Komentara: 0
Pregleda: 2800

Prevencija bitna u borbi protiv trgovine ljudima

16.07.2014. u 17:56h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici pre godinu dana je formirana mreža za podršku žrtvama i prevenciju trgovine ljudima u Republici Srbiji. Formiranje ove mreže inicirano je u sklopu projekta „Lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima“, koji realizuju NVO Atina u partnerstvu sa Novosadskim humanitarnim centrom i u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz finansijsku podršku Evropske unije i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.
Prevencija bitna u borbi protiv trgovine ljudima

Trgovina ljudima je jedna od najvećih i najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti. Reč je o prinudnom prosjačenju, eksploatacija muškaraca, žena i dece u vidu prinudnog rada,  seksualne eksploatacije, prinude na vršenje krivičnih dela i drugo.

U Subotičkoj policiji objašnjavaju da su ove godine razgovarali sa tri moguće žrtve trgovine ljudima,za koje se na kraju ispostavilo da to nisu.  Osobe koje učestvuju u izvršenju ovog krivičnog dela mogu biti osobe od poverenja, roditelji, srodnici, poznanici, partneri, prijatelji, ali i nepoznate osobe sa kojima žrtva stupa u kontakt kako bi promenila svoj trenutni status.

Najčešći uzroci koji prethode ulasku u situaciju trgovine ljudima mogu biti siromaštvo, iskustvo zanemarivanja i nasilja u porodici, prethodno iskustvo marginalizacije i diskriminacije.U Centru za socijalni rad objašnjavaju da od kada je potpisan Memorandum o multisektorskoj saradnji “Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima u Subotici” mnogo se uradilo na prevenciji. Pored istažnih organa u rad uključile su se i mnoge nevladine organizacije.

Žene i devojčice i dalje su najčešće žrtve ovog oblika kriminala, a seksualna eksploatacija ostaje preovlađujući oblik trgovine ljudima u zemlji. Česti su i slučajevi radne eksploatacije, prinudne prošnje i prinudnih brakova, dok nešto ređe nailazimo na slučajeve prinude na vršenje krivičnih dela.Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima 30.jul proglašen je 18.12.2013 od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i tim povodom je u Centru za socijalni rad upriličen sastanak gde je  rezimiran dosadašnji rad mreže.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2800
Povezane teme

trgovina ljudima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.