• Pregleda: 4815

Program proslave manifestacije "Spasovdanske svečanosti"

Srpska pravoslavna crkva, eparhija Bačka, nizom kulturno umetničkog programa od danas do nedelje obeležiće hramovnu slavu subotičke crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdanske svečanosti. Tokom pet dana bogatog programa biće održani liturgija, litija kroz grad, koncerti subotičkih crkvenih horova, veče tradicionalne etno muzike, a obeležavanje slave završiće se u nedelju u Velikoj većnici koncertom vokalne grupe "Konstantin".
Program proslave manifestacije "Spasovdanske svečanosti"

Prošlogodišnje obeležavanje Slave hrama bilo je znatno skraćeno zbog tragedije koja se tokom maja desila na prostorima centralne i zapadne Srbije kada je došlo do izlivanja reka iz korita i poplavljivanja jednog dela gradova i mesta u ruralnim područjima pa je tako otkazan zabavno-umetnički program, dok su bogoslužbeni deo, odnosno liturgija i litija održani po planu.

Eparhija Bačka je, kao i ostale eparhije u sklopu Srpske pravoslavne crkve, u tom periodu prikupljala humanitarnu pomoć za ugroženo stanovništvo iz pomenutog područja.

Što se tiče ovogodišnje proslave hramovne slave subotičke crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdanske svečanosti, ona počinje danas prazničnim bdenijem koje će biti služeno sa početkom u 17 časova.

U nastavku praznovanja hramovne slave – u okviru Spasovdanskih svečanosti, koje prvi put organizuje crkveni hor Srpske pravoslavne crkve, „Sveti Roman Melod“ uz podršku Grada Subotice, u Zadužbini Dušana Radića, od 19 časova glumac Aleksandar Dunić izvešće monodramu „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“.

U četvrtak će se služiti Sveta Liturgija u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg sa početkom u 9 časova. Svečana litija povodom hramovne slave kretaće se od 10,30 do 13,30 časova ulicama Zmaj Jovina, Dimitrija Tucovića, kao i na Korzou i Malom korzou, a pomenute ulice u tome preiodu biće zatvorene za saobraćaj.

Večernje bogosluženje će biti služeno sa početkom u 17 časova, a u nastavku od 18 časova u porti Svetovaznesenskog hrama biće održan prigodan kulturno-umetnički program. Učesnici programa su: Hor SKC „Sveti Sava“, Dečiji hor SKC „Iskončići“, Crkveni hor „Sveti Roman Melod“, Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“, SKC „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole i recitator Nebojša Živanović- Neca.

U petak u nastavku Spasovdanskih svečanosti, u porti hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, biće održano Etno veče. U programu će učestvovati: izvođači tradicionalne srpske muzike grupa "Zlatovez" iz Muzičke škole Subotica i grupa "Iskon". Početak je u 19 časova.

U subotu u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg biće održano Veče duhovne muzike u kojem će učestvovati Crkveni hor „Sveti Georgije“ iz Bečeja, crkveni hor "Sv. Car Konstantin i Carica Jelena“ iz Sombora i crkveni hor "Sveti Roman Melod" iz Subotice. Početak je u 20 časova.

Spasovdanske svečanosti završavaju se u nedelju koncertom vokalne grupe „Konstantin“ iz Niša. Koncert će biti održan u Velikoj većnici Gradske kuće, a početak je u 20 časova.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
LiliPUTIN Odgovori
Hoće li neko da mi objasni reči menjanje nacionalnog sastava jednog grada, asimilacije starosedeoca u "državotvornu većinu" u stvari manjinu, tihi ali provokativni način da se pokaže ko je gazda. Apsolutno nemam ništa protiv crkvenih običaja, kulturnih programa i muzičke svečanosti. Ali da se zatvore ulice za saobraćaj i da gledamo marš junaka koji nisu poznati ni pomenutom narodu malo je previše. I molim vas, nemojte ponižavati Veliku Većnicu Gradske Kuće. Umetnici dobro došli u svakom trenutku. Ali dajte tim pevačima, umetnicima neki drugi razlog. A ne gaženje ponos Subotičana.
Katalin Odgovori
Jako ste veliki duhovnici, nema sta. Pogotovo kada vidimo ko stoji iza vaseg teolosko-duhovnog nastupa, od Gojka Radica preko ostalih produhovljenih naprednjaka...
Valderama Odgovori
LiliPUTIN-e, Dužijanca i blokiranje grada prilikom te manifestacije vam ne smeta??? Pustite sve ljude da slave šta im se slavi, niko, nikoga i ničim ne ugrožava... Ili vama smeta samo ono pravoslavno, biće da je to, a to sa sobom povlači mnogo pitanja...
saša Odgovori
@LiliPUTIN
Ni svestan nisi koliki si liliputanac zreo za jedan razgovor kod nadležnih organa.
stormwatch Odgovori
Molim drage Suboticane da ne komentarisu nista protiv Crkvenih datuma kao sto su Spasovdan i Duhovi, to su veoma bitni praznici u hriscanskoj veri, direktno povezani sa najvecim praznikom t.j. Uskrsom i treba da se slave na trgovima i ulicama, jer se tim praznicima ne slavi samo neki tamo datum nego i naum Boziji ostvaren u liku i delu Isusa Hrista.
LiliPUTIN Odgovori
@saša
Hvala ti na komentaru. Baš o ovome pričam. Ako neko ima drugačiji stav, mišljenje ili primedbu, evo dežurnih "policijaca". Da se kažnjava ,da se preti. Sloboda govora je nepoznat pojam za tebe. Nikog nisam vređao. I dalje poštujem Pravoslavnu veru kao što su me roditelji vaspitali. Sigurno je da imam više prijatelja Pravoslavca nego ti Katolika. Možete nas kažnjavati, zatvarati čak i tući. Sigurno si čuo za Ruskinju koja rekla da možete uništiti moje telo ali duh nikada. Pa svaki pravi Subotičanin je ta Ruskinja.
saša Odgovori
@stormwatch
E da nas je više ovakvih gde bi nam bio kraj. Ko ne poštuje tuđe ne može poštovati ni svoje. Sve ovo je bogatstvo ove sredine i treba negovati sve običaje. Kamo sreće da je više ovakvih manifestacija a manje svađe, prepucavanja preko neta i sl.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.