Komentara: 15
Pregleda: 5618

Prinudna naplata duga za grejanje

09.06.2014. u 18:51h
Izvor: Subotica.com
I u pravnom i u moralnom smislu račune za usluge koje nam pruža bilo ko, pa i država, treba plaćati, tu svakako dileme nema, ali ima dileme oko toga kako ih platiti, ako recimo druga firma, kojoj građanin- dužnik pruža uslugu, svoju stručnost, rad i znanje, ne podleže istim zakonima, to jest ne plaća te usluge.
Prinudna naplata duga za grejanje

Svoje pravo na naplatu duga subotička JKP Toplana će narednih dana iskoristiti i kroz mehanizam prinudne naplate, odnosno plenidbe, ili fendovanja, kako je ranije u Vojvodini nazivan taj zastrašujući čin, koji je označavao potpuni poraz građana pred državom.

Toplana je objasnila da je prinuđena na ovaj čin, jer iznos njenih nenaplaćenih potraživanja trenutno dostiže 33 miliona dinara. U tome ima duga i fizičkih i pravnih lica, mada je procenat onih koji plaćaju redovno čak 85 odsto. Za onih 15 odsto Toplana je ostavila krajnji rok do 6. juna, te će, ako dužnici do tada ne uplate ono što moraju, na njihova vrata poslati sudske izvršitelje.

U bilo kom obligacionom odnosu takav zakonski rezon bi bio apsolutno logičan, ali kada je reč o javnim preduzećima neminovno se postavlja pitanje ravnopravnosti korisnika i davaoca usluge - u smislu koliko on može uticati na cenu, kvalitet, sigurnost date usluge, i može li u krajnjem odlučiti da je ne kupi. Budući da je većina komunalnih usluga od životne važnosti za građane, ali često bez alternative-konkurencije, oni su pred takvim državnim monopolom potpuno obespravljeni. Recimo, JKP Toplana u Subotici, kao i ostala JKP bilo gde u Srbiji, podiže svoje cene prema sopstvenim potrebama, a potrošač može samo ćutati i platiti, ili se pobuniti, i opet platiti.

Posebno je interesantno pitanje kvaliteta takvih usluga. Ni u slučajevima kada su im stanovi usred zime hladni, zbog kvara svakako izvan njihovih ingerencija, za građane ne postoji nikakav sudski izvršitelj koji bi pokucao na vrata JKP. Makar da istraži zbog čega ovo preduzeće naplaćuje građanima grejanje i tokom juna, jula, avgusta, kada zvezda žeže.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5618

Povezana vest

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

prinudna naplata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.