Komentara: 11
Pregleda: 3288

Proslava stogodišnjice Jugoslavije uz otkrivanje spomenika kralju Karađorđeviću i vojvodi Mišiću

28.04.2018. u 10:47h
Izvor: Subotica.com
Na prostoru 4. Mini Jugoslavije 2. maja biće obeležen Praznik rada, kao i 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ovogodišnju proslavu Praznika rada, obeležiće otkrivanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću i vojvodi Živojinu Mišiću.
Proslava stogodišnjice Jugoslavije uz otkrivanje spomenika kralju Karađorđeviću i vojvodi Mišiću

Povodom veka od prisajedinjenja Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji na prostoru Mini Jugoslaviji će drugog dana praznika, u 12.30 biti otkriveni spomenici kralju Aleksandru I Karađorđeviću i vojvodi Živojinu Mišiću, koji su delo vajara Franje Mačkovića.

- Želimo da proslavimo stogodišnjicu Jugoslavije koje nema, smatramo da ne smemo dozvoliti da se istorija našeg naroda zaboravi. Ne smemo zaboraviti da su Bunjevci i ostali Vojvođani te godine svoju imovinu prineli Kraljevini Srba. Ne želimo da zaboravimo da smo rođeni u Jugoslaviji, da je Jugoslavija bila lepa srednje razvijena evropska država u kojoj su radnička klasa i svi građani te zemlje mogli lepo i pristojno da žive od svog rada. Pošto je Srbija bila poslednja koja je držala ime Jugoslavije, smatrali smo da  treba da podignemo spomenik osnivaču Jugoslavije kralju Aleksandru I Karađorđeviću i pored njega Živojinu Mišiću. Okupićemo veliki broj naših ljudi, Bunjevci su organizatori i nosioci ove proslave zato što su oni svoja imanja dobrovoljno uneli u Kraljevinu Srba, smatramo da se i mi možemo priključiti na naš dan, 2. maj i da kao jugonostagičari i bunjevački narod sa ponosom dižemo ta dva spomenika koja smo isfinansirali - kaže Blaško Gabrić, predsednik 4. Mini Jugoslavije.

Proslava stogodišnjice Jugoslavije uz otkrivanje spomenika kralju Karađorđeviću i vojvodi Mišiću

Program će početi u 9 časova tradicionalnim šahovskim turnirom, potom će se predstaviti Karate klub „Enpi“, a od 11 časova će biti upriličen kulturno-umetnički program, kada će nastupiti KUD „Ravangrad“ iz Sombora, Etno grupa „Koreni“, Tamara Babić, Dalibor Todorović, Cvijetin Milaković, Aleksandar Toković i Geza Babijanović. Od 13 časova, nakon otkrivanja spomenika, biće organizovan tradicionalni  zabavni program.

- Poznato je da uvek pripremimo dobro veselje, to uvek budu pesme od Vardara pa do Triglava, kasnije će biti prigodna zakuska, ručak i osveženje po vrlo pristupačnim tkz. sindikalnim cenama. Nažalost, neće biti organizovan fudbalski turnir, koji je najavljen, zbog nekih propusta u organizaciji - objašnjava Goran Gabrić, član rukovodstva Pokreta 4. mini Jugoslavije.

Kako Praznik rada ne bi protekao samo uz zabavu,  Centar “Tito”, Udruženje građana „Solidarnost“ i Pokret IV Mini Jugoslavija 1. maja organizovaće u centru grada protestni skup kako bi, po njihovim rečima, na pravi način obeležili  praznik radničke borbe. Okupljanje građana biće  između 11 i 12 časova.

- Smatramo da ne možemo biti zadovoljni položajem zaposlenih ljudi, imamo više zahteva koje ćemo uputiti na nadležne adrese počevši od tri osmice, što je i danas aktuelno. Smatramo da minimalna cena rada koja je danas oko 26.000 dinara mora da se izjednači sa cenom minimalne potrošačke korpe, što je oko 36.000. Razlika je preko 10 hiljada dinara, to velika razlika - smatra Mikloš Nađ Olajoš iz Udruženja građana „Solidarnost“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3288
Povezane teme

prvi maj

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

mikloš nađ olajoš

proslava prvog maja

četvrta jugoslavija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.