Komentara: 0
Pregleda: 1166

Promocija prevoda drame "Bura" i dobrotvorni koncert u petak

07.12.2023. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Promocija prevoda na srpski jezik drame "Bura", istaknutog antikolonijalnog borca i autora Emea Sezera održaće se u petak, 8. decembra, u prostorijama UG "Klara i Rosa", sa početkom u 18 časova, dok će iste večeri, od 21.30 u klubu "Mladost" biti održan humanitarni koncert za prihvatilište za beskućnike u Subotici, na kome će nastupiti ROIR i War Engine.
Promocija prevoda drame "Bura" i dobrotvorni koncert u petak

Na promociji prevoda na srpski jezik drame "Bura" Emea Sezera gostovaće i govoriti Boris Čegar, profesor filozofije, Stevan Bradić, urednik izdanja, Nemanja Pantović, urednik "Prelom izdavaštva" i Aleksa Nikolić, prevodilac.

- Ovaj klasik frankofonog teatra uzima Šekspirovu „Buru“ kao svoj dramski predložak kako bi u taj značajni tekst evropske kulture upisao novu, dekolonijalnu viziju sveta. Zato u Sezerovoj verziji „Bure“, dramski sukob između Kalibana i Prospera više nije sukob necivilizovanog čudovišta sa mudrim evropskim vladarem, već borba ostrvskog domoroca protiv evropskog kolonizatora koji sve(t) podređuje sebi. Ovo je drama Kalibanove borbe za potvrdu sopstvene čovečnosti, negirane zarad uspostavljanja kolonijalnog poretka. Glasovi dekolonijalne borbe usložnjavaju se prisustvom još jednog roba, Arijela. Pesme slobode su mnoge, ali vodi li svaka do istinskog rušenja starog, kolonijalnog sveta? Kaliban veruje u svoju pesmu, ona je nova bura - navode organizatori.

Promocija prevoda drame "Bura" i dobrotvorni koncert u petakIste večeri, u klubu "Mladost" biće organizovan dobrotvorni koncert, na kome će nastupiti ROIR i War Engine, a sav prihod od ulaznica namnejna je prihvatilištu za beskućnike u Subotici. Preporučena donacija je 300 dinara. 

ROIR je muzički sastav osnovan 2004. godine u Novom Sadu. Tokom gotovo dvadeset godina postojanja bend iza sebe ima album "Last Flood" i "Across The Emptines", EP zajedno upakovane u CD formatu, te dva izdanja u vidu LP vinila: "Answers" EP, kao i split izdanja sa banjalučkim bendom Deer In The Headlights. Bend u svom portfoliu ima nebrojane koncerte, kako po Evropi, tako i po Srbiji. Naime, više puta su nastupali u Berlinu, Parizu, Beču, Gracu, Budimpešti, Beogradu… Tokom svoje karijere imali su priliku da nastupaju sa Birds in Row, Nine Eleven, Bridge To Solace, Snuff, Suicidal Tendencies, Parkway Drive kao i mnogim drugim. Nakon duže pauze sa radom i promene postave, nastavljaju tamo gde su stali i posle deset godina stvaralačkog zatišja krajem 2023. će predstaviti svoj treći EP: "Eight”.

War Engine jedan je od najpoznatijih predstavnika nove novosadske hardcore scene. Ovaj trio je ove godine vrlo uspešno oprobao svoja oružja i na glavnoj bini Exit festivala. Postoji od 2009. godine i iza sebe ima tri albuma: „Adrenaline Rush“, „The Verdict“ i „Decadence“. War Engine su: Dušan Mijolić (gitare, vokali), Milan Pećanac (bas, prateći vokali), Stefan Stanić (bubnjevi).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1166
Povezane teme

ekoslavija

udruženje građana klara i rosa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.