Komentara: 0
Pregleda: 1449

Premijera predstave „Karton i karfiol“ u subotu

24.01.2018. u 16:52h
Izvor: Subotica.com
Na sceni Pozorišta „Deže Kostolanji“ u subotu, 27. januara, premijerno će biti izvedena predstava „Karton i karfiol“ reditelja Deneša Debreia.
Premijera predstave „Karton i karfiol“ u subotu

Predstava „Karton i karfiol“, nastala u koprodukciji Pozorišta „Deže Kostolanji“ i Pozorišnog udruženja „Letnji bioskop“, jeste muzičko-poetska monodrama, zasnovana na zbirkama pesama Ota Tolnajia “Prah sveta“ i „Studija o karfiolu”. U predstavi igra Gabor Mesaroš.

- Ideja za predstavu nastala je prošlog leta, kada je glumac Gabor Mesaroš došao kod mene i rekao mi da bi voleo da napravi pesničko veče o poeziji Ota Tolnaija. Rekao je da radi na kontrabasu i tada sam mu rekao da bi bilo interesantno da se on pojavi sa kontrabasom. Počeli smo kao moljci da ulazimo u knjige „Prah sveta“ i „Studija o karfiolu“, a od Ota smo dobili i tekst „Arcimboldo“, u kojem je detaljno napisao kako je došao do karfiola i da je želeo da 2010. bude godina karfiola. Kao moljci pojeli smo pesme od Tolnaija, a na sceni će Gabor ostati kao mali moljac sa kontrabasom da odigra sve što smo mogli pronaći u tekstovima - kaže Deneš Debrei, reditelj.

- Koristio sam motiv Ota Tolnaija karfiol, kako sam ga shvatio, u smislu da istražuje nešto što je svakodnevno, ali da ga podiže u nebo - kaže Gabor Mesaroš, glumac Pozorišta „Deže Kostolanji“.

Premijera predstave „Karton i karfiol“ u subotu

Muziku u predstavi potpisuje kompozitor Konstantin Stefanović, saradnik kompozitora je David Sič, a dizajner zvuka na projektu je Milan Jančurić. U predstavi se pojavljuje i vokal Ružica Inić.

- Komponovanje muzike na ove tekstove koji su delom poezija, a delom poezija u prozi, podelio sam na četiri strane. Jedna je bila komponovanje kratkih numera, koje su više motivski pratile folklorne uzore i modalnog tipa su, zatim elektronske minijature, tako što sam digitalizovao delove intervjua Ota Tolnaija, a isto tako je i glumac u studiju izvodio neku vrstu performansa na prepariranom klaviru i izgovarao tekstove. Zvučne efekte sam radio u saradnji sa kolegom Milanom Jančurićem, a u poslednjem delu predstave smo avangardnim postupcima pokušali da proširimo polje arktikulacije kontrabasa - objasnio je kompozitor Stefanović.

Predstava će na sceni Pozorišta „Deže Kostolanji“ premijerno biti izvedena u subotu, od 19:30 časova. Prva repriza biće u ponedeljak, 29. januara, takođe u 19:30 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1449
Povezane teme

predstava u pozorištu

pozorište kostolanji deže

pozorište deže kostolanji

pozorišna predstava

premijera predstave

predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.