• Pregleda: 2601

Premijera predstave "Ništa", pozorišne radionice na mađarskom jeziku.

U nedelju, 30. juna 2013. godine sa početkom u 18 časova u Dudovoj šumi (pored jezera) odigraće se premijera Pozorišne radionice na mađarskom jeziku pod nazivom “Semmi” (Ništa). Ulaz na premijeru je slobodan.
Premijera predstave "Ništa", pozorišne radionice na mađarskom jeziku.

Radionicu vodi glumac Dečjeg pozorište Kallo Bela, u organizaciji i pod pokroviteljtsvom Fondacije “Danilo Kiš”. Pomoćni predavač radionice je Raffai Ágnes.

Završna godišnja predstava Pozorišne radionice na mađarskom jeziku predstavlja adaptaciju romana Janne Teller “Ništa” (Intet). Scenario je napisao Lénárd Róbert. Reditelj predstave je Kálló Béla. Igraju polaznici Radionice:  Huszka Lilla, Lányi Nicolette, Orlović Stanislava, Gombás Anikó, Kovács Tamás, Kovács Bence, Búbos Dávid, Szarka Ákos, Pece Réka, Turuc Roxána, Kiss Izabella.

Predavač i voditelj Pozorišne radionice Kálló Béla sledećim rečima najavljuje predstavu “Semmi”: “Radnja predstave se odvija na otvorenom prostoru ispod drveta, na igralištu, groblju, u napuštenoj kućici i zato napuštamo prostor Omladinskog kluba ’Skladište’ i selimo se u Dudovu šumu. Ideja o šetajućem pozorištu nastala je spontano, iz dva razloga, prvi je idealna sredina koju predstavlja Dudova šuma, a drugi  činjenica da će učenici u prirodnom ambijentu sa lakoćom uspeti da se užive u uloge  i dožive celu priču kao istinitu. Tekst drame je napisao umetnički direktor, reditelj, dramski pisac Novosadskog pozorišta Lénárd Róbert po romanu Janne Teller ’Ništa’. Drama je odgovor na osetljivost i zbunjenost današnje omladine, koja ne pronalazi smisao života i ne vidi razlog zašto bi se uopšte trudila bilo oko čega. Rasprava mladih o smislu i bezvrednosti života će se odvijati ispod drveta, na drvetu i u okolini, kao i u ’Godou’. Moglo bi se reći da je ovo ‘drama odrastanja‘. Veoma je zanimljiva i nismo je slučajno izabrali. Knjiga je godinama bila zabranjena, a trenutno je bestseler u Evropi i lektira u školama.“   

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.