Komentara: 1
Pregleda: 1381

"Pronađi gde pripadaš" - održana edukativna radionica za osnovce

18.10.2023. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Radionica sa temom diskriminacije i stigmatizacije namenjena učenicima osnovnih škola održana je u prostorijama Crvenog krsta. Radionicu su vodile volonterke Crvenog krsta, Emina i Jovana, koje su učenicima približile pojam diskriminacije odnosno potrebe za razumevanje naših međusobnih različitosti kroz aktivnosti i zadatke koje su učenicima bile privlačne i razumljive.
"Pronađi gde pripadaš" - održana edukativna radionica za osnovce

Tri odeljenja - dva šestog i jedan osmog razreda Osnovne škole "Matko Vuković" prisustvovala su današnjoj radionici, aktivno se uključivši u zadatke, rado dajući svoje viđenje i podelivši neka od svojih isukstava. U okviru jedne radionice, deca su dobila papriće u različitim bojama, te je trebalo da se grupišu prema boji. Svi su pronašli svoju grupu, osim Antonije Kujundžić, učenice osmog razreda, koja je jedina imala papirić u boji koja se razlikovala od svih drugih. 

 - Ja sam na kraju ostala sama. Osećala sam se odbačeno, nepoželjno i tužno, naravno. Shvatila sam da nigde ne pripadam, i da ni u jednoj grupi nema mesta za mene, iz svake su me izbacili, to nije nimalo lep osećaj, niko tako ne treba da se oseća - rekla je ona nakon radionice - Često viđamo decu koja su diskriminisana, odbačena, ali se, zbog straha da i mi ne budemo odbačeni, nekada ne usuđujemo da priđemo, i onda to odbačeno dete ispašta. 

"Pronađi gde pripadaš" - održana edukativna radionica za osnovce

Sabrina i Aleksandra su učenice šestog razreda, koje su sada najbolje drugarice, ali to nije uvek bilo tako. 

 - Mene su izbacili iz društva jer sam bila drugačija, nisam se ponašala kao oni, nisam njihov uzrast, slušam drugačiju muziku, ponašam se kao dete, a ja dete i jesam - i  onda su me izbacili. Imala sam sreću da su me druge dve drugarice prihvatile i uvele u njihovo društvo. Jako je loš osećaj biti odbačen, mislila sam da nikada neću naći prijatelje i novo društvo - kaže Aleksadnra, dok se Sabrina nadovezuje - Stalno su govorili da se Aleksandra pravi važna, a to nije istina. Niko ne treba da bude odbačen, to je diskriminacija, kada nekoga odbacimo ili se ne družimo sa nekim, zato što ima neku bolest, neki problem, ili je samo drugačiji, a mi ga samo izbacimo iz tima. To niko ne treba da radi. 

"Pronađi gde pripadaš" - održana edukativna radionica za osnovceI Jovan, učenik šestog razreda osetio je na sopstvenoj koži kako je to biti diskriminisan, istakavši da mu je današnja radionica bila korisna. 

- I ja sam nekada pre bio diskriminisan, jer sam često plakao. Danas sam naučio da smo svi različiti i da volimo različite stvari, neko voli pse, neko mačke, neko filmove, neko knjige. Ali, isto tako, imamo i dosta zajedničkog. 

"Pronađi gde pripadaš" - održana edukativna radionica za osnovceJedna od volonterki koje su realizovale radionicu sa decom bila je i Jovana Borisavljević, koja kaže da joj je uvek zadovoljstvo raditi sa decom a sve u cilju promocije humanih vrednosti. 

- Radionica je namenjena deci školskog uzrasta, konkretno osnovcima. Cilj je da upoznamo decu sa pojmom diskriminacije, kako bi oni naučili kako da se postave u suretu sa samom diskriminacijom. Kroz različite  aktivnosti, zadatke, razgovor i samo definisanje pojma diskiriminacije učimo decu kako da prihvataju jedni druge - ističe ona. 

"Pronađi gde pripadaš" - održana edukativna radionica za osnovceSama radionica organizovana je u okviru II Festivala mentalnog zdravlja koji se do petka održava u našem gradu. 

 - Festival mentalnog zdravlja organizuje ZZJZ sa kojim smo mi partneri u različitim aktivnostima. Ovo je samo jedan deo u kome smo mi pronašli mogućnost da uzemmo učešće. Mi imamo razne radionice koje realizujemo sa decom. Danas je to jedan seminar koji ima tri radionice, a tema je razumevanje fenomena koji je suprotan empatiji, a to je diskriminacija i stigmatizacija. Radionicu vode naše volonterke iz programa promocije humanih vrednosti koje i inače preko cele godine drže različite radionice i edukacije namenjene deci različitih uzrasta - kaže Zoran Milovanović, saradnik Crvenog krsta za zdravstveno-preventivnu delatnost. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 meseci i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1381
Povezane teme

crveni krst

OŠ Matko Vuković

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.