Komentara: 7
Pregleda: 5879

Program proslave manifestacije "Spasovdanske svečanosti"

20.05.2015. u 09:09h
Izvor: Subotica.com
Srpska pravoslavna crkva, eparhija Bačka, nizom kulturno umetničkog programa od danas do nedelje obeležiće hramovnu slavu subotičke crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdanske svečanosti. Tokom pet dana bogatog programa biće održani liturgija, litija kroz grad, koncerti subotičkih crkvenih horova, veče tradicionalne etno muzike, a obeležavanje slave završiće se u nedelju u Velikoj većnici koncertom vokalne grupe "Konstantin".
Program proslave manifestacije "Spasovdanske svečanosti"

Prošlogodišnje obeležavanje Slave hrama bilo je znatno skraćeno zbog tragedije koja se tokom maja desila na prostorima centralne i zapadne Srbije kada je došlo do izlivanja reka iz korita i poplavljivanja jednog dela gradova i mesta u ruralnim područjima pa je tako otkazan zabavno-umetnički program, dok su bogoslužbeni deo, odnosno liturgija i litija održani po planu.

Eparhija Bačka je, kao i ostale eparhije u sklopu Srpske pravoslavne crkve, u tom periodu prikupljala humanitarnu pomoć za ugroženo stanovništvo iz pomenutog područja.

Što se tiče ovogodišnje proslave hramovne slave subotičke crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdanske svečanosti, ona počinje danas prazničnim bdenijem koje će biti služeno sa početkom u 17 časova.

U nastavku praznovanja hramovne slave – u okviru Spasovdanskih svečanosti, koje prvi put organizuje crkveni hor Srpske pravoslavne crkve, „Sveti Roman Melod“ uz podršku Grada Subotice, u Zadužbini Dušana Radića, od 19 časova glumac Aleksandar Dunić izvešće monodramu „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“.

Program proslave manifestacije "Spasovdanske svečanosti"

U četvrtak će se služiti Sveta Liturgija u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg sa početkom u 9 časova. Svečana litija povodom hramovne slave kretaće se od 10,30 do 13,30 časova ulicama Zmaj Jovina, Dimitrija Tucovića, kao i na Korzou i Malom korzou, a pomenute ulice u tome preiodu biće zatvorene za saobraćaj.

Večernje bogosluženje će biti služeno sa početkom u 17 časova, a u nastavku od 18 časova u porti Svetovaznesenskog hrama biće održan prigodan kulturno-umetnički program. Učesnici programa su: Hor SKC „Sveti Sava“, Dečiji hor SKC „Iskončići“, Crkveni hor „Sveti Roman Melod“, Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“, SKC „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole i recitator Nebojša Živanović- Neca.

Program proslave manifestacije "Spasovdanske svečanosti"

U petak u nastavku Spasovdanskih svečanosti, u porti hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, biće održano Etno veče. U programu će učestvovati: izvođači tradicionalne srpske muzike grupa "Zlatovez" iz Muzičke škole Subotica i grupa "Iskon". Početak je u 19 časova.

U subotu u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg biće održano Veče duhovne muzike u kojem će učestvovati Crkveni hor „Sveti Georgije“ iz Bečeja, crkveni hor "Sv. Car Konstantin i Carica Jelena“ iz Sombora i crkveni hor "Sveti Roman Melod" iz Subotice. Početak je u 20 časova.

Spasovdanske svečanosti završavaju se u nedelju koncertom vokalne grupe „Konstantin“ iz Niša. Koncert će biti održan u Velikoj većnici Gradske kuće, a početak je u 20 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 5879

Povezane vesti

Povezane teme

crkva vaznesenja gospodnjeg

srpska pravoslavna crkva

spasovdanske svečanosti

slava hrama crkve svetog vaznesenja gospodnjeg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.