Komentara: 5
Pregleda: 3718
Foto

Preporuka je da privrednici što pre rešavaju svoja potraživanja

28.11.2017. u 13:33h
Izvor: Subotica.com
Na okruglom stolu pod nazivom "Mehanizmi naplate potraživanja", koji je održan danas u prostorijama Regionalne privredne komore Subotica, privrednici su bili u prilici da nešto više saznaju o prinudnom ostvarenju svojih potraživanja, garancijama i sredstvima izvršenja, kao i o efikasnosti izvršenog postupka po novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju.
Preporuka je da privrednici što pre rešavaju svoja potraživanja

U privrednim odnosima, potraživanja su jedna od najznačajnih stavki, kako u knjigovodstvenom bilansu, tako i u privredi naše zemlje. Damir Šite, javni izvršitelj, kaže da se okrugli stolovi i diskusije na ovu temu, organizuju kako bi se, pre svega, privrednicima ukazalo na mehanizme koji im stoje na raspolaganju, odnosno na koji način i kojim putem mogu svoja sredstva naplatiti.

- Postupak izvršenja nije jedini postupak, odnosno mehanizam naplate potraživanja. Postoji takozvano "soft" izvršenje, odnosno rešavanje dužničkog odnosa bez prinude i iznuđivanja naplate, kroz dobrovoljno ispunjenje obaveza putem plaćanja određene rate, kompenzacije ili dogovora. Ukoliko to ne urodi plodom, preostaje sudski put namirenja, odnosno prirodno ostvarenje potraživanja, koje sada sprovode isključivo javni izvršitelji. Javni izvršitelji su nadležni u našoj zemlji za naplatu svih novčanih potraživanja, te je u tom smislu komunkacija između privrednika i javnih izvršitelja od izuzetnog značaja - istakao je Šite.

Preporuka je da privrednici što pre rešavaju svoja potraživanja

Prema njegovim rečima, najefikasniji mehanizam naplate potraživanja je kada privrednici odmah po isteku valute i roka plaćanja reaguju.

- Naime, ukoliko vaša faktura glasi na osam dana, a vi sačekate rok od osam dana i ne preduzmete ništa, znači da vi niste ozbiljno shvatili svoju fakturu, a ako je vi ne shvatate ozbiljno, zašto bi je ozbiljno shvatio vaš kupac. Mi imamo vrlo dobre mehanizme naplate potraživanja, međutim, problem je što se privredni subjekti kasno odlučuju za mehanizam prirodnog ostvarenja potraživanja, kada je to već iluzorno i kada na drugoj strani nema imovine. Kada nemate imovine, nemate ni prinudnu naplatu. Tako da je najbolje kada privredni subjekt odmah reaguje, po isteku roka valute - zaključio je Šite.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto na temu “Mehanizmi naplate potraživanja” Okrugli sto na temu “Mehanizmi naplate potraživanja” Okrugli sto na temu “Mehanizmi naplate potraživanja” Okrugli sto na temu “Mehanizmi naplate potraživanja” Okrugli sto na temu “Mehanizmi naplate potraživanja” Okrugli sto na temu “Mehanizmi naplate potraživanja” Okrugli sto na temu “Mehanizmi naplate potraživanja” Okrugli sto na temu “Mehanizmi naplate potraživanja”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3718
Povezane teme

okrugli sto

regionalna privredna komora

Šite Damir

privredna komora subotica

regionalna privredna komora subotica

javni izvršitelji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.