• Pregleda: 3687

Projekat „Seoski domaćin“

Gerontološki centar Subotica krenuo je sa još jednom akcijom koja ima za cilj da olakša život onima kojima je pomoć najviše potrebna. Reč je o pomoći na subotičkim seoskim domaćinstvima koju mogu da koriste penzioneri, članovi Geontoloških klubova i korisnici Nege i pomoći u kući.
Projekat „Seoski domaćin“

Projekat „Seoski domaćin“ počeo je prvog novembra i trajaće četiri meseca, ali postoji mogućnost da traje i duže. Četvoro muškaraca zaposleno je za sada na pet meseci kako bi pomogli našim najstarijim sugrađanima. Budući da je velika zainteresovanost, projekat ima tendenciju da postane stalna usluga službe Otvorena zaštita pri Gerontološkom centru Subotica.

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, objasnio je da je projekat koji je nastavak ovog podnet republičkom ministarstvu, zajedno sa Udruženjem penzionera i da postoji velika šansa da bude odobren, dakle produžen za još šest meseci. „Mi se nadamo da bismo na taj način mogli da obezbedimo ovu usluga za celu narednu godinu i da se u narednom periodu potrudimo da ta usluga postane i naša stalna usluga pri Pomoći i nezi u kući, kao što je sada i Majstor u kući. Tako možemo zaokružiti jednu široku lepezu usluga koja se neće samo sastojati od medicinskih usluga, nego i spremanja i fizičkih poslova u kućama naših korisnika.“

Usluga Seoskog domaćina korisna je za penzionere koji nisu u prilici da zbog svog zdravstvenog stanja obave kućne poslove, kao ni zbog materijalnog stanja, jer ne mogu da plate drugim licima da usluge obave umesto njih. Gerontološki centar želi da kvalitet života najstarijih sugrađana koji nemaju srodnike ili druga lica da o njima brinu, podigne na viši nivo. Želi da pomogne njihovu socijalizaciju i izlazak iz kruga samoizolacije, da im učini život lakšim i potpunijim.

Organizator službe Otvorena zaštita, Vesna Pajić, objasnila da je projekat fokusiran na prigradske mesne zajednice, gde živi pretežno stariji ljudi koji nisu u mogućnosti da sami obavljaju teže fizičke poslove. „Na ovaj način ćemo pokriti prigradske mesne zajednice: Mala Bosna, Bajmok, Palić, Hajdukovo, Đurđin, Stari Žednik, Novi Žednik, Kelebiju i Zorku. Usluge su besplatne a posao koji obavljaju naši zaposleni su spremanje dvorišta, pomoćnih prostorija, košenje trave, sečenje žive ograde, skupljanje lišća, čišćenje snega... Zainteresovani mogu da se jave i putem maila, u inboks fejsbuk profila, na telefon Otvorene zaštite 555-050, kao i da lično dođu u Žarka Zrenjanina 16. “

Projekat finansira Autonomna Pokrajina Vojvodina, pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju a projektom je zaposleno četiri osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Tako je sa evidencije ove službe, Bereš Atila dobio posao i postao jedan od „seoskih domaćina“. On nam je objasnio da je njemu ovakav posao dobrodošao jer nije bio zaposlen i rekao da mu ne predstavlja problem što će odlaziti u domaćinstva naših korisnika, već da mu je zadovoljstvo što će da svojim radom pomogne mnogima.

Izvor: Gerontološki centar Subotica

povezane teme

8
Bona fide Odgovori
Pa dokle vise sa ovim covekom. Pa nismo svi u Gerontoloskom centru.Ima li nesto za mlade, za nezaposlene, za decu...
boki Odgovori
E,pa dosta je tog samoreklamerstva gospodina Ivanisevica.Ako je on taj bajni doktor nauka sto nije
uzeo Fabriku 29 Novembar Subotica i osposobio je za proizvodnju mesa i zaposlio mnoge nase ljude
koji nemaju posao.Novinari dolaze kod njega na brifing u Gerontoloski centar,a onda posle kada se
saopste potrebne informacije, ide se na besplatni dorucak ili rucak u restoran te ustanove,ali niko ne
placa ono sto je popio i pojeo.Na teret Gerontoloskog centra tako je boravio i jedan fudbalski trener
koji je vodio FK Backa Subotica,a troskove nije placao niko,pa vi vidite.... Kad upalimo tv odmah
iz njega iskace taj nas bajni gospodin i doktor nauka.Sto je previse,previse je.... Ali,sta ciniti.........
čudo Odgovori
Ako se jos neki-mnogi pokrenu verovatno ce biti, ispade covek kriv sto je aktivniji od mnogih, ili...
Mia Odgovori
Koga ne zanimaju ovakve vesti, ne mora da ih čita... Ovaj čovek je zadužen za Gerontološki i mislim da na tome i radi... Slažem se da i za mlade, nezaposlene i decu treba nešto... ali se treba žaliti i obratiti onima koji su za njih i zaduženi :)
esi mi dobar? Odgovori
O pa koga to moje oči vide? Pa nema te dugo, četiri dana već!
hfdswj Odgovori
I naravno dzej
Joso Odgovori
Pitate se zašto se ovaj lik, njegova dela i cenjeno preduzeće pojavljuju svako par dana?

Pročitajte zvanično objašnjenje na sledećem linku, u komentarima:
http://www.subotica.com/vesti/dani-energetike-u-novom-sadu-id17342.html
nana Odgovori
Pokrajina je ovaj projekat mogla mnogo efikasnije sprovesti preko gradske uprave i mesnih zajednica, koje sigurno bolje znaju potrebe svojih komšija. Ivanišević polako alii sigurno preuzima višedecenijsku ulogu Toleta Karadžića u Subotici, a to je trošenje tuđih para u svom interesu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.