa Evropskom asocijacijom zooloških vrtova i akvarijuma. 

 - Određeni zoološki vrt dobije ove životinje, kako bi pospešio njihovo razmnožavanje, i ukoliko dođe do toga, da bude mladunaca, oni kada dovoljno odrastu budu vraćeni u prirodu. To je program, koji pomaže da se broj ugroženih i retkih životinja, kojih u prirodi ima svega oko 1.000 jedinki, prosto poveća i da zoološki vrtovi pomogu da ih u prirodi ima što više. 

Proteklu godinu u Zoološkom vrtu obeležio veliki broj mladunaca ali i dosta životinja iz prihvatilištaProteklu godinu u Zoološkom vrtu obeležio veliki broj mladunaca ali i dosta životinja iz prihvatilišta

Protekle godine održane su brojne aktivnosti i radionice za decu, a plan je da se i ove godine nastavi sa tom praksom. Sem toga, u planu je nastavak izgradnje zaštitne ograde, čiji je jedan deo već postavljen. 

 - Kao i svake godine, za uskršnje, novogodišnje, prvomajske praznike, Dan grada imali smo različite vrste radionica, koje si šre svega bile predviđene za decu, ali tu su bile i izložbe namenjene i odraslima. Takav je plan i za sledeću godinu. Naravno, nastavljamo i sa edukacijama, u toku prvog polugodišta ove školske godine imali smo oko 8.100 mališana koji su sa učiteljima i učiteljicama dolazili kod nas i prisutvovali edukativnom programu. Godinu pred nama obeležiće i druga faza izgradnje zaštitne ograde, pored pruge. Jedan deo koji je već sagrađen, dobiće nastavak. Drugi cilj je da se na dnevnom redu nađe obnova objekta za šimpanzu. 

Proteklu godinu u Zoološkom vrtu obeležio veliki broj mladunaca ali i dosta životinja iz prihvatilišta

Novina je da se sada u ovom zoo-vrtu mogu videti i kameleoni, kojih do sada nije bilo, a koji su došli iz zaplene. 

 - Definitivno nam je prošla godina obeležena radom prihvatilišta, jer je bio veliki broj životinja koje su tražile prostor da se smeste. Bilo je oko 80 zaplena, morali smo da obnovimo prostor teraristike, jer nam je iz ovih zaplena stigao veliki broj guštera, kao i kameleona, koje do sada nismo imali. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 3 nedelje
Komentara: 12
Pregleda: 2764
Povezane teme

zoološki vrt na paliću

sonja mandić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.