Komentara: 1
Pregleda: 2539

Profesor emeritus dr Šandor Šomođi, Počasni građanin Grada Subotice

02.09.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Zvanje Počasni građanin Grada Subotice ove godine pripalo je profesoru emeritus dr Šandoru Šomođiju, doktoru poljoprivrednih i ekonomskih nauka, vrsnom stručnjaku i istraživaču u oblasti agroekonomije, koji je svojim delom zadužio ne samo naš grad, već i mnogo šire.
Profesor emeritus dr Šandor Šomođi, Počasni građanin Grada Subotice

Profesor Šomođi je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, dok je magistrirao i doktorirao na na Ekonomskom fakultetu u Subotici.Njegova oblast istraživanja obuhvata agroekonomiju, unutar koje se bavio organizacionim i upravljačkim naukama. Ima dugu i izuzetno uspešnu stručnu i naučnu karijeru, a njegovo izuzetnostručno znanje potvrđuje članstvo u nekoliko asocijacija i naučnih tela. Njegova stručna, univerzitetska nastavna delatnost je prepoznata i kroz brojne nagrade.    

Profesor emeritus dr Šandor Šomođi, Počasni građanin Grada SuboticeI pored svega ovoga, dr Šomođi priznaje da ga je iznenadila vest da će postati Počasni građanin Subotice.

Nikada nisam radio za priznanja. Bio sam pravi nadničar nacije, profesor nekoliko decenija, istraživač a istraživački posao je takav. Radio sam puno, ne mogu da izdvojim nešto na šta sam posebno ponosan, jer koliko god da radite na istraživanju i dođete do rezultata, nauka vremenom to ospori.  Ali zato sam najponosniji na svoje dobre studente, iznjedrio sam šest doktora nauka kojima sam bio mentor a mnogima pomogao da to postanu. Ponosan sam što sam ulagao u mlade ljude, jer njihovo znanje niko ne može da ospori – kaže profesor Šomođi, koji je do pre nekoliko godina bio za katedrom Ekonomskog fakulteta.

Bavljenje naukom i istraživačkom delatnošću nikada nije bilo lako, ali vremena se menjaju i ne mogu se porediti

- Za istraživače je danas teža situacija, jer je nekada statistika bila obaveznija, davanje podataka je bilo uobičajeno. Danas je to više na dobrovoljnoj bazi. A bez dobrih podataka i analize ne možemo da imamo prave rezultate – objašnjava profesor. – U našim uslovima jako je teško doći do pravih podataka. Nauka doživljava isto što i cela privreda i celo društvo. Deli sudbinu naroda. Bilo bi važno da uložimo mnogo u naučna istraživanja. U nauku treba ulagati, jer samo ona može da nas vuče napred. Na primer, globalni problem sa klimom je rezultat toga da politika ne sluša nauku. Više od dve decenije pričamo o održivom razvoju, a umesto da smo sve bliži, mi smo sve dalji od toga. Sve više opteređujemo prirodu otpadom, ugljen-dioksidom, a ona nam duplo vraća.

Profesor emeritus dr Šandor Šomođi, Počasni građanin Grada SuboticeAko je neka tema trenutno aktuelna na svetskom nivou, onda je to regionalni i globalni razvoj, a iskusni naučnik, čiji intelektualni rad nikad ne miruje, tvrdi da ceo svet ima razloga za brigu.

- Mi živimo u Bačkoj, pa kada je i mali rod i onda imamo šta da jedemo i ne znamo šta je glad. Međutim, ima mnogo mesta u svetu gde je glad normalna pojava.  Hrana je strateški proizvod za svako društvo. Upliv društva preko politike, cena i drugih, uvek je bio jak u ovom domenu, ne samo kod nas nego je svuda u svetu tako.  Teren na kome može da se kreće jedan proizvođač je prilično sužen jer mu drugi određuje cenu reprodukcionog materijala i gotovog proizvoda – objašnjava naš sagovornik. - Kod nas su proizvođači nedovoljno shvatili potrebu da se udruže, beži se od zadruge, ljudi zaziru od samog tog izraza. Ustvari bi bilo jako dobro kada bi i na input strani, kada se pregovara sa snabdevačima repro materijala, i na autput strani, kada prodaju svoje proizvode, imaju veliki obim kojim mogu da nastupe. Velika količina proizvoda u jednoj ruci ima mnogo veći uticaj na tržište nego sitni proizvođači.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2539

Povezane vesti

Povezane teme

počasni građanin

šandor šomođi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.