Komentara: 7
Pregleda: 2675

Proglašena izborna lista „Bunjevci“

09.09.2014. u 18:08h
Izvor: RTV City
Na izborima na nacionalni savet Bunjevaca nastupiće i lista „Bunjevci“ koja će biti pod rednim brojem dva i koju će predvoditi Suzana Kujundžić Ostojić. Osim zakonom propisanih nadležnosti NS ova lista se zalaže i za ostvarivanje interesa povezivanja Bunjevaca iz Srbije i Mađarske.
Proglašena izborna lista „Bunjevci“

Na listi „Bunjevci“ nalazi se 19 kandidata od kojih su 8 žene. Listu podržavaju tri kulturno-umetnička društva – Bunjevka. Aleksandrovo i Bratstvo, udruženje građana „Bunjevci“ iz Novog Sada i Bunjevački kulturni centar iz Lemeša. Na listi su doktori nauka, magistri, poslanici republičkog parlamenta i Skupštine Sombora kao i krojači, novinari, železnički radnici, pravnici a najmlađi kandidat ima 35 godina.

Nosilac liste mr Suzan Kujundžić Ostojić smatra da se mora očuvati i produbiti sve što je urađeno u prva dva mandata NS u svim oblastima koje zakon propisuje.

„Sa druge strane, da određenu vrstu angažmana NS i proširimo. Da se pozabavimo, pre svega, sa tim zašto nas je svake godine sve manje, belom kugom, zašto je sve manje govornika bunjevačkog jezika, da se pozabavimo ekonomskim stanjem naše zajednice, zašto je enorman broj nezaposlenih Bunjevaca, zbog čega izostajemo u visokom obrazovanju u odnosu na druge zajednice. Sve su to izazovi i teme u trećem sazivu ne smemo propustiti jer ako ih propustimo skoro je svejedno da li će četvrtog saziva biti“, izjavila je mr Suzana Kujundžić Ostojić, nosilac liste „Bunjevci“.

Politički uticaji sa strane su najopasniji za NS a predstavnici ove liste ističu da se mora raditi kolektivno i to mora biti iznad svih drugih interesa. Neodgovornost učesnika u procesu rada BNS doprinela je postojećem stanju prinudne uprave, bilo je i klasičnog nepoštovanja izborne volje ali zakon je to ovaj put predupredio što ipak ne isključuje mogućnost da će sličnih stvari biti i sada.

„To su bili uticaji sa strane gde su uticali i na članove NS koji su bili dobronamerni i spremni. Ti uticaji, bilo partijski ili iz nekih sredina, imali su sasvim drugačije mišljenje. Mandat je velika obaveza, ne može se nešto činiti ili ne činiti a da se dovede u pitanje funkcionisanje NS, a to se upravo desilo“, rekao je Nikola Babić, lista „Bunjevci“.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2675
Povezane teme

bunjevci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.