Komentara: 1
Pregleda: 3901

Pridržavamo li se osnovnih pravila ponašanja na kupalištima?

03.08.2017. u 19:19h
Izvor: TV Subotica
Od početka sezone kupanja u Vojvodini je zabeleženo 12 slučajeva utapanja sa smrtnim ishodom na otvorenim vodama i bazenima, pokazuju podaci Crvenog krsta Srbije. Zbog toga je veoma važno da se pridržavamo osnovnih pravila ponašanja na kupalištima, savetuju stručnjaci.
Pridržavamo li se osnovnih pravila ponašanja na kupalištima?

U vrelim letnjim danima, naši sugrađani, rashlađuju se na razne načine, a jedan od njih je i kupanje u bazenu. I dok se većina pridržava osnovnih pravila ponašanja u vodi, ipak se čuje poneki zvuk pištaljke kao opomene kupačima.

Kada maksimalna dnevna temperatura dostiže i do 38 stepeni kao danas, velike su toplotne razlike između temperature vode i našeg organizma. Da ne bismo doživeli šok, važno je da se pridržavamo pravila i saveta pre ulaska u vodu.

- Veoma je bitno da postepeno ulazimo u vodu, da ovlažimo grudni koš i vratni deo, da ne dođe do sužavanja krvnih sudova i gubljenja svesti u vodi. Važno je da se ne zalećemo, ne skačemo, iz više razloga - sa jedne strane, da ne povredimo druge, a sa druge strane, da mi ne dođemo u situaciju da nam se zavrti u glavi, izgubimo svet, itd. Veoma je bitno tuširanje, ne samo zbog higijenskih razloga, već i zbog toga što moramo da vodimo računa o sebi odnosno da bi smanjili veliku temperaturnu razliku. Preporučuje se da se jede manje, ali češće, i da to bude laka hrana. Važno je da unosimo dosta tečnosti i da veoma obazrivo ili nikako, ne konzumiramo alkohol, kaže Žolt Sendi, instruktor spašavanja na vodi iz Crvenog krsta Srbije.

Osnovni parametri svakog kupališta su da na jednom olimpijskom bazenu mora da ima minimalno četiri spasioca, a na oko 1 500 kupača mora biti prisutan i jedan lekar, objašnjava Sendi. U slučaju nezgode, obavezno se moramo obratiti spasilačkoj službi, a ukoliko je intervencija u toku, ostali kupači treba da napuste bazen.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3901
Povezane teme

bazeni

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.