Komentara: 4
Pregleda: 3576

Privredna komora Srbije nastavlja „Startup“ programe za početnike u biznisu

06.11.2020. u 13:58h
Izvor: Subotica.com
Privredna komora Srbije nastavlja „Startup“ programe za početnike u biznisu

Privredna komora Srbije počela je realizaciju drugog kruga Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji podrazumeva „Startup“ kredite za početnike u biznisu. Kako bi izradili adekvatan biznis plan i lakše aplicirali za pomoć, u RPK u Subotici organizovaće se besplatna petodnevna obuka za sve zainteresovane preduzetnike.

Program će realizovati Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji.

- Pored petodnevne obuke koja rezultura izrađenim biznis planom, preduzetnik u narednih godinu dana dobija mentorske i savetodavne usluge, pomoć da novi biznis krene. Ovaj program je predviđen za novoosnovane preduzetnike, poljoprivredna gazdinstva, mikro i malim privrednim društvima starim do dve godine, kao i svima koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa - objašnjava Janoš Bagi iz RPK Subotica. – Koristi ovog programa su povoljni bankarski krediti u iznosu od maksimalno 3.6 miliona dinara. Da bi podstakla otvaranje novih firmi i samozapošljavaje, država preuzima na sebe dosta toga, pre svega, daje garancije na 60 odsto iznosa kredita, nije potrebno da stavljaju hipoteku, a preduzetnici dobijaju bespovratna sredstva do 20 odsto a maksimalno 360 hiljada dinara. Imajući u vidu poslovanje početnika to je velika pogodnost.

Privredna komora Srbije nastavlja „Startup“ programe za početnike u biznisuPovoljni bankarski krediti dodeljivaće se za finansiranje investicija - nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za obrtna sredstva. Uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou i grejs perioda od šest meseci. Za partnerske banke izabrane Raiffeisen banka, UniCredit Banka i Banka Poštanska štedionica.

- Svi zainteresovani mogu da kontaktiraju Privrednu komoru Srbije i dobiće kompletnu informaciju šta je sve potrebno. U proteklom periodu na nivou cele Srbije oko 500 privrednika prošlo je obuku, a u Subotici je ona održana za deset polaznika, od kojih je već troje dobilo kredit – dodaje Bagi. – Izrada biznis plana je izuzetno značajna. Mi sa polaznicima obuke prođemo sve etape poslovanja i sve moguće varijacije bilana uspeha.

Detaljne informacije o Programu dostupne su na sajtu Ministarstva privrede ili putem mejla startup@pks.rs

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3576
Povezane teme

privredna komora

regionalna privredna komora

privredna komora subotica

regionalna privredna komora subotica

janoš bagi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.