Komentara: 1
Pregleda: 5607

Preventivni ginekološki pregledi mogu (i trebaju) da budu češći

05.01.2013. u 17:08h
Izvor: RTV Yueco
Akcija sprovodjenja Nacionalnog porograma za prevenciju raka grlića materice završena je u Bajmoku. Ginekolozi su prema planu trebali da pregledaju skoro dve hiljade žena, a a na pismeni poziv odazvalo se samo njih 900.
Preventivni ginekološki pregledi mogu (i trebaju) da budu češći

Ministarstvo zdravlja obavestilo je instituciju Pokrajinskog ombudsmana da žene od 15 i više godina mogu da obavljaju preventivne ginekološke preglede češće, a ne samo jedanput u tri godine.

Pokrajinski ombudsman je povodom različitog tumačenja odredbi Pravilnika o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji, odnosno o obimu preventivnih mera zatražio pojašnjenje Ministarstva zdravlja u vezi sa preventivnim ginekološkim pregledima.

Naime, Ministarstvo zdravlja u odgovoru Pokrajinskom ombudsmanu obaveštava da su propisani preventivni ginekološki pregledi žena od 15 i više godina jedanput u tri godine, a takođe i ženama od 19 do 21 godine.

Pokrajinski ombudsman je takođe obavešten da Ministarstvo zdravlja priprema pravilnik o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2013. godinu, kojim će se nejasnoće u razumevanju obima i sadržaja prava na zdravstvenu zaštitu žena pojasniti. Biće nastavljena praksa preventivnih pregleda žena i uvedeni programi skrininga raka grlića materice i raka dojke u skladu sa standardima u Republici Srbiji, kao i u zemljama u okruženju i u svetu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 5607
Povezane teme

ginekologija

rak grlića materice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.