Komentara: 7
Pregleda: 3237

Privredna kretanja u regionu

06.01.2013. u 16:15h
Izvor: SuMedija
Ekonomisti, čak i oni oprezniji, slažu se u oceni da će privredni rezultati narednih godina biti bolji, ali da će se to pozitivno odraziti na standard građana tek od 2014. godine.
Privredna kretanja u regionu

Očekuje se veća proizvodnja i veći izvoz, a rezultat svega što se stvori u 2013. godini treba da donese rast bruto domaćeg proizvoda za 1,5 do 2 posto, pod uslovom da se ne troši više od zarađenog.

- Fizički obim industrijske proizvodnje u regionu koji pokriva Regionalna privredna komora Subotica, od januara do oktobra prošle godine ima rast od 1,3 posto, u odnosu na godinu ranije, a u odnosu na prosek iste godine, veći je za 0,5 posto - kaže Ivan Vojnić Tunić, sekretar Regionalne privredne komore Subotica.

On ukazuje da industrijska proizvodnja iz oktobra 2012. godine, upoređena sa prosekom iz prethodne, pokazuje neverovatan rast.

- Rast iznosi čak 24,8 posto, što jeste iznenađujuće, obzirom da upoređenje sa oktobrom 2011. godine ipak ukazuje na pad od 5,7 posto. Ilustracije radi, tako veliki rast je u pretprošloj godini iznosio čak 37,7 posto, dok je prosečna mesečna proizvodnja prošle godine bila veća za 0,5 posto nego godinu ranije. Rast fizičkog obima proizvodnje u regionu rezultat je povećanog rasta eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa za 8,5 posto, u odnosu na isti prethodni period - navodi Vojnić Tunić.

Procenjuje se međutim, da će nivo fizičkog obima u prerađivačkoj industriji, kao perjanici regiona, sa 24 linije proizvodnje, koja ima najbolje pokazatelje sa 82,2 posto i eksploataciji sirove nafte koja je zastupljena sa 17,7 posto u narednom periodu zadržati ipak nestabilan trend.

- Zaključeno je da se poslednje dve godine, ne ponavljaju proizvodnje sa najvećim rastom. Tako osnovni metali registruju pad u odnosu na ostale proizvodne grane. Jedino objašnjenje je da dolazi do cikličnih pojava , prema kojima nema višegodišnje stabilne delatnosti. Ono što je prethodne godine bilo stabilno, u narednoj godini nema rast i obratno. Uz lokalne i globalne probleme, na nivo fizičkog obima utiču i niski odnosno visoki ponderi. Ipak, može se reći da najveći rast u prerađivačkoj industriji ima proizvodnja nameštaja, električne opreme, proizvodi od nemetalnih minerala, kože, gume i plastike, dok najveći pad ima proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda, pića, osnovnih metala, prehrambenih i duvanskih proizvoda – kaže Vojnić Tunić.

Godinu za nama karakterisao je visok pad fizičkog obima proizvodnje, visoka nezaposlenost, povećan deficit budžeta, nelikvidnost privrede i javni dug, dok se procenjuje da će inflacija u minuloj godini biti dvocifrena, između 12 i 13 posto, zbog čega privrednici zahtevaju donošenje konkretnih mera, jer se preduzetničke radnje više gase nego otvaraju.

Zarade u regionu

Prosečne zarade sa porezima i doprinosima, tokom deset meseci najveće u Regionu su bile u Senti, 57.655 dinara, zatim u Kanjiži 51.643 dinara, u Subotici 50.931 dinar, u Bačkoj Topoli 48.008 dinara, u Adi 43.973 dinara i u Malom Iđošu 42.241 dinar.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 3237
Povezane teme

prosečna zarada u Subotici

zarade u subotici

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.