Komentara: 5
Pregleda: 2020

Prosvetari će nastaviti da se zalažu za pravedniji sistem plata

22.11.2018. u 10:07h
Izvor: Subotica.com
Za jednaku složenost posla, zaposleni u prosveti moraju imati iste zarade, stav je predstavnika Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, oni su pozdravili odluku o odlaganju primene platnih razreda i naglasili da će nastaviti borbu za pravedniji sistem plata.
Prosvetari će nastaviti da se zalažu za pravedniji sistem plata

Iako je novi Zakon o platnim razredima trebalo da donese sistemsko rešenje za plate svih korisnika budžeta to se, kako kažu u  Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine, nije desilo.  Savetnik NSPRV, Hadži Zdravko Kovač, kaže da će sindikat nastaviti borbu da svi nastavnici koji obavljaju isti posao budu i u istoj platnoj grupi, a ne kao što je predloženo, u čak tri platna razreda.

- Nedopustivo je što su nastavnike razdvojili u čak tri platne grupe. Pitamo se u čemu je to složeniji posao, koji obavlja nastavnik stručan iz matematike, od profesora matematike ili sad novog mastera matematike. Oni rade isti posao. Tako bi po ovom novom sistemu učiteljica koja nestručno predaje matematiku, fiziku, hemiju u osnovnoj školi sada trebalo da ima 10 hiljada dinara veću platu nego nastavnica koja predaje taj isti predmet - ističe Hadži Zdravko Kovač, uz objašnjenje da su od Vlade tražili da odnos između najmanje i najveće plate bude 1:3 u osnovnom i srednjem obrazovanju, a 1:5 u univerzitetskom obrazovanju.

Kovač tvrdi da je planiran sistem nepravedan i neodrživ, te da bi za sistemsko rešenje bila potrebna racionalizacija mreže škola. Njihov predlog je da u okviru razreda budu podgrupe, kako bi se na taj način plate nastavnika razlikovale u odnosu na dužinu radnog staža,  obim posla i odgovornosti.

- Stvar je jednostavna. Potrebna je nova mreža škola i održiv broj zaposlenih. Onda se ne pravi razlika da li profesor odeljenski starešina radi složeniji posao nego profesor koji nije odeljenski starešina. Tražimo da se pitanje odeljenskog starešinstva rešava dodatkom na platu. Za jednaku složenost posla zahtevamo istu platu, a spremačica u Studentskom centru Subotica koja ima dvadeset puta manje abonenata naravno neće imati istu platu kao kuvarica u Studentskom centru u Beogradu gde ih ima mnogo  više. Na primer imate vrtiće Radosno detinjstvo, gde ima 15 hiljada obroka dnevno, ali to nije predmet plate nego ponavljam dodatka na platu - naglašava Kovač. 

Predsednica Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Subotici, Jelena Zejak najavljuje nastavak borbe  za pravedniji sistem plata.

- Kao ozbiljan sindikat mi ćemo i dalje da se borimo i lobiramo tamo gde se može, održavali smo konferencije i slali resornom ministru naše zahteve posle odlaganja primene odluke - poručuje Zejak.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2020
Povezane teme

sindikat prosvetnih radnika

nezavisni sindikat prosvetnih radnika

prosveta

prosvetni radnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.