Komentara: 2
Pregleda: 4412

Premijera "Kapitalizam-geometrijskim redom izložen" u pozorištu „Deže Kostolanji“

17.12.2016. u 14:53h
Izvor: Subotica.com
Glumci Pozorišta „Deže Kostolanji“ u četvrtak, 22. decembra, u 19.30 časova premijerno će izvesti predstavu „Kapitalizam-geometrijskim redom izložen“, reditelja Zlatka Pakovića.
Premijera "Kapitalizam-geometrijskim redom izložen" u pozorištu „Deže Kostolanji“

Predstava je nastala po motivima dela Baruha Spinoze „Etika, evropskim redom izložena“. Prema rečima reditelja Pakovića, osmišljena je u formi kritike vremena u kom živimo, odnosno kritike kapitalizma, koji je  uzrok mnogih problema na svetskom nivou.

- Kapitalizam je etički sistem, ali i više od toga. Zadire u sve pore društva, kapitalizam je način osećanja, način čulnosti, ljubavi, vaspitanja, zalazi u sve pore kao etika i iz svih pora ljudskog života goni moral. Imamo suprotnost između etike i morala. Ima razne strategije stvaranja privida, jedan od najlepših privida koje stvara je kad upotrebljava pozoriste da stvara privid. Pozivam se na Baroha Spinozu, koji je napisao temeljnu knjigu evropske civilizacije. U delu piše i o Bogu i o nevažnim stvarima. I na Boga i nevažne stvari primenjuje istu metodu, geometrijsku. Tako i kapitalizam, daje mogućnost imućnima i manje imućnima da kupe sve, od Boga do manje bitnih stvari. Očigledan primer je lanac prodavnica „Idea“, koji poseduje jedan čovek. Čak 63 hiljade ljudi radi u lancu. A idea je ključni evropski pojam, bez pojma ne možemo govoriiti o istini. Ne možemo govoriti ni o jednoj jedinoj stvari a da ne govorimo o ideji te stvari. Ključni evropski pojam nama na Balkanu  postao je prepoznatljiv kao lanac trgovinskih radnji. Isti taj lanac, zove se u Hrvatskoj „Konzum“. Idea je nešto što takođe treba konzumirati. U pravu postoji izraz i za konzumiranje braka, to se nameće kao vrsta obaveze da konzumirate brak, da imate seksualne odnose u braku. Suština svake stvari postala je mogućnost da se ona konzumira-kaže Paković.

Kroz izmišljenu priču o migrantima koji su u Suboticu, deportovani iz Nemačke predstava pokušava da  na razgovetan i jasan način, negde duhovit a negde i potresan, progovori, jer prema rečima reditelja, teatar ima moralnu obavezu da ukazuje na probleme savremenog društva.

Premijera "Kapitalizam-geometrijskim redom izložen" u pozorištu „Deže Kostolanji“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4412
Povezane teme

predstava u pozorištu

pozorište deže kostolanji

pozorišna predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.