Komentara: 1
Pregleda: 5641

Prodaja bostana i sezonskog voća i povrća strogo regulisana

10.07.2018. u 15:30h
Izvor: TV Subotica
Sezona lubenica i dinja uveliko je u toku, a odnedavno se na tezgama pojavio i prvi domaći bostan. Iz JKP "Subotičke pijace", koje izdaje dozvole za prodaju sezonskog voća i povrća na 40 lokacija u gradu, poručuju da je ova delatnost strogo regulisana, i da se u slučaju divljih prodavaca, građani obrate komunalnoj inspekciji.
Prodaja bostana i sezonskog voća i povrća strogo regulisana

Na kraju Ulice Arsenija Čarnojevića, porodica Denisa Arifovića bostan prodaje već deset godina. Kaže, uvek licitiraju za ovu poziciju, jer se pokazala kao najbolja.

- Sva pravila poštujem, kako ona koja se tiču prodaje, tako i ona koja se tiču cena. Lubenice i dinje su iz Đurđina i za sada prodaja dobro ide - kaže Arifović, prodavac bostana.

Prema njegovim rečima, lubenice su ove godine slađe nego ranijih, a otkriva i kako da prepoznamo onu pravu, po što široj šari i karakterističnom zvuku.

- Kada se lupi, mora da se čuje zvuk kao da je šuplja, što je dobar znak da je zrela i slatka - dodaje Arifović.

Prodaja bostana i sezonskog voća i povrća strogo je regulisana. Tako je i ove godine JKP "Subotičke pijace" dobilo nove zakupce u gradu i prigradskim naseljima, i to od 1. juna do 31. avgusta. Pravo da licitiraju za neku od lokacija, imaju isključivo registrovana poljoprivredna gazdinstva, dok samo voće i povrće ne sme da se prodaje sa zemlje ili paleta, pojašnjavaju u "Subotičkim pijacama".

- Sva atraktivna mesta u gradu, koja se svake godine izdaju, već su izdata. Od ukupno 40 lokacija, koje su tačno određene za prodaju lubenica i sezonskog voća i povrća, 30 je izdato odmah na licitaciji, dok je 10 ostalo, ali se tih 10 svake godine ni ne izdaje, kao što je slučaj u mesnim zajednicama Graničar i Radanovac. U prigradskim mesnim zajednicama, veliko interesovanje je vladalo za Tavankut i Čantavir, gde su izdata sva prodajna mesta, i u Bajmoku, gde je izdato više od polovine. Ove godine se pojavilo i nekoliko novih prodavaca lubenica, koji su direktno proizvođači - objašnjava Petar Kuntić, ispred JKP "Subotičke pijace".

Iz nadležnog javnog preduzeća poručuju da poslednjih pet godina nije bilo korekcije cena, i ona se kreće od 30.000 dinara za tri meseca, dok za atraktivnije lokacije zakupci izlicitiraju i mnogo više. Za kontrolu prodavaca, nadležna je komunalna ispekcija, kojoj građani mogu da se obrate u slučaju da primete prodaju na "divlje".

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5641
Povezane teme

subotičke pijace

jkp subotičke pijace

lubenice

sezonsko voće

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.