Komentara: 8
Pregleda: 4212

Projekat „Seoski domaćin“

04.11.2013. u 17:04h
Izvor: Gerontološki centar Subotica
Gerontološki centar Subotica krenuo je sa još jednom akcijom koja ima za cilj da olakša život onima kojima je pomoć najviše potrebna. Reč je o pomoći na subotičkim seoskim domaćinstvima koju mogu da koriste penzioneri, članovi Geontoloških klubova i korisnici Nege i pomoći u kući.
Projekat „Seoski domaćin“

Projekat „Seoski domaćin“ počeo je prvog novembra i trajaće četiri meseca, ali postoji mogućnost da traje i duže. Četvoro muškaraca zaposleno je za sada na pet meseci kako bi pomogli našim najstarijim sugrađanima. Budući da je velika zainteresovanost, projekat ima tendenciju da postane stalna usluga službe Otvorena zaštita pri Gerontološkom centru Subotica.

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, objasnio je da je projekat koji je nastavak ovog podnet republičkom ministarstvu, zajedno sa Udruženjem penzionera i da postoji velika šansa da bude odobren, dakle produžen za još šest meseci. „Mi se nadamo da bismo na taj način mogli da obezbedimo ovu usluga za celu narednu godinu i da se u narednom periodu potrudimo da ta usluga postane i naša stalna usluga pri Pomoći i nezi u kući, kao što je sada i Majstor u kući. Tako možemo zaokružiti jednu široku lepezu usluga koja se neće samo sastojati od medicinskih usluga, nego i spremanja i fizičkih poslova u kućama naših korisnika.“

Projekat „Seoski domaćin“

Usluga Seoskog domaćina korisna je za penzionere koji nisu u prilici da zbog svog zdravstvenog stanja obave kućne poslove, kao ni zbog materijalnog stanja, jer ne mogu da plate drugim licima da usluge obave umesto njih. Gerontološki centar želi da kvalitet života najstarijih sugrađana koji nemaju srodnike ili druga lica da o njima brinu, podigne na viši nivo. Želi da pomogne njihovu socijalizaciju i izlazak iz kruga samoizolacije, da im učini život lakšim i potpunijim.

Organizator službe Otvorena zaštita, Vesna Pajić, objasnila da je projekat fokusiran na prigradske mesne zajednice, gde živi pretežno stariji ljudi koji nisu u mogućnosti da sami obavljaju teže fizičke poslove. „Na ovaj način ćemo pokriti prigradske mesne zajednice: Mala Bosna, Bajmok, Palić, Hajdukovo, Đurđin, Stari Žednik, Novi Žednik, Kelebiju i Zorku. Usluge su besplatne a posao koji obavljaju naši zaposleni su spremanje dvorišta, pomoćnih prostorija, košenje trave, sečenje žive ograde, skupljanje lišća, čišćenje snega... Zainteresovani mogu da se jave i putem maila, u inboks fejsbuk profila, na telefon Otvorene zaštite 555-050, kao i da lično dođu u Žarka Zrenjanina 16. “

Projekat finansira Autonomna Pokrajina Vojvodina, pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju a projektom je zaposleno četiri osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Tako je sa evidencije ove službe, Bereš Atila dobio posao i postao jedan od „seoskih domaćina“. On nam je objasnio da je njemu ovakav posao dobrodošao jer nije bio zaposlen i rekao da mu ne predstavlja problem što će odlaziti u domaćinstva naših korisnika, već da mu je zadovoljstvo što će da svojim radom pomogne mnogima.

Izvor: Gerontološki centar Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4212
Povezane teme

gerontološki centar subotica

seoski domaćin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.