Komentara: 0
Pregleda: 1531
Foto

Premijera predstave "Južna Mesopotamija" u nedelju na sceni "Jadran"

16.03.2022. u 15:05h
Izvor: Subotica.com
Na sceni "Jadran", u nedelju će premijerno biti odigrana predstava "Južna Mesopotamija". Predstava, čiju režiju potpisuje Adam Fekete, počinje u 19:30h.
Premijera predstave "Južna Mesopotamija" u nedelju na sceni "Jadran"

Predstavom "Južna Mesopotamija" reditelj, dramaturg i pisac Adam Fekete se po prvi put predstavlja subotičkoj pozorišnoj publici, a tekst je pisan baš za ovaj ansambl.

Subotičani su već imali priliku da se upoznaju sa ovim umetnikom kroz film Atile Til "Čistim srcem",  koji je prikazan u okviru Festivala evropskog filma na Paliću. Kada je u pitanju predstava "Južna Mesopotamija" Adam Fekete se nalazi u ulozi režisera, pisca, a sam je i birao muziku. Uz njega, veliku ulogu ima i Ana Molnar, vizuelni dizajner - ističe Petronela Kermeci, direktorka Drame na mađarskom jeziku.

Premijera predstave "Južna Mesopotamija" u nedelju na sceni "Jadran"

Reditelj je istakao da mu je ovo prvi put da režira van rodne Budimpešte i dodao da je u prestavu utkao sopstvene utiske i doživljaje o Subotici. 

- Veoma sam se obradovao pozivu da režiram u vašem pozorištu, pogotovo što će na scenu biti postavljeno moje autorsko delo. Cela priča je detektivskog tipa. Lik dobije pismo iz daleke zemlje u kom se navodi da treba da pronađe nestalog, njemu potpuno nepoznatog, rođaka. U ptrazi za njim se susreće sa brojnim likovima kroz koje pronalazi i sopstvene osobine - pažljivo otkriva reditelj - Najlepša stvar u celom procesu stvaranja predstave je to što sam lične stavove, snove, traume i iskustva utkao u predstavu.

Premijera predstave "Južna Mesopotamija" u nedelju na sceni "Jadran"

U predstavi igraju Hermina Erdelji, Monika Pešić, Natalija Vicei, Čaba Ralbovski, Zoltan Rokuš, Andor Kovač Nemeš, Atila Barat, a uloga je poverena i Minji Peković, inače glumici Drame na srpskom jeziku.

- Angažovanje Minje Peković u predstavi Drame na mađarskom jeziku svedoči o tome da mi nismo samo ustanova kulture, već i centar multikulturalnosti. Nama jezik ne predstavlja barijeru, već ozbiljno bogatstvo na šta sam naročito ponosan - istakao je direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić - Siguran sam da će i ova nova predstava dugo živeti u našem pozorištu.

Premijera predstave "Južna Mesopotamija" u nedelju na sceni "Jadran"

Ovo je treća premijera Drame na mađarskom jeziku ove sezone. Osim u nedelju, predstava "Južna Mesopotamija" na repertoaru je i 25. marta.

Izvor: Subotica.com
Najava premijere predstave "Južna Mesopotamija" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Južna Mesopotamija" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Južna Mesopotamija" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Južna Mesopotamija" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Južna Mesopotamija" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Južna Mesopotamija" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Južna Mesopotamija" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere predstave "Južna Mesopotamija" Drame na mađarskom jeziku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1531
Povezane teme

Narodno pozorište

drama na mađarskom jeziku

miloš nikolić

premijera predstave

petronela kermeci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.