Komentara: 13
Pregleda: 15585

Program obeležavanja Badnjeg dana

05.01.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Srpska pravoslavna crkvena opština sutra će, 24. put po redu, sečom i paljenjem badnjaka na Gradskom trgu obeležiti Badnji dan.
Program obeležavanja Badnjeg dana

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Badnji dan, a Srpski kulturni centar "Sveti Sava" i Srpska Pravoslavna crkvena opština organizovala je niz aktivnosti u susret obeležavanju Božića. Program počinje organizovani odlaskom na seču badnjaka, poslepodne će biti posvećenje i paljenje badnjaka, da bi se program završio guslarskom večeri. Bogosluženje u hramu Vaznesenja Gospodnjeg počinje u ponoć.

Tradicionalnim organizovanim odlaskom u ranim jutarnjim časovima u seču badnjaka u šumu na Makovoj sedmici, Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Srpska pravoslavna crkvena opština, kao i oni građani koji obeležavaju Božić po julijanskom kalendaru sutra počinju obeležavanje Badnjeg dana.

U drugom delu dana biće organizovan kulturno-umetnički program uz narodno veselje na Gradskom trgu. U večernjem delu u SKC "Sveti Sava" biće održano guslarsko veče.

- Litija će se iz Hrama kretati  trasom na potezu od Zmaj Jovine ulice, kroz Ulicu Đure Đakovića pa do zgrade "Jadran", kroz Korzo do glavnog gradskog trga - kaže predsednik SKC „Sveti Sava“, Milan Marodić - U kulturnom programu učestvovaće deca i mladi, jer od svih vernika koji se raduju Božiću, najveća je radost dečja. U programu će učestvovati recitatori Srpskog kulturnog centra, Dečji hor hrkveni, a program je kao i ranijih godina pripremio glumac, Boško Boškov.

Organizatori svečanog obeležavanja Badnjeg dana apeluju na građane da ne prilaze otvorenoj vatri i zapaljenom badnjaku dok traje ceremonija pošto se očekuje veliki plamen i da ne bi dolazilo do nekih nezgoda mole se građani da sačekaju da se obred završi i prostor prikladno obezbedi.

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ od 21 čas biće održano tradicionalno guslarsko veče na kojem će nastupiti guslari Željko Čurović, Saša Laketić i Slavko Jeknić.

Program manifestacije:

 • 8,00 - Ispred crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg polazi se organizovano vozilima na Makovu sedmicu radi preuzimanja badnjaka.
 • 9,30 - Povratak sa badnjakom.
 • 16,45 - Okupljanje u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg.
 • 17,00 - Polazak litije prema spomeniku Cara Jovana Nenada gde će se izvršiti  posvećenje i paljenje  badnjaka uz kratak umetnički program.
 • 21,00 - Guslarsko veče u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” na kojem zasvirati guslari Željko Čurović, Saša Laketić i Slavko Jeknić

Bogosluženje u hramu Vaznesenja Gospodnjeg počinje u ponoć.

Organizovana kolona koja polazi u 8 časova na seču badnjaka na Makovoj sedmici krenuće ispred Porte Pravoslavne crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, kretaće se pravcom iz Zmaj Jovine prema Dispanzeru, zatim preko Majšanskog mosta, prema Makovoj sedmici, lakat krivini i pravcu koji vodi do Kelebijske šume.

Povratak sa seče badnjaka je planiran za 9,30 časova istim putem do Majšanskog mosta, a zatim se ide ulicom Jovana Mikića, izlazi se na Segedinski put, kreće se ulicom Makmisa Gorkog i Beogradskim putem, zatim kroz Bajnatsku na Senćanski put, preko ulice Đure Đakovića u Zmaj Jovinu pa sve do polazna tačke - Crkve Vaznesenja Gospodnjeg.

Popodnevni program paljenja badnjaka ponovo započinje ispred Porte Crkve Vaznesenja Gospodnjeg kada će kolona peške u 17 časova krenuti Zmaj Jovinom ulicom, kretanje će se nastaviti kroz ulicu Đure Đakovića do velikog usporivača kod Jadrana kada će kolona ući na Korzo i kretati se sve do spomenika Cara Jovana Nenada gde će biti postavljena bina i ograđeni prostor na kojem će se izvoditi program.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 15585
Povezana vest
Povezane teme
gradski trg božić seča badnjaka badnji dan paljenje badnjaka posvećenje badnjaka
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.