Komentara: 5
Pregleda: 5806

Preminuo Gabor Ladocki, Počasni građanin Subotice - komemoracija i sahrana danas

14.02.2019. u 08:48h
Izvor: Subotica.com
U utorak, 12. februara, preminuo je Gabor Ladocki (91), Počasni građanin grada Subotice. Komemoracija će se biti održana DANAS u 11 časova, sahrana dva časa kasnije.
Preminuo Gabor Ladocki, Počasni građanin Subotice - komemoracija i sahrana danas

Pedagog, sportista i sportski radnik, Gabor Ladocki, preminuo je u utorak u 91. godini života.

Profesorski posao započeo je u Gimnaziji u Subotici. Sportsku aktivnost započinje kao jedanaestogodišnjak u Sportsko-plivačkom klubu na Paliću, u kome leti trenira plivanje, a zimi hokej na ledu.

Kao aktivan takmičar u plivanju osvajao je više puta 1. mesto na prvenstvima Srbije u plivačkim disciplinama na 100 i 200 metara prsno i leptirovim stilom. Usput je kao dobar plivač igrao i vaterpolo u „Spartaku“, članu II savezne lige. Hokej na ledu igrao je u HK „Spartak“ i beogradskom „Partizanu“, koji je u to vreme više puta osvajao državno prvenstvo. Nastupao je u hokejaškoj reprezentaciji Jugoslavije, sa kojom je 1957. godine učestvovao na svetskom prvenstvu u Moskvi.

U 32. godini Ladocki je prestao sa aktivnim igranjem, nakon toga nastavlja kao trener i sudija u sportovima koje je najviše voleo (vaterpolo i hokej na ledu). Trenirao je više godina vaterpolo tim „Spartaka“, člana jedinstvene II savezne lige. Sudijske ispite položio je za vaterpolo i hokej na ledu. Postao je međunarodni sudija u hokeju na ledu 1970. godine, na čijoj je listi ostao sve do 1979- godine, do starosne granice. Nakon toga nastavio je kao delegat i kontrolor u hokeju.

Pored svestrane sportske, trenerske i sudijske karijere, Ladocki je stizao i da kao predavač na raznim seminarima i u trenerskim školama drži predavanja iz sportskih oblasti koje je najbolje poznavao i voleo.

Bogatu sportsku biografiju Gabora Ladockog upotpunjuje velik broj nagrada i priznanja: Majska nagrada Republike Srbije, Medalja zaslužnog pedagoga fizičke kulture SOFK-e Vojvodine, nagrada „Jovan Mikić — Spartaka, priznanja Plivačkog saveza Vojvodine i Srbije, Priznanje povodom 30 godina igranja hokeja na ledu u Jugoslaviji, Priznanje Organizacionog komiteta XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Trofej „Spartaka SD „Spartaka i niz drugih zahvalnica za rad u vaterpolu i hokeju na ledu, za igranje, treniranje i suđenje.

U toku svoje izuzetno bogate profesorske i sportske karijere biran je za predavača fizičke kulture na Višoj pedagoškoj školi u Zrenjaninu, Višoj tehničkoj školi u Subotici, Pedagoškoj akademiji i na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Komemoracija će se održati DANAS u 11 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, dok će se čin sahrane obaviti u 13 časova na Bajskom groblju, iz Peić kapele.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 5806
Povezane teme

počasni građanin

in memoriam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.