Komentara: 0
Pregleda: 2377
Foto

Preventivni pregledi doprinose efikasnijem lečenju dijabetesa

22.11.2017. u 11:40h
Izvor: Subotica.com
Preventivni pregledi doprinose efikasnijem lečenju dijabetesa

Šestu godinu za redom, Očni centar "Perfect vision" Kuće zdravlja obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Tim povodom, ove godine su odlučili da upriliče predavanje o dijabetesu i besplatan očni pregled za sugrađane, kako bi probudili svest i edukovali stanovništvo o tome da je ovo oboljenje potrebno na vreme otkriti i adekvatno lečiti.

- Cilj ove akcije je prevencija, uputiti ljude da se na vreme jave na preglede, da jednom godišnje provere krvnu sliku i šećer u krvi, jer je na taj način moguće otkriti bolest u najranijem periodu, kada se ona još uvek može lečiti i kada su komplikacije svedene na minimum. Na današnjem predavanju biće reči upravo o tome, pokušaću našim sugrađanima da objasnim šta je šećerna bolest, kako se ispoljava, na šta treba da obrate pažnju i koji su faktori rizika koji mogu da dovedu do komplikacija na oku - objasnila je Ivana Ambruš Ivazović, lekar specijalista oftalmolog.

Nakon predavanja, stručno osoblje Očnog centra "Perfect vision" Kuće zdravlja pregledalo je prisutne sugrađane, objasnilo im okvirno stanje na očnom dnu, na osnovu kojeg su ih uputili na dalju dijagnostiku, ukoliko je bilo potrebe.

Preventivni pregledi doprinose efikasnijem lečenju dijabetesa

GLOBALNI RAST - Broj obolelih od dijabetesa u svetu 2000. godine iznosio je 171 milion, odnosno 2,8 odsto ukupne populacije. Tada je Svetska zdravstvena organizacija iznela podatak, prema kojem se predviđalo da će se 2030. godine broj obolelih udvostručiti.
Međutim, 2017. godine broj obolelih već iznosi 371 milion.

Naša sugrađanka Marija Šabić, od 2002. godine boluje od dijabetesa, a naočare nosi gotovo 17 godina. Kaže da je priroda njenog posla, kao i rad za računarom, uticala na njen vid, ali da je, pre svega, dijabetes učinio svoje.

- Pozdravljam sve akcije ovog tipa i došla sam zbog toga što mi je ovo potreba. Ranije sam imala komplikacija zbog šećera, a imam ih i dalje. Želim promenu. Moja doktorica se odselila, treba da nađem novu i ovo mi je odlična prilika da uspostavim kontakt, da čujem nešto više i da na kraju proverim svoje oči. Dijabetičari svakako moraju da idu na redovne preglede na svakih šest meseci, ja idem redovno, a ostalima preporučujem da bar jednom godišnje odu i provere svoje zdravlje - poručila je Šabić.

Ipak, sugrađanka Biserka Matković, kaže da je redovne preglede teško održavati, zbog dugog čekanja.

- Naočare nosim već 14 godina, za čitanje i kuvanje. Ne idem redovno na preglede, jer ne mogu da stignem na red u Bolnici, tako da idem samo kod optičara, po potrebi. Podržavam ovu akciju, jer je važno da dubinski pogledamo oči, kako bismo znali da li imamo ili nemamo nešto na oku - rekla je Marković.

Preventivni pregledi doprinose efikasnijem lečenju dijabetesa

Očni centar "Perfect vision" Kuće zdravlja u decembru i januaru poklanja praznični popust od 10 odsto na operaciju katarakte, dok za lasersko skidanje dioptrije, pružaju mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata.

Izvor: Subotica.com
Predavanje o dijabetesu i besplatni pregled poliklinike "Kuća zdravlja" Predavanje o dijabetesu i besplatni pregled poliklinike "Kuća zdravlja" Predavanje o dijabetesu i besplatni pregled poliklinike "Kuća zdravlja" Predavanje o dijabetesu i besplatni pregled poliklinike "Kuća zdravlja" Predavanje o dijabetesu i besplatni pregled poliklinike "Kuća zdravlja" Predavanje o dijabetesu i besplatni pregled poliklinike "Kuća zdravlja" Predavanje o dijabetesu i besplatni pregled poliklinike "Kuća zdravlja" Predavanje o dijabetesu i besplatni pregled poliklinike "Kuća zdravlja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2377
Povezane teme

dijabetes

kuća zdravlja

dijabetičari

svetski dan borbe protiv dijabetesa

perfect vision

očni pregled

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.