Komentara: 14
Pregleda: 4459

Proširuje se zaštićena zona Palićkog jezera

11.10.2022. u 16:59h
Izvor: Subotica.com
Proširuje se zaštićena zona Palićkog jezera

Priobalje Palićkog jezera uskoro treba da postane zaštićeni deo Parka prirode „Palić“. Posle završenog javnog uvida i drugih procedura u vezi sa nacrtom predloga Odluke o proglašenju zaštićenog područja Park priorde „Palić“, zaštićena zona proširiće se za nešto više od 12 hektara.

- Iako je Park prirode „Palić“ zaštićeno područje već više decenija, pod zaštitom je bila samo površina vode i neki delovi poput Velikog parka. Međutim priobalje koji u sebi sadrži najvrednija staništa nije bilo pod zaštitom – objašnjava Žika Reh. - Posle velikog broja aktivnosti koje smo zadnjih godina radili na eksproporijaciji zemljišta i na uspostavljanju zaštitnog pojasa oko jezera, konačno smo u prilici da stavimo  pod zaštitu i taj deo, što će mnogo olakšati upravljanje  i omogući će da u priobalju deluje čuvarska služba upravljača  a isto tako da se  tu realizuju i nastave različiti projekti poboljšanja  biodiverziteta. Prethodna  revizija zaštite je urađena pre devet godina, imamo znatno  bolje stanje kada je u pitanju biološka raznovrsnost Palićkog jezera i njegove okoline, a sada su nam ciljevi da zaštitimo neke nove vrednosti koje je ovo zaštićeno područje dobilo.

Proširuje se zaštićena zona Palićkog jezera

U pitanju je kompletno priobalje 3. i 4. sektora, od 6 do 20 metara uz obalu. Površinski područje možda nije veliko, ali je od izuzetnog značaja.

- Završili smo reviziju zaštićenog područja Palićkog jezera. Park prirode „Palić“ je zaštićen od 1996. i ovo je već druga revizija koji sada radimo zbog dobrih rezultata i mnogo dobrih akcija, obalni pojas je formiran i on je van granica zaštićenog dobra. Da bi na tih 12 hektara novih zelenih površina priključili zaštićenom dobru došlo je do izmene granice i režima, na nekim mestima smo male delove priobalja stavili pod strožiji režim zaštite i jer se  otkrilo da su veoma važna gnezdilišta za ptice i staništa neki nekih drugih zaštićenih vrsta – ističe Klara Sabadoš, stručnjak za zaštitu prirode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. - Površine zaštićenog dobra na kojima su zelene površine i na kojima želimo da uspostavimo zelene površine za proširenje Zoo vrta koje je u dugoročnom planu, isključene  su neke parcele na kojima je započeta izgradnja sportskih objekata  ili su namenjeni za tu svrhu.

Proširuje se zaštićena zona Palićkog jezeraKada odluka o proširenju zaštitnog pojasa bude zvanično doneta, upravljač JP „Palić Ludaš“  moći će da nastavi sa započetim aktivnostima.

- S obzirom da će zaštićeno područje biti povećano i da će priobalje biti njegov deo, mi ćemo sada moći da radimo projekte revitalizacije koji su izuzetno značajni. Kao što je revitalizacija vlažnih staništa vodenim bivolima, podolskim govedima. Već  je u planu da u narednom periodu proširimo ispašu i tako ćemo  proširiti staništa  gde su vlažne livade na račun trske koja je tamo bila u prošlosti – dodaje Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora zaštite u JP „Palić Ludaš“. - Proširenjem će upravljač mnogo lakše moći da upravlja zaštićenim područjem  jer će imati nadležnosti na teritoriiji  koja je povećana a moći ćemo da obavljamo aktivnosti  i zbog same   preraspodele stepena zaštite i kompaktnosti zaštićenog pojasa, tačnije probalja.

Proširuje se zaštićena zona Palićkog jezera

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4459
Povezane teme

palić

park prirode palić

žika reh

zaštičeno područje

zaštićeno jezgro palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.