• Pregleda: 4978

Preminuo Gabor Ladocki, Počasni građanin Subotice - komemoracija i sahrana danas

U utorak, 12. februara, preminuo je Gabor Ladocki (91), Počasni građanin grada Subotice. Komemoracija će se biti održana DANAS u 11 časova, sahrana dva časa kasnije.
Preminuo Gabor Ladocki, Počasni građanin Subotice - komemoracija i sahrana danas

Pedagog, sportista i sportski radnik, Gabor Ladocki, preminuo je u utorak u 91. godini života.

Profesorski posao započeo je u Gimnaziji u Subotici. Sportsku aktivnost započinje kao jedanaestogodišnjak u Sportsko-plivačkom klubu na Paliću, u kome leti trenira plivanje, a zimi hokej na ledu.

Kao aktivan takmičar u plivanju osvajao je više puta 1. mesto na prvenstvima Srbije u plivačkim disciplinama na 100 i 200 metara prsno i leptirovim stilom. Usput je kao dobar plivač igrao i vaterpolo u „Spartaku“, članu II savezne lige. Hokej na ledu igrao je u HK „Spartak“ i beogradskom „Partizanu“, koji je u to vreme više puta osvajao državno prvenstvo. Nastupao je u hokejaškoj reprezentaciji Jugoslavije, sa kojom je 1957. godine učestvovao na svetskom prvenstvu u Moskvi.

U 32. godini Ladocki je prestao sa aktivnim igranjem, nakon toga nastavlja kao trener i sudija u sportovima koje je najviše voleo (vaterpolo i hokej na ledu). Trenirao je više godina vaterpolo tim „Spartaka“, člana jedinstvene II savezne lige. Sudijske ispite položio je za vaterpolo i hokej na ledu. Postao je međunarodni sudija u hokeju na ledu 1970. godine, na čijoj je listi ostao sve do 1979- godine, do starosne granice. Nakon toga nastavio je kao delegat i kontrolor u hokeju.

Pored svestrane sportske, trenerske i sudijske karijere, Ladocki je stizao i da kao predavač na raznim seminarima i u trenerskim školama drži predavanja iz sportskih oblasti koje je najbolje poznavao i voleo.

Bogatu sportsku biografiju Gabora Ladockog upotpunjuje velik broj nagrada i priznanja: Majska nagrada Republike Srbije, Medalja zaslužnog pedagoga fizičke kulture SOFK-e Vojvodine, nagrada „Jovan Mikić — Spartaka, priznanja Plivačkog saveza Vojvodine i Srbije, Priznanje povodom 30 godina igranja hokeja na ledu u Jugoslaviji, Priznanje Organizacionog komiteta XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Trofej „Spartaka SD „Spartaka i niz drugih zahvalnica za rad u vaterpolu i hokeju na ledu, za igranje, treniranje i suđenje.

U toku svoje izuzetno bogate profesorske i sportske karijere biran je za predavača fizičke kulture na Višoj pedagoškoj školi u Zrenjaninu, Višoj tehničkoj školi u Subotici, Pedagoškoj akademiji i na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Komemoracija će se održati DANAS u 11 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, dok će se čin sahrane obaviti u 13 časova na Bajskom groblju, iz Peić kapele.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
DRAPO Odgovori
Pamtim ga kao učitelja plivanja i profesora fizičkog u srednjoj školi. Bio je divan čovek i pedagog. Neka počiva u miru.
aleksandar Odgovori
Veliki covek i veliki sportista.
Mladim generacijama treba da posluzi za primer ovako impresivna biografija i karijera, posvecena sportu.
Sport, zdrav zivot,prijatelji,putovanja i vaspitni rad!Sjajno.
Neka mu je vecna slava i hvala.
Disident
@Aleksandar tesko da moze danasnjim klincima da bude primer sa tom biografijom... Covek bio castan, sportista i pre svega covek... Nema covek nikakvog dodira sa kriminalom, samim tim otpada mogucnost da ga danasnji klinci uzimaju kao primer...
MaliVrag Odgovori
Malo grešiš DISIDENT. Nisu baš današnji klinci tako loši. Znaju i oni da cene vrednosti i sigurno gospodin Ladocki može da bude i njihov uzor.
Neka mu je večna slava i hvala
CH Odgovori
Sećam se kao veoma oštrog
igrača hokeja. Na sampionatu srednjih škola u rukometu mali stadion brojilo od uzvika zündap rivalstvo izmedju tehničke škole i gimnazije. Njega i brata Zanosa uvek se sećam. Zundap
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.