• Pregleda: 3870

Prijem za predstavnike Svete stolice

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, primili sekretara Svete stolice za odnose sa državama Dominika Mambertija, ambasadora Svete stolice u Beogradu Orlanda Antoninija, zrenjaninskog biskupa Lasla Nemeta, subotičkog biskupa Janoša Penzeša, sekretara u Državnom sekretarijatu Svete stolice Henrika Jagodinskog, sekretara nuncijature u Beogradu Januša Blahovjaka i Mirka Štefkovića, sekretara Subotičke biskupije.
Prijem za predstavnike Svete stolice

Uz izražavanje dobrodošlice i isticanje da poseta visoke delegacije Katoličke crkve predstavlja priznanje za subotičku lokalnu samoupravu, gradonačelnik Maglai je uvaženim gostima u kratkim crtama predstavio naš grad, ukazao na aktuelne probleme i upoznao ih sa merama koje će se u narednom periodu preduzimati u cilju ekonomskog osnaživanja Subotice.

On je naglasio da je Subotica grad u kome u skladnoj zajednici žive ljudi više različitih religija, da u gradu deluje više crkava i verskih zajednica i da najviše vernika imaju Katolička i Srpska pravoslavna crkva.

- Lokalna samouprava dobro sarađuje sa svim crkvama i verskim zajednicama u našem gradu. Pomažemo im u skladu sa mogućnostima i trudimo se da tu podršku unapredimo – rekao je Jene Maglai.

Ilija Maravić je istakao da je Subotica multietnička sredina sa populacijom koju čine predstavnici više od 20 različitih nacionalnosti od kojih su najbrojniji Mađari, Srbi, Hrvati i Bunjevci. Subotica je i van granica naše zemlje poznata po negovanju i poštovanju bogatstva različitosti, podvukao je Maravić, i dodao da bi, u tom smislu, bilo dobro da nas slede i države.

Dominik Mamberti je izrazio zahvalnost na prijemu i zadovoljstvo što subotička lokalna samouprava brine i o Katoličkoj crkvi. On je rekao da je  glavni cilj negovog dolaska u Suboticu poseta ovdašnjoj katoličkoj zajednici, da je prvi put u našoj zemlji i da njegova poseta predstavlja znak interesovanja koju Sveta stolica ima prema Srbiji.

- To interesovanje ogleda se u tome kako hrišćani katolici mogu da daju svoj doprinos u svim sferama života u Republici Srbiji. Puno je oblasti u kojima katolička crkva može da sarađuje sa vlastima u vašoj zemlji za zajedničko, opšte dobro. U ime Svete stolice, i vama želim da realizujete sve zacrtane planove koje nameravate da sprovedete u cilju otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog jačanja grada Subotice – naglasio je Mamberti.

Na sastanku je konstatovano da će, s obzirom na to da je Subotica grad u kome svoje sedište ima najbrojnija katolička biskupija u Srbiji, Sporazum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja koji su juče, u Beogradu, potpisali šefovi diplomatija Srbije i Svete stolice, Ivica Dačić i Dominik Mamberti, moći da se primenjuje upravo u našem gradu.

Naime, ideja je da se, čim sporazum zaživi i država prizna diplome o višoj stručnoj spremi sveštenika i vernika koji su studirali u inostranstvu, Teološko-katehetski institut podigne na viši akademski nivo, odnosno na rang fakulteta ili da se, što je mnogo izvesnije, u saradnji sa Učiteljskim fakultetom na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici otvori jedan smer na tom fakultetu na kome bi katolički veroučitelji sticali visoko obrazovanje.

Razlog tome je, kako je rečeno, da se katoličkim veroučiteljima osigura adekvatno akademsko obrazovanje i da se Subotička biskupija, odnosno Katolička crkva u Srbiji, uključi u akademski život našeg grada i države.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

22
ffilozoff Odgovori
DACIC-bezboznik potpisao??/ he,he,he, pa ON nije u stanju da udje ni u pravoslavnu svetu crkvu,a OVO je presedan-da BEZBOZNIK,okoreli SPS-ovac nesto potpise u vezi crkvenog ?????
Seka Odgovori
Samo su nam trebali ovi nazadnjaci...nadam se da nisu dosli u potragu za decacima po nasem gradu...
stipan Odgovori
ljudi, sklanjajte decu, dolaze popovi!
cule Odgovori
Pa da li ste vi ludi ili se pravite???
Ovde su samo Bunjevci i svi su poreklom Hrvati to je isti narod
boa Odgovori
DOlaze da provere stanje imovine katoličke crkve i da krenu sa naplaćivanjem crkvenog poreza, katolici ima da plate veru u Boga!
@Seka Odgovori
bona fide Odgovori
@cule: Budala ostaje budala!
pajo Odgovori
bravo
Ento Odgovori
Većina prethodnih komentara je jako glupava.Ljude uopće ne zanima duhovni okvir ovog događaja niti se mogu u njega uživjeti.
Светац Odgovori
ОЧЕ НАШ

Оче наш, који си на Небесима
Да се свети име Твоје
Да дође Царство Твоје
Да буде Воља Твоја
И на земљи као што је на Небесима
Хлеб наш насушни дај нам данас
И опрости нам дугове наше
Као што и ми опраштамо дужницима својим
И не уведи нас у искушења
Но избави нас од злога.

Јер је Твоје Царство и Сила и Слава
Сада и увек и у векове векова.

Драга Браћо и Сетстре ујединимо се.
Будите мудри и не дозволите да вас Масонска рука дотакне!
vokille Odgovori
Rešenje za sve ovo religijsko je vratiti komunističke zakone. U Jugoslaviji tada nije bila crkva zabranjena, već jednostavno nije bila u modi, ni 90% vernika danas ne dolazi nešto u svoje bogomoljke. Dosta je da mi građani plaćamo porez za njih, a da oni budu oslobođeni!
I nećemo da dajemo prihode ni Vatikanu, ni Moskvi ni Meki, ili ma kom drugom verskom centru, hoćemo klalitetnije obrazovanje i zdravstvo!
stormwatch Odgovori
SVIM SNAGAMA PROTIV KOMUNISTA I KOMUNIZMA!
Putnik Odgovori
@Vokille , svaka cast , to je nesto sto je bilo najvrednije od komunista.
Ento Odgovori
Kao što rekoh,čini se da je većina pojedinaca koja je do sada komentirala ovu vijest jako glupava jer komentari odražavaju s jedne strane totalni nedostatak elementarne teološke naobrazbe,a s druge strane krajnje primitivno strukturirane ličnosti čije rasuđivanje ne ide dalje od najvulgarnije medijsko novinarske stereotipizacije,tj s IQ-om tek nešto višim od majmunskog.To je ujedno i indikator stanja duha u društvu koje je u tranziciji od totalitarno komunističkog i ateističkog prema liberalnom globaliziranom Novom Dobu totalnog uništenja vjere u Isusa Krista.Glasnogovornici takvog New Agea su upravo ovi "buzdovani" sa svojim komentarima.
ffilozoff Odgovori
#ento, sta ste hteli reci sa Vasim komentarima??? Recite ARGUMENTOVANO,ali 'narodskim'jezikom!! Spominjete i neki IQ-sta je to?? ZAKLJUCAK-ako nesto neko napise,treba da ARGUMENT bude istinit i "proveren",i da mu IQ bude "BAREM" iznad 100!!! STA je IQ i kakve veze ima sa Vama ENTO ILI NESTO????
boa Odgovori
@Ento@

Za visok ili nizak IQ se obrati roditeljima čija su deca silovana i zlostavljana od popova bilo, ili onima koje nisu hteli krstiti ili sahraniti jer nisu platili crkveni porez i kao poslednje: čak i google prevodilac bolje barata pojmovima od tebe, ne znaš gde treba oduzeti a gde dodati dva ili tri slova, totalni si amater.
cule Odgovori
BOA
BONA FIDE
Ako ne volite Katolike to je vas problem
Ali PRVO METLAJTE PRED SVOJIM VRATIMA a onda se brinite za Katolike
papa emeritus Odgovori
@cule

ovde se ne radi o katolicima i pravoslavcima tj. obicnim ljudima nego o katolickim/pravoslavnim popovima koji su licemerna, pljackaska, ratnohuskacka, pedofilska bagra.
cule Odgovori
Papa Emeritus
Preterao si jer mali procenat medju Katolicima i Pravoslavcima popovima su takvi kakvih ih opisujes i Bog ce ih kazniti i suditi a ne ti
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.