Komentara: 0
Pregleda: 2613

Preživeo sam Dakar reli i ispunio san

23.01.2009. u 14:21h
<p>Vi&scaron;estruki državni &scaron;ampion u motokrosu Gabor Sagmajster (37) upisao se u istoriju motociklizma kao prvi čovek iz Srbije koji je stigao na cilj čuvenog Dakar relija, ove godine voženog u Argentini i Čileu.</p>
Preživeo sam Dakar reli i ispunio san

U razgovoru za „24 sata" Gabor kaže da je plasmanom na 89. mesto, u konkurenciji 260 takmičara, ispunio životni san.

UPORNOST - Dakar je vrhunac karijere, u motociklizmu to je ono što je po značaju u rangu Formule 1 u automobilizmu. Ponosan sam što sam dogurao do kraja - kaže Gabor.
Ovogodišnji Dakar reli (5 - 20. januara), na nepredvidivoj ruti dugoj 9.273 kilometara, završilo je samo 113 takmičara. Gabor je, pod srpskom zastavom, vozio motor KTM 690 za mađarski „Salai tim".
Pripreme za Dakar trajale su tri godine: kondicioni treninzi i oko trideset trka godišnje. Pomoglo mu je i petnaestogodišnje iskustvo u motokrosu, sa oko 250 trka. Ipak, naš as ističe značaj ne samo fizičke, već i psihičke izdržljivosti.
- Za ovu trku se niko ne može u potpunosti pripremiti. Bilo koje moto znanje ovde nije dovoljno. Čovek mora biti veoma istrajan i spreman na velike fizičke napore da bi došao do cilja - kaže Gabor.
Učesnici relija spavaju u šatorima, ujutru u pet kreću na etape, u kamp se vraćaju uveče oko osam. Na spavanje je Sagmajster odlazio oko ponoći, potpuno iscrpljen, sa natečenim prstima na rukama. Ipak, naš šampion nije odustajao čak ni u najtežim situacijama.
- Prilikom pada naprsla su mi tri rebra. Zahvalan sam Boži Ristiću, drugom predstavniku Srbije na Dakaru, koji se zaustavio i pomogao mi da završim tu etapu. Ostatak relija proveo sam na tabletama protiv bolova - objašnjava Sagmajster.
Motor je zavoleo kao jedanaestogodišnjak kada je seo na „tomos automatik", a do danas se oprobao u vožnji svih tipova motora. U početku nije imao podršku porodice.
- Majka i dalje strepi kad odem na trku, mada je prihvatila moj poziv - priznaje šampion.

Bilo je i suza
Nije lako izdržati 15 sati na motoru usred pustinje. Pesak je svuda iste boje, pa ne znaš gde je meko. Dešavalo se da mi motor propadne, dok drugi pored mene jure kao po asfaltu. Tada bi mi krenule suze od napora i nemoći. Dešavalo se i da da se pet- šest puta uzastopno penjem desetak metara pred vrh dine, tad mi se motor ukopa, pa moram ponovo - opisuje Gabor neke od teškoća koje prate učesnike Dakar relija.

Pola godine van kuće
Strast prema motociklizmu primorava ga na mnoga odricanja. Najviše mu nedostaje porodica, jer je izvan svoje Subotice skoro pola godine. Ipak, sve se zaboravi kada se vrati kući. Tako je bilo i prekjuče na Horgošu, gde su ga dočekali najverniji prijatelji motoristi. Sa ženom Silvijom Sagmajster ima sinove Saboča (16) i Ričarda (14). Mlađi sin, iako je nasledio strast prema motorima, sa starijim bratom ipak se posvetio tenisu.

 

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2613
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.