Komentara: 3
Pregleda: 1564
Foto

Prevencija i edukacija najvažnije u borbi protiv trgovine ljudima

18.10.2021. u 14:44h
Izvor: Subotica.com
U prvoj polovini ove godine, Više javno tužilaštvo u Subotici zaprimilo je dva predmeta za krivično delo trgovine ljudima, a u poslednje dve i po godine, pet predmeta je pravosnažno okončano, podaci su s kojima dočekujemo ovogodišnji Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.
Prevencija i edukacija najvažnije u borbi protiv trgovine ljudima

Šta je trgovina ljudima, koje posledice može da ostavi na žrtvu, kao i koje mere opreza mogu da primenjuju u svakodnevnom životu, učenici prvih i osmih razreda OŠ "Sečenji Ištvan" imali su priliku da saznaju na radionici, koju je za njih pripremio vršnjački edukator Crvenog krsta. Kako su nam objasnili, o ovom problemu su još ranije razgovarali sa roditeljima, ali im je današnje predavanje pružilo jasniju sliku o opasnosti ovog krivičnog dela i gde sve mogu s njim da se susretnu.

- Naučila sam da se više čuvam i pazim, ne samo na sebe, nego i na ostale. Opasnosti ima na internetu i uvek moramo da budemo pažljivi koje informacije dajemo, na ulici, da ne pričamo sa strancima da se ne bismo uvukli u nešto što ne treba i da nas ne bi povredili - kazala je Nevena, učenica osmog razreda.

- Ne smemo da uzimamo bombone ili sok od nepoznatih ljudi, jer u njima može da bude droga, da nas uspavaju i odvedu u drugu zemlju, daleko od roditelja. Ne treba ni da ulazimo u kola kod nekoga koga ne poznajemo - ispričao je šta je naučio Dušan, učenik osmog razreda.

- Uvek treba da prijavimo ako imamo neki problem, u školi ili van nje. Možemo da prijavimo nastavnicima, policiji, roditeljima, uglavnom starijim ljudima kojima verujemo - objasnila je Branislava, učenica osmog razreda.

Prevencija i edukacija najvažnije u borbi protiv trgovine ljudimaPo rečima Vojislava Stankovića, volontera i vršnjačkog edukatora iz oblasti prevencije trgovine ljudima Crvenog krsta, đaci s velikom pažnjom prate ovakva predavanja i rado učestvuju u radionicama, jer su kuća i škola jedina mesta na kojima mogu da čuju nešto više o ovom problemu.

- Deca su generalno zainteresovana za ovu temu, zato što nemaju gde drugde priliku da čuju o trgovini ljudima i, samim time, njima je sve to novo. Naravno, i način na koji to prezentujemo im bude zanimljiv, a i mnogi od njih se odluče da budu volonteri i da se bave ovim programom, što je nama posebno drago, jer pokazuju inicijativu na ovu temu - kazao je Stanković.

Prevencija i edukacija najvažnije u borbi protiv trgovine ljudimaDa je potrebno podići svest u obrazovno-vaspitnim ustanovama o problemu trgovine ljudima, smatraju u OŠ "Sečenji Ištvan", gde tokom školske godine planiraju da uključe Đački parlament i roditelje učenika u aktivnosti na temu trgovine ljudima, a takođe će osnovati i akcioni tim koji će se baviti ovim pitanjem.

- Uz sve druge zadatke koje škola obavlja, jedan od zadataka biće i da se upozna sa indikatorima za prevenciju trgovine ljudima, te je jedan deo ovog plana i da nastavnike bolje upoznamo sa tim indikatorima. Direktori i stručna služba su već tokom godine imali obuke na ovu temu i naš cilj je da nastavnici nauče kako treba da posmatraju učenika u okruženju, njihovu komunikaciju i zdravstveno stanje, jer su sve to indikatori koji mogu da upućuju da se potencijalno radi o trgovini ljudima, odnosno da su to nekada bezazlene situacije u koje učenici dospevaju, a koje nastavnicima mogu da kažu dosta toga - objasnila je Vesna Vajs, direktorka OŠ "Sečenji Ištvan".

Prevencija i edukacija najvažnije u borbi protiv trgovine ljudimaOvo je samo jedna od aktivnosti koje Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima organizuje tokom cele godine, kazao je koordinator Ilija Đukanović, dodajući da će se danas biti održano i predavanje za učitelje i nastavnike u prostorijama Crvenog krsta na ovu temu, dok će tokom poslepodneva volonteri ove gradske organizacije deliti edukativni materijal građanima u centru grada.

- Trgovina ljudima je krivično delo, to je najgrublje kršenje ljudskih prava, pre svega prava deteta. Po svim statistikama u Srbiji su najugroženije devojčice od 11 do 17 godina, a kada govorimo o punoletnima, to su žene do 30 godina. Uvek je po pravilu reč o seksualnoj eksploataciji, naravno da ima i drugih vidova trgovine ljudima, kao što su radna eksploatacija i prinuda na prosjačenje, ali je najveći broj seksualna eksploatacija. U vreme pandemije, ovi problemi trgovine ljudima su se sve više preselili u digitalni, virtuelni svet, kroz društvene mreže, profile i naloge, i postoji veliki broj problema sa kojima se mladi danas suočavaju - kazao je Đukanović.

Prevencija i edukacija najvažnije u borbi protiv trgovine ljudimaZa krivično delo trgovine ljudima zaprećena je kazna zatvora od 5 do 15 godina ukoliko je žrtva maloletna, odnosno od 3 do 12 godina ukoliko je žrtva punoletna, dok je Krivičnim zakonikom definisano da se kazne za ovo krivično delo ne mogu ublažavati.

Izvor: Subotica.com
Radionica povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Radionica povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Radionica povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Radionica povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Radionica povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Radionica povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Radionica povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Radionica povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1564
Povezane teme

trgovina ljudima

dan borbe protiv trgovine ljudima

ilija đukanović

osnovna škola sečenji ištvan

crveni krst subotica

vesna vajs

lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.