Komentara: 10
Pregleda: 8226

Pritužbe građana na Javna preduzeća

10.04.2013. u 17:17h
Izvor: RTV Yueco
Tokom prethodne godine građani su podneli ukupno 29 pritužbi gradskom ombudsmanu na rad javnih preduzeća. Najviše pritužbi bilo je na JP Toplanu, zatim na JKP Vodovod i kanalizaciju, dok je neuporedivo manje pritužbi bilo na ostala javna i javna komunalna preduzeća.
Pritužbe građana na Javna preduzeća

Građani su se najviše žalili na visinu računa, bar kada je reč o Vodovodu, dok su se kod Toplane najviše žalili na nemogućnost isključenja sa toplovoda. Nakon pravnog sagledavanja svih pritužbi, po rečima gradskog ombudsmana, za većinu pritužbi nije bilo pravne osnove.

Građani su od početka rada zaštitnika građana, što znači od 2006. godine, podneli 384 pismenih pritužbi na rad upravnih organa grada i javnih službi, a u toku 2012. godine 88 pritužbi. Sve upravne službe i javna preduzeća su se u utvrđenom roku od 15 dana izjasnila o pritužbi. Ako je suditi po rečima anketiranih sugrađana, većina njih nema neke posebne zamerke na račune koji im svakog meseca stižu.

Protiv JKP ''Vodovod i kanalizacija'' pokrenuta je 8 pritužbi, od čega 6 na visinu izdatih računa, u kojim predmetima je utvrđeno da nema povrede prava građana jer su isti ispravni, dok je protiv Toplane pokrenuto 17 pritužbi. Najviše njih odnosilo se na pokušaj isključenja sa toplovoda, što su iz ovog preduzeća odbili. Tada su građani tražili zaštitu ombudsmana.

Zaštitniku građana se može obratiti svako ko smatra da mu je aktom ili radnjom povređeno neko pravo od strane organa uprave, organizacija i javnih službi koje obavljaju upravna i javna ovlašćenja, a čiji je osnivač grad. Pod uslovima utvrđenim Odlukom o zaštitniku građana mogu mu se u ime građana obratiti i treća lica, nevladine organizacije, udruženja ili organizacije.

Pritužbe građana na Javna preduzeća

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 8226
Povezane teme

javna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.