• Pregleda: 13593

Problem nedostatka radne snage rešava se - u školama

Velikim investitorima Subotica nudi dobar strateški položaj, brzu administraciju i sve neophodne uslove za poslovanje... Naizgled sve sem, onog možda najvažnijeg - radnika koji će u tim pogonima da rade.
Problem nedostatka radne snage rešava se - u školama

Nedostatak radne snage je kočnica u razvoju Subotice - tvrde predstavnici Samostalnog sindikata Subotice i poručuju da će to, ako se nešto ne promeni, uticati i na dolazak investitora.

Zbog masovnog odlaska Subotičana u inostranstvo, radnici u Industrijsku zonu dolaze organizovanim prevozom iz Bačke Topole, Sombora, Feketića i drugih okolnih mesta. Istu muku muče i poslodavci u ostalim delatnostima, te je poslednjih godina postala prava umetnost naći dobrog programera, konobara, kuvara, medicinskog radnika...

Na temu aktuelne situacije na tržištu rada razgovarali smo sa HR službom Lion grupe, Tatjanom Delić i Simonidom Popović. Lion grupa, jedna od 150 najuspešnijih kompanija u Srbiji,  zapošljava više od 750 radnika i broji jedanaest članica - Euro Petrol,  Euro Gas, Euro Petrol Trans, Euro Garni Hotel, Euro Steel Centar, DES, Tehnoproces, Minproces, Luka Senta, Transfer R, Integral Inženjering. Kompanije posluju širom Srbije i bave se različitim delatnostima – od maloprodaje i veleprodaje energenata, preko proizvodnih pogona metalskih proizvoda, građevine, transporta i logistike uopšte, do ugostiteljstva.

Kako Lion grupa i njene članice pronalaze adekvatne kadrove na tržištu rada?

- Najčešće se opredeljujemo za javno oglašavanje slobodnih pozicija putem elektronskih medija. Posećujemo i Sajmove zapošljavanja, a sve se češće povezujemo i sa školskim ustanovama. Naša raznolikost zahteva različite pristupe i strategije zapošljavanja. S jedne strane to diktira sama profesija za koju regrutujemo, a sa druge strane podneblje, odnosno region u kom zapošljavamo. Iako ovde govorimo o teritoriji Srbije, tržište rada se značajno razlikuje u Vojvodini, Beogradu, Zlatiborskom ili Nišavskom okrugu. Često nam se dešava da u drugim gradovima prepoznamo kadar koji bi nam bio od izuzetne koristi u Subotici ili Beogradu. Neke od njih smo uspeli da motivišemo na preseljenje, neki su se sami odlučili na promenu, tako da mi, u  Lion grupi, danas imamo kolege iz Kikinde, Bečeja, Novog Sada, Leskovca, Ivanjice, pa čak i iz Belorusije – ističe Tatjana Delić.

Tatjana Delić i Simonida Popović (HR služba Lion grupe)

Da li je prilikom zapošljavanja presudno radno iskustvo i/ili godine?

- Naše iskustvo je pokazalo da ništa od ovog ne mora biti presudno ako je kompanija spremna da ulaže u svoj kadar. Stoga smo se aktivno pridružili projektu dualnog obrazovanja za smer bravara-zavarivača u našoj kompaniji Euro Steel Center, a razmatramo ovakav vid angažovanja i za naš hotel u Beogradu. Naše preduzeće DES realizuje aktivnu praktičnu nastavu za učenike Školskog centra sa domom učenika Dositej Obradović. Trudimo se da na problem sa radnom snagom utičemo na samom izvoru tog problema – povezivanjem sa školama želimo da prosveti približimo realne potrebe privrede za određenim obrazovnim profilima, da aktivno podržimo odobravanje smerova deficitarnih profila i da pružimo praktična znanja učenicima tokom čitavog školovanja, kako bi po završetku škole bili već i radno osposobljeni za poslove za koje su se obrazovali. Ono što je prednost za učenike je da im garantujemo redovno zaposlenje nakon završenog školovanja i mogućnost za dalje usavršavanje – objašnjava Simonida Popović i dodaje zapažanje koje se odnosi se na mlade koji završavaju fakultete i poseduju diplome prestižnih zvanja, ali malo ili ni malo elementarnih veština  (poznavanje drugih jezika, rada na računaru i sl.).

„Mi smo spremni da podržimo mlade na njihovom profesionalnom putu i razvoju, ali ono što se zaboravlja je da i svako od nas treba da preuzme odgovornost za svoj poslovni uspeh i da stvori bar inicijalne uslove za „poželjnog“ kandidata“ – ističe Simonida Popović.

Šta je ono što Lion group čini drugačijom od ostalih poslodavaca?

- Mi se ponosimo time što smo domaća privatna kompanija. Geografski smo razuđeni i pokrivamo veliki deo naše zemlje – od Subotice do Niša i Prijepolja. A ono najbitnije – pružamo širinu svima koji se pridruže nekom od naših timova.

Bez obzira da li ste inženjer, bravar, kuvar, knjigovođa ili, kao mi, radite u HR-u, rad u ovako dinamičnom i raznolikom okruženju omogućava vam da postanete ekspert u poslu koji radite i naučite mnoge nove pristupe, načine i dimenzije svog posla.  Takođe, mi smo u svom poslovanju intenzivno okrenuti saradnji sa inostranstvom, te naši zaposleni imaju priliku da putuju, usavršavaju jezike i upoznaju se sa poslovnim svetom – od Velike Britanije, Holandije, Amerike, Rusije, pa sve do daleke Kine. Ovakvu priliku, verujemo da, nudi mali broj kompanija na našim prostorima – naglašavaju u Lion grupi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

37
andrea Odgovori
da vama će mladi raditi za 15ooo din kako da ne
Овца за шишање Odgovori
Колко вам платише ови ЛИОНЦИ?:-) Свшто вреди је побегло, несподобни на власти, ЊИХОВИ, још неспособнији на најважнијим местима... И, Србија МОРА да пропадне. Брзо ће пролеће, избори... Памет у главу!
komsija Odgovori
Problem nedostatka radne snage rešava se u ... boljem standardu gradjana (a ne platom od 10 evra dnevno) i iskrenim politicarima ( tu nemam sta da kazem),pa da nam deca ne idu u strane drzave .
Rade Odgovori
Pa nek investitori strani dovedu svoju radnu snagu za 200 eura ,pa da vidimo
dali ce da rade. Em sto dobiju besplatno
zemljiste em po zaposlenom 10000 eura
jos da dobiju radnu snagu dzabe pa to
ima samo uSrbiji .
Sky Odgovori
Dobar programer,kuvar,medic.radnik i sta ste nabrojali znaju da njihovo znanje vredi vise nego prezivljavanje. Da su plate iole normalnije da od njih moze da se plati stan i da se zivi priblizno pristojno,grad bi bio pun podstanara,sto povlaci mnogo toga,promet robe, itd.... Sem toga, mozda i ne bi bilo potrebe za radnom snagom iz okolnih gradova nego bi lokalni radili.Kad inspekcija dodje u ind.zonu, a radnici nezadovoljni,opet nemaju osnova da se bune jer se sve radi po zakonu. Drzava je problem,ona od gradjana pravi socijalne slucajeve i potcenjuje rad za koji se u zemljama porekla tih fabrika placa 6 puta vise,radnik ima pun frizider,placene racune i pristojan zivot. Svi koji mogu da odu biraju da svoje znanje ne prodaju za prezivljavanje. A kad pricamo o uslovima,o tome da ima mnogo alergicnih na supstance po fabrikama,a koje su u Eu zabranjene,tu nema nikakvih prava
Sale Odgovori
Nema radnika a prema tome nema ni problema nedostatka istih.
Aleksandar Odgovori
Problem nedostatka radne snage rešava se povećanjem odgovornosti kompletnog društva prema samim radnicima. Svaki normalan radnik već zna koliko vredi njegov rad a zna jako dobro koliko ga poslodavac plati. Prava i sam odnos države prema radnicima poslodavci koriste i uspostavljaju neku vrstu feudalnog društva sa vlastelom i kmetovima. Naravno, postoje izuzeci ali sam broj onih radno sposobnih koji odlaze, je zastrašujuća pojava. Uz poštovanje prema HR službi Lion grupe, neke druge stvari se trebaju rešavati ako želimo bolje.
vesna Odgovori
ispasce da ce nas cinjenica, sto su nas raterali po svetu, spasiti krvopija ... i oterati ih nazad odakle su se dovukli
Zorka Bronks Odgovori
Zašto ne napišete kako se poslodavci odnose prema radnicima, gore nego prema psima. Očekuju da sve zapamtiš prvog dana posle urlaju na tebe i spuštaju! alo ima i nas sa ponosom koji će radije umreti od gladi nego neko da nas tretira kao treću klasu sa Titanika. Šta vi mislite samo ako je neko radnik da je i glup?
Marko Odgovori
Ja lično ne poznajem ovu grupu, tako da ne komentarišem njih, nego generalnu situaciju u Srbiji.

Završio sam bio fakultet u Srbiji pre 6 godina. Inženjer master studije. Imao sam napredno znanje Microsoft Office (što piše u textu da mnogi mladi nemaju!), tečno govorim engleski jezik i poznajem nemački jezik. Tražio sam posao 3 godine, niko nije hteo da me zaposli. Kad sam negde tražio da volontiram, praksu odradim, odveli su me u stranu i tiho mi rekli da ja nemam vezu koja bi me tamo primila.

Nakon toga sam spakovao kofere i došao u zapadnu evropu. Nakon 2 godine radim kao menadžer u jednoj kompaniji. Radim u struci, u kancelariji. Kupio sam nov auto, putujem van zemlje 4 puta godišnje, omogućio sam sebi i svojoj porodici sasvim lagodan život.

Ne znam da li bi se vratio. Kažu da nedostaje radna snaga. Ne verujem im. Ali ok, ako neko želi da me zaposli u Subotici, spreman sam da dođem na razgovor. Minimalnu platu koju bih prihvatio bi bila 2500 evra mesečno.
Marko Odgovori
Nemam više karaktera na raspolaganju.

Takođe dobijam pozive bar jednom u mesec dana iz drugih kompanija da pređem da radim kod njih. E pa neće moći tako lako. Neću da prolazim kroz taj stres promene posla zbog 300 evra više mesečno.
Овца за шишање
Марко, дајем ти за право да си тако урадио, знам да ти није било једноставно. У Србији мало људи пристојно зарађује а да нису у спрези са властима или криминалом, једино можда моје колеге програмери су изузетак. Ниска цена станова, струје и осталих услуга, хиљаду евра плате и може да се прође, али, понављам, мало је таквих. Остали, па и високообразовани су на маргинама и потцењени.
Родољуб
Ала лажеш...
Lacika Odgovori
Zasto niste nas platiili ranije da ne odlazimo
zvoganj Odgovori
Malo pa prekosutra....
Problem se resava adekvatnom platom i zdravim uslovima rada a ne tretiranja radnika kao robove. Evo primer jedne firme iz slobodne zone nazovimo je SW(necu napisati ime ali eto nek se tako zove ;) radnik za mesec dana napravi proizvod koji vredi 100000€ ( to svako ko tamo radi moze lako da izračuna) a dobije platu max 250€. I onda se prema radnicima odnose ko da su robovi. [*...*] onda se cudimo kako je moguće da su ljudi nezadovoljni sram ih bilo!
Preduzetnik
Dakle, vi ako radite oko 160 sati mesečno u 60 minuta stvorite vrednost od 625 evra!? A na posao ste doneli svoj lični alat, mašine, sirovine, proizvodni halu, wc, transportna sredstva, ugalj za grejanje ili dinamo vašeg bicikla za snabdevanje strujom?? Vi ćete verovatno prodavati taj proizvod na pijaci lično? Vasa računica može da se pravi na pijaci. Ali i tamo postoji investicija, proizvodnja, tekući trošak i na kraju promet. Kada se sve odbije ostaje - zarada.
zvoganj
Gospodine preduzetniče, da bas toliko nekad vise nekad manje ali to je prosek.
U nekim stvarima moram da se slozim, sve sto ste nabrojali je ok ali ja bih jos dodao tu par troškova: Sluzbeni auto(naravno ne punto ego audi, bmw, skoda...), kartica za gorivo ( pa nece iz svog siromašnog dzepa sipati), plata 15x veća od obicnog zaposlenog (top menadzment), vecere, službena putovanja, a da i poslovna pratnja(pa i oni su ljudi... :-! ).
Drugo gde se neslazem i budimo malo realni ako su te kompanije u maticnim državama poslovale i plaćale radnike 10x vise, onda vasa teorija otpada tih 9x250€ je cist profit x 600 radnika to je vec ozbiljna lova za jedan mesec.
Kako god nisu oni tu da nas vole, nego da nas iskoriste...
Preduzetnik
Imate pravo. Međutim, preduzetnik ne otvara firmu da bi se vi obogatili, već on. Zato je imao prpe da krene tim putem. Time je dobio taj izvesni auto (koji je verovatno na leasing i ne pripada mu) i poslovne ruckove (na kojima se ne slavi, već radi). Pored lične slobode i neovisnosti dobio je i besane noci i stalni strah da ne naplati račune, izgubi egzistenciju. U našem poimanju je svaki preduzetnik - prevarant, koji je lako dosao do para! O mesetarima i bitangama neću da govorim ali porazgovarajte npr. s preduzetnikom kod pijace u Teslinom naselju koji 10 sati na dan popravlja bicikle.
LAV Odgovori
Svaka čast dotičnoj kompaniji na 750 zaposlenih. Da li bi objavili koliko je radnika "prošlo" - (zaposleno pa otpušteno ) kroz pomenutu kompaniju? mislim više stotina, I sad se čude što nemaju kadar...Da ne pričamo o platama običnih radnika.
Raz-Um Odgovori
Kada fino te subvencije od 6k evra po radniku pretvore u pristoju platu, i ukinu trecu smenu u logorima u MB, kad budu zaposljavali ljude a ne robove onda ce biti bolje i bice i radnika. Ja prvi ne nikad necu otici u logore osim ako je to poslednja i jedina solucija. Da rad u inostranstvu, rad na crno ili sivo propadne, mozda bih razmislio o tome. Do tad neka hvala. Ne plase se ljudi rada, nego toga da ce ih sistem degradirati i pretvoriti u zobije, koji van firme nece moci da funkcionisu normalno. Cuvajte zdravlje, je**s pare, para nikad nije ni bilo pa smo se snalazili.
Raz-Um Odgovori
Isti je djavo gde ces da se boris za normalan zivot, ovde ili negde preko. Tamo si dodjos, ne vole te mnogo, daju ti posao za pristojnu platu, jer eto i dodjosi su ljudi. Mozda napredujes ako si kvalifikovan, ako ne, bar ce ti deca jednog dana biti bolje potkovana kad izadju iz njihove skole. Ovde si svoj na svome, imas drustvo, komsije i rodbinu. Radis isto koliko bi i tamo za platu koju ni ne osetis. Tvoja zemlja, i ti u njoj zivis a upravo ona ne ne hrani i je cuje. Koliko jos ljudi treba da ode dok ne shvate da moraju da sistem prilagode nama a ne njima.
Aleksandar Odgovori
U Srbiji su na svim frontovima "dosli divlji i isterali pitome". Znam da je u Backoj Topoli svojevremeno grupa lokalnih privatnika isla na razgovor sa direktorom francuske firme koja se bavi zavarivanjem da mole da ovaj isto daje bedne plate radnicima jer daju ni oni. Radnici svuda u svetu imaju sindikate i organizuju se pre i bolje nego poslodavci, samo je ovde obrnuto. Budimo iskreni, previse ljudi ovde svoj posao radi svaki put kao prvi put i nemaju pojma, nasi radnici, kako ne umeju da se organizuju, tako ni posao ne umeju da rade. Dobri i vesti radnici, bilo da su zavarivaci ili menadzeri su i u Srbiji dobro placeni. Nadji nekoga da ti zavari magnezijumsku felnu u Subotici. Nema. Ima tek u BG, i taj lako uzme 100-200 evra dnevno.
Nenad Odgovori
Kvalifikacija i prednost Suboticana je mogucnost dvojnog drzavljanstva.Svi koji imaju Madjara ili Hrvata kazu zbogom!Jer minimalna satnica od 120-130din na sat je sama po sebi ponizavajuca!I Radnicki sindikat je odavno mrtav.Kao i ljudi jer jedino ovde iznosimo svoje misljenje umesto da blokiramo fabrike!!!! I trazimo povecanje radnog sata. Nemackoj npr.za najmanju sitnicu ljudi strajkuju!A mi kao narod svi cutimo!!! I lazemo se da ce sutra biti bolje...E PA NECE BICE JOS GORE!
sofi Odgovori
Jesu plate male kada ih uporedimo sa zapadom. Međutim, tu je tržište koje diktira cenu rada. Kada govorim o tržištu mislim na tržište radne snage. Posle dvadesetpet godina sistematskog i smišljenog uništavanja privrede (za to su zaslužni kako spoljni tako i unutrašnji činioci koji su bili u sprezi sigurno) nije ni za očekivati da plate budu veće. Dok su postojali u ovom gradu veliki domaći sistemi nije bila ovakva situacija. Cilj je bio uništiti domaću privredu radi stranih kompanija koje su onda diktirale cenu rada. Međutim, ima i druga strana medalje. Poslove po ovako niskoj ceni prihvataju oni koji to moraju a svi oni koji negativno komentarišu stanje u ovoj oblasti očigledno imaju rezervu pa mogu da filozofiraju. Kada nemaš leba da jedeš onda je i 250 eura veliki novac, ali ne samo tada nego uopšte.
Овца за шишање
...и онда је Софи, руку под руку са Пинокијом, посетила Лазу и тамо су срећно живели до краја живота! У потпису, Браћа Андерсен.
suboticanin Odgovori
30-40% суботичког становништва незапослено ви пишете да се незапосленост решава у школама. Решите ви прво ове незапослене што су већ завршили школу,потом радите на решавању оних што тек треба да заврше школовање.
Suboicanin Odgovori
Nije tacno.
Novih radnika nece biti jer se masovno odlazi iz ove napredne zemlje.
zvek Odgovori
a sto ne bi buduci investitori i nasi poslodavci se takmicili oko radnika. sto vecu platu ponude, imace vise radnika. niko nema volje da radi za minimalac, dajte 400€ minimalnu zaradu, pa da vidite koliko ce ljudi trcati kod vas, ja cu prvi.
Ivan Odgovori
Nije jedina sansa samo otici napolje. Oduvek je bilo i bice - taj ko nauci posao toliko dobro da moze sam da bude majstor - taj je svoj majstor, ne radi za drugoga. I programiranje se pece, i to je "zanat". Formalna edukacija svakako koristi i olaksava donekle proces ali programer koji iza sebe nema visegodisnje iskustvo i izvestan broj uspesno realizovanih projekata (solo ili u timu) nije majstor. Majstor se postaje radom i samo radom iz dana u dan. Nije jedina sansa samo otici napolje. Ispeci zanat pa otvori firmu. Mozes i u Subotici, kad si vec tu :)
branko katic Odgovori
Da se ne lazemo!!!Mesecno odradis i po 250 radnih sati(raspored se krije od inspekcije),na racun manje od 200€,godisnji odmor 15 radnih dana,podvale ti razne papire na potpis da se poslodavci zastite,saltaju te do iznemoglosti a kad se razbolis oni ti nadju razlog da te sutnu pa cak ako si i samohrani roditelj sa dvoje dece...Kazu bolovanje nije pozeljno..Napolju se placa i ceni finalni rad a ne kuvanje kafe,donos torti,gatanje u solju,golo sisanje i ulizivanje kod sefova..E u tome je razlika..Treba ceniti i platiti dobru radnu snagu a ne kukati i traziti lupama po ulicama,biroima,skolskim klupama,obecavati kule i gradove a kada ih dovedete dati bezvezne uslove...Da bi kosnica bila jaka treba da ima zdrave,vredne i zadovoljne pcele!!!
Sandor Panonski Odgovori
Svratim jednom u mesec dana na ovaj sajt da vidim sta ima novo. Ja bih samo primetio da nema nista novo. 25 godina se pisu isti tekstovi i pricaju iste price. U Suboticu cu da se vratim kad budem zreo za penziju. Mozda.
ffilozoff
#sandor panonski,manje piva ,sajt nije star 25 god, ...
alek vucic
nemoj ni onda.
Antoanett Odgovori
Problem radne snage se resava ulaskom u vodecu politicku elitu. Sve ostalo je pricam ti pricu.
Родољуб Odgovori
Мене занима шта је "HR služba" и како се то пише ћирилицом. Такође, интересује ме и да ли је у питању Лион или Лајон група?
Stefan Odgovori
Povecajte plate, pa ce da imate radnike, socijalna pomoc je 130 eura, pa ko je onda lud da za 230 ?
Nenad Krickovic Odgovori
pa dobre su plate u bajmoku po fabrikama, slicno je ko na zapadu
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.