Komentara: 3
Pregleda: 1700

Premijera predstave "Ludi svet iliti braća Marks", 15. juna u pozorištu "Deže Kostolanji"

10.06.2024. u 09:08h
Izvor: Subotica.com
U pozorištu "Kostolanji Deže", u subotu (15. juna) će premijerno biti odigrana predstava "Ludi svet iliti braća Marks" reditelja Marcela Belaia. Početak je zakazan za 19:30h.
Premijera predstave "Ludi svet iliti braća Marks", 15. juna u pozorištu "Deže Kostolanji"

U poslednjoj premijeri ove sezone publika će imati priliku da se upozna sa životnim putem i porodičnom istorijom braće Marks koji su važili za najpoznatije komičare u doba nemog filma, uz Čarlija Čaplina. Braća su bila poznata širom sveta, a naročito u Americi koja je, kako stoji u opisu predstave, sinonim za ceo svet.

Priča počinje kada su se roditelji slavne Braće, 1875. godine, ukrcali na brod za Njujork, a završava se kada Gručo Marks preuzima Oskara  koji im je dodeljen 1974. godine za životno delo.

Premijera predstave "Ludi svet iliti braća Marks", 15. juna u pozorištu "Deže Kostolanji"Samo izvođenje predstave obrađuje večito aktuelnu temu, odnosno društveni problem migracija u jednu idealizovanu zemlju gde je sve lepo, gde sve lepo miriše, gde je sve savršeno...a svi znamo da to i nije baš tako. Predstava ima više nivoa i osim crtanih i satiričnih scena, biće i drugi delovi koji će publiku lepo sprovesti kroz istoriju porodice Marks i burnih 100 godina iz istorije Amerike - objašнjava glumac, Adam AđašNikako ne bih rekao da je ovo biografska drama o braći Marks, već su oni, kao svetski poznati komičari, poslužili kao izgovor piscu kako bi ispričao jednu priču iz 20. veka, a to je priča koja govori o ekonomskoj krizi, nedaćama i brojnim nepravdama koje su se dešavale tada, a dešavaju se i danas - nadovezuje se reditelj, Marcel Belai.

Premijera predstave "Ludi svet iliti braća Marks", 15. juna u pozorištu "Deže Kostolanji"Uz Ađaša, u predstavi igraju i David Buboš, Anabela Hodik, Čaba Bence Kemiveš i Andrea Verebeš.

- Što se mene tiče, centalno pitanje komada je šta znači biti komičar, odnosno šta znači prodavati dušu?  Postavlja se pitanje ima li išta dublje ili smo i mi kao umetnici samo neki kapitalistički proizvod na tržištu. Glumački je veoma zahtevno igrati u ovoj predstavi koja je rađena kao crtani film - navodi glumac, David BubošDinamika teksta se može videti u načinu na koji je napisan i u komičnoj formi ali prvenstveno iza te komike stoji jedna ozbiljna priča o braći Marks. Postoje delovi predstave koji se ponavljaju, to je sve tako namerno napravljeno. Ti stalni gegovi koji se ponavljaju, to je jedan sklop koji idu velikom brzinom i zahtevaće veliku koncentraciju na predstavu - dodaje reditelj.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1700
Povezane teme

pozorište

pozorište kostolanji deže

premijera predstave

predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.