Komentara: 37
Pregleda: 14215

Problem nedostatka radne snage rešava se - u školama

11.01.2017. u 16:53h
Izvor: Subotica.com
Velikim investitorima Subotica nudi dobar strateški položaj, brzu administraciju i sve neophodne uslove za poslovanje... Naizgled sve sem, onog možda najvažnijeg - radnika koji će u tim pogonima da rade.
Problem nedostatka radne snage rešava se - u školama

Nedostatak radne snage je kočnica u razvoju Subotice - tvrde predstavnici Samostalnog sindikata Subotice i poručuju da će to, ako se nešto ne promeni, uticati i na dolazak investitora.

Zbog masovnog odlaska Subotičana u inostranstvo, radnici u Industrijsku zonu dolaze organizovanim prevozom iz Bačke Topole, Sombora, Feketića i drugih okolnih mesta. Istu muku muče i poslodavci u ostalim delatnostima, te je poslednjih godina postala prava umetnost naći dobrog programera, konobara, kuvara, medicinskog radnika...

Na temu aktuelne situacije na tržištu rada razgovarali smo sa HR službom Lion grupe, Tatjanom Delić i Simonidom Popović. Lion grupa, jedna od 150 najuspešnijih kompanija u Srbiji,  zapošljava više od 750 radnika i broji jedanaest članica - Euro Petrol,  Euro Gas, Euro Petrol Trans, Euro Garni Hotel, Euro Steel Centar, DES, Tehnoproces, Minproces, Luka Senta, Transfer R, Integral Inženjering. Kompanije posluju širom Srbije i bave se različitim delatnostima – od maloprodaje i veleprodaje energenata, preko proizvodnih pogona metalskih proizvoda, građevine, transporta i logistike uopšte, do ugostiteljstva.

Problem nedostatka radne snage rešava se - u školama

Kako Lion grupa i njene članice pronalaze adekvatne kadrove na tržištu rada?

- Najčešće se opredeljujemo za javno oglašavanje slobodnih pozicija putem elektronskih medija. Posećujemo i Sajmove zapošljavanja, a sve se češće povezujemo i sa školskim ustanovama. Naša raznolikost zahteva različite pristupe i strategije zapošljavanja. S jedne strane to diktira sama profesija za koju regrutujemo, a sa druge strane podneblje, odnosno region u kom zapošljavamo. Iako ovde govorimo o teritoriji Srbije, tržište rada se značajno razlikuje u Vojvodini, Beogradu, Zlatiborskom ili Nišavskom okrugu. Često nam se dešava da u drugim gradovima prepoznamo kadar koji bi nam bio od izuzetne koristi u Subotici ili Beogradu. Neke od njih smo uspeli da motivišemo na preseljenje, neki su se sami odlučili na promenu, tako da mi, u  Lion grupi, danas imamo kolege iz Kikinde, Bečeja, Novog Sada, Leskovca, Ivanjice, pa čak i iz Belorusije – ističe Tatjana Delić.

Problem nedostatka radne snage rešava se - u školama

Tatjana Delić i Simonida Popović (HR služba Lion grupe)

Da li je prilikom zapošljavanja presudno radno iskustvo i/ili godine?

- Naše iskustvo je pokazalo da ništa od ovog ne mora biti presudno ako je kompanija spremna da ulaže u svoj kadar. Stoga smo se aktivno pridružili projektu dualnog obrazovanja za smer bravara-zavarivača u našoj kompaniji Euro Steel Center, a razmatramo ovakav vid angažovanja i za naš hotel u Beogradu. Naše preduzeće DES realizuje aktivnu praktičnu nastavu za učenike Školskog centra sa domom učenika Dositej Obradović. Trudimo se da na problem sa radnom snagom utičemo na samom izvoru tog problema – povezivanjem sa školama želimo da prosveti približimo realne potrebe privrede za određenim obrazovnim profilima, da aktivno podržimo odobravanje smerova deficitarnih profila i da pružimo praktična znanja učenicima tokom čitavog školovanja, kako bi po završetku škole bili već i radno osposobljeni za poslove za koje su se obrazovali. Ono što je prednost za učenike je da im garantujemo redovno zaposlenje nakon završenog školovanja i mogućnost za dalje usavršavanje – objašnjava Simonida Popović i dodaje zapažanje koje se odnosi se na mlade koji završavaju fakultete i poseduju diplome prestižnih zvanja, ali malo ili ni malo elementarnih veština  (poznavanje drugih jezika, rada na računaru i sl.).

„Mi smo spremni da podržimo mlade na njihovom profesionalnom putu i razvoju, ali ono što se zaboravlja je da i svako od nas treba da preuzme odgovornost za svoj poslovni uspeh i da stvori bar inicijalne uslove za „poželjnog“ kandidata“ – ističe Simonida Popović.

Problem nedostatka radne snage rešava se - u školama

Problem nedostatka radne snage rešava se - u školama

Šta je ono što Lion group čini drugačijom od ostalih poslodavaca?

- Mi se ponosimo time što smo domaća privatna kompanija. Geografski smo razuđeni i pokrivamo veliki deo naše zemlje – od Subotice do Niša i Prijepolja. A ono najbitnije – pružamo širinu svima koji se pridruže nekom od naših timova.

Bez obzira da li ste inženjer, bravar, kuvar, knjigovođa ili, kao mi, radite u HR-u, rad u ovako dinamičnom i raznolikom okruženju omogućava vam da postanete ekspert u poslu koji radite i naučite mnoge nove pristupe, načine i dimenzije svog posla.  Takođe, mi smo u svom poslovanju intenzivno okrenuti saradnji sa inostranstvom, te naši zaposleni imaju priliku da putuju, usavršavaju jezike i upoznaju se sa poslovnim svetom – od Velike Britanije, Holandije, Amerike, Rusije, pa sve do daleke Kine. Ovakvu priliku, verujemo da, nudi mali broj kompanija na našim prostorima – naglašavaju u Lion grupi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 37
Pregleda: 14215
Povezane teme

europetrol

eurogas

des

euro steel center

lion group

lion grupa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.