Komentara: 0
Pregleda: 4349

Prolećno očitavanje vodomera

20.04.2010. u 21:38h
Izvor: JKP "Vodovod i kanalizacija"
<p>Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Subotica ima obavezu da izvrši redovno prolećno očitavanje vodomera u domaćinstvima koja pripadaju kategoriji široke potrošnje.</p>
Prolećno očitavanje vodomera

Očitavanje je počelo 17. aprila, a završava se 25. aprila 2010. godine.
U tom periodu čitaći će obići sve individualne stambene zgrade koje su priključene na javnu vodovodnu mrežu i očitati stanje na vodomeru.

Ukoliko se korisnici usluga tom prilikom ne budu nalazili na lokaciji vodomera, mogu sami očitati stanje na vodomeru i to javiti u naše Preduzeće lično, ili putem telefona 55 - 77 - 11 lokal 114, najkasnije do utorka, 27. aprila 2010. godine.

Evidentirano stanje na vodomeru odnosiće se na obračun utroška vode, kao i usluge odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda za period od 6 meseci, odnosno od 01. novembra 2009. godine do 30. aprila 2010. godine.

Cene su nepromenjene, tako da jedan kubik pijaće vode (m3) košta 34,00 dinara plus pripadajući PDV od 8%, a potrošači koji koriste i usluge javne kanalizacije kubik vode plaćaju po ceni 61,96 dinara - odnosno 66,92 dinara zajedno sa porezom na dodatu vrednost.

I dalje je na snazi Odluka Grada Subotice o javnom vodovodu koja propisuje normativ potrošnje od 25 kubika (m3)vode po domaćinstvu/mesečno, što ima za cilj racionalnu potrošnju pijaće vode.

Pošto je tačno očitavanje stanja potrošnje na vodomeru u obostranom interesu i da se ono na vreme obavi kod svih 30 hiljada domaćinstava, naglašavamo:

  • Da potrošači obezbede nesmetan pristup vodomeru;
  • Da je vodomerno okno ili šaht suvo, čisto i izgrađeno prema tehničkim propisima;
  • Da potrošač za vreme očitavanja vodomera bude prisutan i da omogući prilaz do vodomera našim čitačima;
  • Da čitač vodomera savesno, tačno i na vreme obavi svoj posao očitavanja, kao i evidentiranja tehničkog stanja vodomera. Najčešće uočeni nedostaci su: curenje na ventilima, zaprljan vodomer, vodomer koji stoji, tj. ne registruje potrošnju i drugi. Takve nedostatke po evidentiranju, u nakraćim mogućim rokovima otklanja naša Služba brige o vodomeru.

Prolećno očitavanje vodomera

Izvor: JKP "Vodovod i kanalizacija"
Postavljeno pre 14 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4349
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.