Komentara: 1
Pregleda: 2686

Prinosi u subotičkom ataru značajno veći u odnosu na ostatak Vojvodine

25.08.2017. u 10:56h
Izvor: Subotica.com
Iako još u potpunosti nisu poznate posledice suše, prinosi na njivama u subotičkom ataru značajno su veći u odnosu na ostatak Vojvodine, rečeno je juče povodom Dana polja kukuruza, soje i suncokreta.
Prinosi u subotičkom ataru značajno veći u odnosu na ostatak Vojvodine

I pored slabijih prinosa od očekivanih, situacija je, prema rečima stručnjaka mnogo bolja u odnosu na 2012. godinu.  Prema procenama, prosečan prinos kukuruza biće oko 5 tona po hektaru, a na nekim parcelama može se očekivati i do 8 tona.  Prvi otkosi suncokreta sa  prinosima od svega oko dve tone, nisu ohrabrujući, ali očekuje se da će u nastavku žetve  biti nešto veći.

- Prinosi su ipak nešto niži od onih prvobitnih 2,7  do 2,8 tona po hektaru, ali  nije Subotica toliko uticala, koliko recimo Banat gde su prinosi daleko niži. Tamo je i najveća proizvodnja suncokreta. Tako da ćemo do kraja videti koja će biti konačna cena, ali cena neće zadovoljiti poljoprivrednike. Evidentno je da će ove godine na većini kultura poljoprivrednici jedva pokriti troškove, a neki će ostvariti i gubitke - ističe direktor Poljoprivredne stručne službe Damir Varga, dodajući da je  cena suncokreta bila je 34 dinara, ali da je kako žetva odmiče dostigla i 38 dinara.

Situacija u našem ataru  značajno je bolja i kod kukuruza, iako će prema oceni stručnjaka prinosi biti veoma redukovani. 

- Sever i zapad Bačke znatno bolje izgleda, bilo je i padavina, bolja su i zemljišta, viši je nivo agrotehnike. Međutim, ako se posmatra teritorija Srbije, gde je kukuruz zasejan na oko milion hektara,  situacija nije ni malo povoljna. Suša je učinila svoje, tako da će prinosi biti znatno redukovani, u Vojvodini negde na nivou do 60 odsto u odnosu na bolje godine, a u centralnoj Srbiji čak i do 70 odnosno 90 odsto - kaže Života Jovanović, rukovodilac Službe marketinga u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“.

Poljoprivredni proizvođač, Marko Vučić, potvrdio je većina poljoprivrednika neće  biti  zadovoljna cenom kukuruza i suncokreta, jer kako kaže, ne veruje da će rasti u narednom periodu.

- Vrlo teško da će rasti cene. Svake godine je tako, kad se ovrši  pšenica, ječam, suncokret, onda daju neku cenu. Smatram da bi trebalo unapred da se zna cena, znači pre jeseni, odnosno pre nego što počne setva, pšenice, ječma, ili druge kulture. Trebalo bi da se kaže koja će sledeće godine biti cena, pa neka ljudi odluče šta će da sade, a ne kada vide koliko ima, onda nam tako i plate - kaže Vučić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2686
Povezane teme

žetva

poljoprivreda

poljoprivredni radovi

poljoprivredna stručna služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.