Komentara: 3
Pregleda: 2653

Profesionalna orjentacija za buduće srednjoškolce

25.03.2013. u 16:04h
Izvor: RTV Yueco
Oko 50 odsto učenika osmih razreda već sada zna koju će školu upisati, dok će drugoj polovini đaka buduće zanimanje zavisiti od ostvarenog uspeha na kraju školske godine, kao i uspeha na završnom ispitu.
Profesionalna orjentacija za buduće srednjoškolce

Iako, interna profesionalna orjentacija počinje još u sedmom razredu , u drugom polugodištu 8. razreda škole intezivnije rade na programu profesionalne orjentacije đaka. Sa konačnom ponudom obrazovnih profila, učenici će se upoznati na Sajmu obrazovanja, koji će ove godine biti održan u aprilu.

Učenici osmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ odlučni su kada je izbor budućeg zanimanja u pitanju. Na odabir zanimanja, kako kažu najviše su uticala njihova interesovanja i iskustva poznanika, a najmanje želje roditelja.

Sa programom profesonialne orjentacije osnovne škole počinju još u 7. razredu. Prema rečima direktorke OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Klaudie Šelken, na ovom programu sa đacima se intezivnije radi tokom 8. razreda. Tada stručna služba škole, odeljenske starešine, đake upoznaju sa ponudom prošlogodišnjih obrazovnih profila, rade se testovi sklonosti, kao i pripreme za upis. Jedan od najvažnijih činilaca koji utiče na odabir budućeg zanimanja, svakako je direktan kontak đaka sa srednjom školom, na Dan otvorenih vrata.

Ranije iskustvo pokazuje da već 50 odsto đaka, koji su sigurni u svoj uspeh, već na početku 8. razreda ima jasan stav kada je izbor budućeg zanimanja u pitanju, dok druga polovina đaka odluku o upisu srednje škole donosi nakon kraja polugodišta, kada su poznati rezultati na završnom ispitu. Centralna manifestacija u okviru programa profesionalne orjentacije je Sajam obrazovanja, koji će ove godine biti održan krajem aprila.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 2653
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.