• Pregleda: 1764

Promovisana knjiga koja predstavlja omaž muzičkoj grupi "Azra" i umetničkom stvaralaštvu Branimira Džonija Štulića

Subotička publika imala je priliku da prisustvuje predstavljanju knjige "Gospodar samoće u vremeplovu jedne zemlje" autora Mladena Maksimovića, koja predstavlja omaž muzičkoj grupi "Azra" i umetničkom stvaralaštvu Branimira Džonija Štulića.
Promovisana knjiga koja predstavlja omaž muzičkoj grupi "Azra" i umetničkom stvaralaštvu Branimira Džonija Štulića

Autor, Mladen Maksimović, u knjizi je obuhvatio tri segmenta – vremensku liniju od 1943. do 2017. godine, život Džonija Štulića, odnosno momente koji su uticali na njegovo formiranje kao jednog od najznačajnijih imena rokenrol scene, kao i pesme koje opisuju taj period.

- Ima i danas dobrih autora i umetnika, ali nema u tom nekom širokom potezu toliko dobrih bendova i grupa, jednostavno vreme se promenilo - objašnjava Maksimović. - Rok poeziju Branimira Štulića je nemoguće istražiti bez uvida u taj širi društveni kontekst tog vremena. Bilo mi je važno da današnje generacije, koje možda nisu bile upoznate u taj period muzičke istorije.

Džoni Štulić je višesatnim sviranjem gitare nadoknađivao svoj nedostatak muzičkog obrazovanja i stvarao predivne melodije i vanvremenske tekstove, kaže autor, koji je proučavanju njegovog života posvetio deceniju svog.

Subotičanin koji je nedavno objavio knjigu koja obuhvata pola veka subotičke muzičke scene, Tihomir Mišić, kaže da je "Azra" bila jedna od retkih značajnih imena tadašnje muzike koja nije učestvovala na kultnom Omladinskom festivalu.

Osim autora, o knjizi su govorili i Bogomir Mijatović, muzički urednik, novinar i publicista, te pisac Batrić Ćalović, dok je u muzičkom delu  programa nastupio gitarista, prof. Damir Malešev

Izvor: TV Subotica

povezane teme

1
Jupikaipepsika Odgovori
Odrastao sam uz Džonijevu muziku ali otkako je omatorio u tuđini načisto je poludeo. Ko god ga spomene ispada kradljivac njegovog inelektualnog vlasništva i Bog zna šta još, umislio čovek da je Aristotel valjda. Autoru knjige želim sreću i da Džoni za nju ne čuje jer će da leti perje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.