• Pregleda: 2758

Privredna kretanja u regionu

Ekonomisti, čak i oni oprezniji, slažu se u oceni da će privredni rezultati narednih godina biti bolji, ali da će se to pozitivno odraziti na standard građana tek od 2014. godine.
Privredna kretanja u regionu

Očekuje se veća proizvodnja i veći izvoz, a rezultat svega što se stvori u 2013. godini treba da donese rast bruto domaćeg proizvoda za 1,5 do 2 posto, pod uslovom da se ne troši više od zarađenog.

- Fizički obim industrijske proizvodnje u regionu koji pokriva Regionalna privredna komora Subotica, od januara do oktobra prošle godine ima rast od 1,3 posto, u odnosu na godinu ranije, a u odnosu na prosek iste godine, veći je za 0,5 posto - kaže Ivan Vojnić Tunić, sekretar Regionalne privredne komore Subotica.

On ukazuje da industrijska proizvodnja iz oktobra 2012. godine, upoređena sa prosekom iz prethodne, pokazuje neverovatan rast.

- Rast iznosi čak 24,8 posto, što jeste iznenađujuće, obzirom da upoređenje sa oktobrom 2011. godine ipak ukazuje na pad od 5,7 posto. Ilustracije radi, tako veliki rast je u pretprošloj godini iznosio čak 37,7 posto, dok je prosečna mesečna proizvodnja prošle godine bila veća za 0,5 posto nego godinu ranije. Rast fizičkog obima proizvodnje u regionu rezultat je povećanog rasta eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa za 8,5 posto, u odnosu na isti prethodni period - navodi Vojnić Tunić.

Procenjuje se međutim, da će nivo fizičkog obima u prerađivačkoj industriji, kao perjanici regiona, sa 24 linije proizvodnje, koja ima najbolje pokazatelje sa 82,2 posto i eksploataciji sirove nafte koja je zastupljena sa 17,7 posto u narednom periodu zadržati ipak nestabilan trend.

- Zaključeno je da se poslednje dve godine, ne ponavljaju proizvodnje sa najvećim rastom. Tako osnovni metali registruju pad u odnosu na ostale proizvodne grane. Jedino objašnjenje je da dolazi do cikličnih pojava , prema kojima nema višegodišnje stabilne delatnosti. Ono što je prethodne godine bilo stabilno, u narednoj godini nema rast i obratno. Uz lokalne i globalne probleme, na nivo fizičkog obima utiču i niski odnosno visoki ponderi. Ipak, može se reći da najveći rast u prerađivačkoj industriji ima proizvodnja nameštaja, električne opreme, proizvodi od nemetalnih minerala, kože, gume i plastike, dok najveći pad ima proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda, pića, osnovnih metala, prehrambenih i duvanskih proizvoda – kaže Vojnić Tunić.

Godinu za nama karakterisao je visok pad fizičkog obima proizvodnje, visoka nezaposlenost, povećan deficit budžeta, nelikvidnost privrede i javni dug, dok se procenjuje da će inflacija u minuloj godini biti dvocifrena, između 12 i 13 posto, zbog čega privrednici zahtevaju donošenje konkretnih mera, jer se preduzetničke radnje više gase nego otvaraju.

Zarade u regionu

Prosečne zarade sa porezima i doprinosima, tokom deset meseci najveće u Regionu su bile u Senti, 57.655 dinara, zatim u Kanjiži 51.643 dinara, u Subotici 50.931 dinar, u Bačkoj Topoli 48.008 dinara, u Adi 43.973 dinara i u Malom Iđošu 42.241 dinar.

Izvor: SuMedija

povezane teme

7
madman Odgovori
ma da.....
janko Odgovori
I onda smo se probudili i videli da sve to nije tako kako smo sanjali.
udba Odgovori
@mad covek,pa tvoj sns ce nas dici iz krize
marko Odgovori
kako da ne...kad bi se zezali...Subotica samo sto ne procveta kao kaktus....
madman Odgovori
udba
ma sns nije moje hvala Bogu a nijedna partija mi nije blizu srca, ne verujem ja nijednom druze, jer ako nisi primetio svi su oni isti. Probaj da gledas malo iz šire perspektive, globalno. U regionu kome ide dobro? ko ima malo jaču proizvodnju ili privredu? od Slovenije do Turske svi su pukli, a što ćemo baš mi da budemo izuzeci? ne vidim da kod nas postoji neka velika volja da se pokrene bilo šta veće. Obećanja ima na sve strane, ali čim prođu izbori nema od toga ništa. Reci mi dali se još pamtiš da od 2000. godine svake godine nam obećavaju da samo što nismo Švajcarska. Pa zar ti još veruješ u bajke ili bilo kom političaru? Svima njima zapad diktira bez ozbira iz koje su partije, oni nas lažu a mi živimo sve gore i gore.Ovo gore što si pročitao su samo brojke, a u realnom životu ne znače ništa
kikiriki Odgovori
A kolike su plate u realnom sektoru i u dominantnim idustrijskim granama?
Sion Odgovori
Gde su ove prosecne zarade?
Kojim metodom je to kalkulisano?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.