• Pregleda: 2372

Preporuka je da privrednici što pre rešavaju svoja potraživanja

Na okruglom stolu pod nazivom "Mehanizmi naplate potraživanja", koji je održan danas u prostorijama Regionalne privredne komore Subotica, privrednici su bili u prilici da nešto više saznaju o prinudnom ostvarenju svojih potraživanja, garancijama i sredstvima izvršenja, kao i o efikasnosti izvršenog postupka po novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju.
Preporuka je da privrednici što pre rešavaju svoja potraživanja

U privrednim odnosima, potraživanja su jedna od najznačajnih stavki, kako u knjigovodstvenom bilansu, tako i u privredi naše zemlje. Damir Šite, javni izvršitelj, kaže da se okrugli stolovi i diskusije na ovu temu, organizuju kako bi se, pre svega, privrednicima ukazalo na mehanizme koji im stoje na raspolaganju, odnosno na koji način i kojim putem mogu svoja sredstva naplatiti.

- Postupak izvršenja nije jedini postupak, odnosno mehanizam naplate potraživanja. Postoji takozvano "soft" izvršenje, odnosno rešavanje dužničkog odnosa bez prinude i iznuđivanja naplate, kroz dobrovoljno ispunjenje obaveza putem plaćanja određene rate, kompenzacije ili dogovora. Ukoliko to ne urodi plodom, preostaje sudski put namirenja, odnosno prirodno ostvarenje potraživanja, koje sada sprovode isključivo javni izvršitelji. Javni izvršitelji su nadležni u našoj zemlji za naplatu svih novčanih potraživanja, te je u tom smislu komunkacija između privrednika i javnih izvršitelja od izuzetnog značaja - istakao je Šite.

Prema njegovim rečima, najefikasniji mehanizam naplate potraživanja je kada privrednici odmah po isteku valute i roka plaćanja reaguju.

- Naime, ukoliko vaša faktura glasi na osam dana, a vi sačekate rok od osam dana i ne preduzmete ništa, znači da vi niste ozbiljno shvatili svoju fakturu, a ako je vi ne shvatate ozbiljno, zašto bi je ozbiljno shvatio vaš kupac. Mi imamo vrlo dobre mehanizme naplate potraživanja, međutim, problem je što se privredni subjekti kasno odlučuju za mehanizam prirodnog ostvarenja potraživanja, kada je to već iluzorno i kada na drugoj strani nema imovine. Kada nemate imovine, nemate ni prinudnu naplatu. Tako da je najbolje kada privredni subjekt odmah reaguje, po isteku roka valute - zaključio je Šite.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Cicvu Derpe Odgovori
Prvo javna preduzeca i ustanove treba da krenu na vreme da izmiruju svoje obaveze. Kada to bude slucaj imace smisla ovakva predavanja.
Realan Odgovori
Srbija je anarhija i govoriti o pravu besmisleno je. I licemerno.
jozo bubnjar Odgovori
a drzava najveci duznik.... ahahahaa... kao sto @Realan rece - licemerno.
tibi Odgovori
javna preuduzeca, mala potrazivanja, od par hiljada dinara (manje od 4000) predaju izvsiteljima,koja dugovanja narastu do 10 000 din.naravno bez opomene (imam dokaze).dakle izvrsiteljima je ovo cist biznis,zato je g.site i prisutan .
Paja Odgovori
Izvršitelj kao zanimanje, ne bi smelo da postoji dok ne postoji i pravna država, uređena propisima na adekvatan način.U suprotnom, dobijate situaciju kao što je u našoj zemlji, da se jedan institut izvitopereno koristi na tuđoj nesreći, kao što to radi gosn Šite.Što se tiče naplate potraživanja, pogotovo prinudnog izvršenja, nema brige za njega, jer naravno, zakonski iza njega stoji imperium države, tako da bez problema može da naplati sva potraživanja prinudnim putem, i mislim da on ne bi trebao zaista da se bavi nečim što nije njegov poziv tj privrednim subjektima, i u svakom slučaju da to prepusti nekim vrsnijim pravnicima od njega samog,što se tiče privrednih subjekata.Njemu naravno najbolje ide prinudna naplata od fizičkih lica, što je u suštini najlakši vid prinudne naplate, država stoji iza vas, ako ne skinete sa računa dužnika, namirite se lepo iz imovine dužnika, uz pratnju unutrašnjih organa, uzmete sebi lepo nagradu takođe prinudnim putem, i obogatite se na tuđoj nesreći.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.