Komentara: 33
Pregleda: 8000

Projekat rekonstrukcije "BAŠ kuće": Kada se sve završi objekat će biti identičan idejnom rešenju!

10.08.2022. u 11:34h
Izvor: Subotica.com
Radovi na 135-godišnjem objektu na početku Radijalca, nekada znanom po nazivima ugostiteljskih objekata "Borsalino" i "BAŠ kuća" teku po planu i biće u skladu sa idejnim rešenjem koje je predstavljeno javnosti. Ovo je informacija u kratkim crtama za građane koji su nam se javljali prethodnih nedelja, ili ih interesuje ova tema.
Projekat rekonstrukcije "BAŠ kuće": Kada se sve završi objekat će biti identičan idejnom rešenju!

U razgovoru sa čelnim ljudima kompanije "DG construction" dobili smo jasna uveravanja da kada se ovaj projekat privede nameni biće upravo onakav kakav je idejno zamišljen, a da je trenutna faza ustvari deo pripremnih građevinskih radova, koji su morali da se urade da bi objekat bio na "stabilnim nogama".

Ovaj projekat radi se u saradnji, odnosno uz nadzor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika i krajni je cilj da se na ovom mestu pojavi objekat koji će se amijentalno i arhitektonski uklopiti sa postojećim.

- Kao i kada ulazimo u bilo koju stariju kuću ne znamo šta nas očekuje, tako i mi pristupamo ovom objektu. Radimo u skladu sa svim građevinskim radovima. Ovo je jednostavno ruševan objekat, slabih temelja. Tu su nam profesori sa Građevinskog fakulteta iz Novog Sada koji od prvog dana prate rekonstrukciju, ono što se proceni da je zdravo ostaje, što mora da se zameni to radimo ispočetka, ali po najvišim standardima - objašnjavaju naši sagovornici.

Projekat rekonstrukcije "BAŠ kuće": Kada se sve završi objekat će biti identičan idejnom rešenju!Kao i kod svake rekonstrukcije mnogo je nepoznanica koje iskaču tokom samog izvođenja radova. Važno je istaći da je ova kuća na uglu Aleje maršala Tita i Ulice Cara Lazara izgrađena 1887. godine, što dovoljno govori koliki je to izazov.

- Svako stanje i na ono na šta nailazimo dokumentujemo i jasno može da se vidi o čemu pričamo, koliko su to dotrajali elementi da je rušenje bilo neminovno. Imamo veliki problem sa podzemnim vodama, sami temelji su u lošem stanju, potrebno je da se uradi nova kada. Sve ovo što sada rešavamo bio je problem starog objekta zbog kojeg se urušavao i pucao - konstatuje naš sagovornik iz kompanije "DG contruction".

Projekat rekonstrukcije "BAŠ kuće": Kada se sve završi objekat će biti identičan idejnom rešenju!Da bi ušli u ovaj izazovan projekat bile su obimne pripreme i istraživanja, pažljivo planiranje i analiziranje postojećeg stanja bilo je izuzetno značajno za dalje planiranje i realizaciju.

- Mi smo kompanija sa dugom tradicijom, ogromnim građinskim iskustvom, iza sebe imamo brojne projekte u kojima smo morali da vratimo "stari sjaj", sa maksimalnim poštovanjem i profesionalnošću pristupili smo i ovom izazovnom projektu i budite uvereni da ćemo dati svoj maksimum da Subotičani budu zadovoljni - naglašavaju iz DG kompanije. - Paralelno dok rešavamo osnovu objekta, u Novom Sadu teče nam i izrada autentičnih elemenata koji će se koristiti na fasadi koja je zaštićena. Pre adaptacije sa fasade su skinuti svi stari i dotrajali ukrasi koji su poslužili za izradu kalupa kako bi nakon izrade u Novom Sadu bili vraćeni i verno oslikavali zaštićenu fasadu. Sačuvali smo i stare cigle, sve ono što može da nam pomogne da objekat vratimo u "osveženo" pređašnje stanje.

Projekat rekonstrukcije "BAŠ kuće": Kada se sve završi objekat će biti identičan idejnom rešenju!

Idejno rešenje

Ono što je za sada poznato je da će se ovde nalaziti moderan restoran, kako saznajemo ponuda inspirisana "bečkom kuhinjom", dok će u donjem delu biće pivara bečkog zanatskog piva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 8000
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.