Komentara: 0
Pregleda: 1857

Privredne komore Srbije i Belgije počele saradnju

15.02.2009. u 18:00h
Izvor: RTV
<p>Regionalna privredna komora Pančeva saop&scaron;tila je danas da je počela realizacija projekta "Plato Srbija" o saradnji malih i srednjih preduzeća sa velikim kompanijama, a sprovodi se u saradnji privrednih komora iz Srbije i Belgije.</p>

U saopštenju se precizira da se projekat realizuje u saradnji Privredne komore Srbije, odnosno njenih regionalnih ogranaka u Pančevu, Subotici i Požarevcu zajedno sa komorom VOKA iz Flandrije, u Belgiji.

Projektom su obuhvaćena područja Beograda, Subotice, Pančeva i Požarevca i uključiće 60 do 80 malih i srednjih preduzeća, i desetak velikih.

Ispred regionalne komore Pančevo učestvuju HIP Petrohemija Pančevo, Hemofarm iz Vršca i Utva-Silosi iz Kovina.

Kako je objašnjeno, projekat "Platoa" podrazumeva pomoć velikih lokalnih mentorskih preduzeća, koja imaju značajno međunarodno iskustvo, vredne informacije i kontakte koji nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni, malim i srednjim preduzećima u primeni metoda modernog menadžmenta, razvoju i otvaranju novih radnih mesta.

Mreža "Plato Srbija" će nakon realizacije projekta, biti ravnopravan deo evropske mreže "Pato" koja obuhvata 8.500 malih i srednjih preduzeća i više od 700 velikih kompanija, među kojima su i Volvo i Honda, iz 17 zemalja Evropske unije, Egipta i Južne Afrike.

Ideja je nastala 1990-ih godina, a Evropska komisija ju je uvrstila u deset najboljih, koje pomažu razvoj malog biznisa. Principi funkcionisanja isti su u svim državama, ali se za svaku zemlju pojedinačno vodi računa o lokalnim i regionalnim specifičnostima.

Po završetku projekta, u januaru 2011. godine, predviđeno je da u Regionalnoj privrednoj komori Pančevo "Plato Srbija" nastavi da funkcioniše kao Forum poslovne pomoći malim i srednjim preduzećima za povećanje privredne efikasnosti i da sa komorama Subotice i Požarevca bude osnova za formiranje mreže koja će obuhvatiti sve regione u Srbiji.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1857
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.